Η επιστήμη έχει ήδη αποφανθεί σχετικά με τη μέθοδο γυμναστικής που ρυθμίζει την πίεση με πλήθος μελετών, καταλήγοντας στην αερόβια άσκηση. Τελευταία, παρόμοια αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί και από την προπόνηση ενδυνάμωσης. Θα μπορούσαν όμως και άλλες μορφές άσκησης να είναι το ίδιο αποτελεσματικές;
Νεότερη μελέτη, που εμβάθυνε σε μια ανάλυση συγκεντρωτικών δεδομένων από κλινικές δοκιμές, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, παρατηρεί ότι οι στατικές ισομετρικές ασκήσεις, όπως τα καθίσματα στον τοίχο και η σανίδα, θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση των μυών χωρίς κίνηση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δε γυμνάζουν το σώμα.
Παρόλα αυτά, και οι άλλες αποτελεσματικές μορφές άσκησης, όπως η αερόβια, η δυναμική προπόνηση με αντιστάσεις, όπως τα squats και τα βάρη και η διαλλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) είναι εξίσου αποτελεσματικές.
Συνεπώς, οι ερευνητές θεωρούν τα ευρήματα κομβικά, έτσι ώστε να αναθεωρηθούν οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την άσκηση για την πρόληψη και τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Αυτό συμβαίνει διότι οι συστάσεις σχετικά με την υιοθέτηση της αερόβιας άσκησης για την υπέρταση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παλαιότερα δεδομένα, που αποκλείουν τις νεότερες μορφές άσκησης, όπως η HIIT και η ισομετρική άσκηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι τρέχουσες συστάσεις θεωρούνται μάλλον ξεπερασμένες.
Σημαντική η επικαιροποίηση των δεδομένων
Για τη διεξαγωγή της μελέτης και τα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα, οι ερευνητές αναζήτησαν σε ερευνητικές βάσεις δεδομένων κλινικές δοκιμές που ανέφεραν τις επιδράσεις μιας παρέμβασης άσκησης διάρκειας δύο ή περισσότερων εβδομάδων στην αρτηριακή πίεση ηρεμίας. Κατέληξαν σε 270 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1990 και Φεβρουαρίου 2023, με συγκεντρωτικό δείγμα 15.827 συμμετεχόντων.
Η προπόνηση ταξινομήθηκε ανάλογα με τον τύπο της σε αερόβια, προπόνηση αντιστάσεων, ένα συνδυασμό αυτών, HIIT και ισομετρικές ασκήσεις.
Από την ανάλυση των συγκεντρωτικών δεδομένων παρατηρήθηκαν σημαντικές θετικές επιδράσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν μετά από μια ισομετρική προπόνηση.
Ειδικότερα, πιο αποτελεσματική ήταν η ισομετρική προπόνηση κατά 98%, η συνδυαστική προπόνηση κατά 76%, η δυναμική προπόνηση με αντιστάσεις κατά 46%, η αερόβια προπόνηση κατά 40,5% και η HIIT κατά 39%.
Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα των περαιτέρω αναλύσεων, καθώς η ισομετρική προπόνηση αναδείχθηκε ως η πιο αποτελεσματική για τη μείωση τόσο της συστολικής (90,5%) όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (91%).
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι διαφοροποιήσεις στους τύπους των συμμετεχόντων που συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές και οι διαφορές στις στατιστικές και μεθοδολογικές διαδικασίες, καθώς και οι παρεμβάσεις της άσκησης ενδέχεται να έχουν επηρεάσει τα ευρήματα και, συνεπώς, θα πρέπει να ερμηνεύονται υπό το πρίσμα αυτών των περιορισμών.