Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Άρτεμις 1»: Τον Νοέμβριο σχεδιάζει τελικά η NASA την εκτόξευση του πυραύλου προς τη Σελήνη

Πρέπει να διαβάσετε

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η εκτόξευση πυραύλου SLS στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις 1», στη Σελήνη.

Συνεχίζει να καθυστερεί η NASA την εκτόξευση της αποστολής Άρτεμις 1 στη Σελήνη.

Όπως ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία, η μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 12-27 Νοεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί από τους ειδικούς τις επόμενες ημέρες, ανέφερε η NASA σε διαδικτυακή ανάρτησή της. Μέχρι πρότινος παρέμενε ανοικτό το ενδεχόμενο εκτόξευσης τον Οκτώβριο.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο διαστημικός πύραυλος SLS (Space Launch System), ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ από τη NASA, χρειάστηκε να επιστραφεί στο κτίριο συναρμολόγησης του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι για να προστατευτεί από τον κυκλώνα Ίαν που έπληξε τη Φλόριντα.

Ο διαστημικός πύραυλος δεν υπέστη «καμία ζημιά», υπογράμμισε η NASA.

Προτού μεταφέρουν ξανά τον πύραυλο στην πλατφόρμα εκτόξευσης, οι τεχνικοί της NASA θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν πολυάριθμους ελέγχους.

Η μη επανδρωμένη αποστολή Άρτεμις 1 στη Σελήνη έχει ήδη αναβληθεί δύο φορέςλόγω διαρροής καυσίμων, στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Artemis είναι το νέο εμβληματικό πρόγραμμα της NASA για την επιστροφή αστροναυτών στη Σελήνη. H αποστολή Artemis 1 δεν θα είναι επανδρωμένη προκειμένου να επαληθευτεί ότι η κάψουλα Orion, στην κορυφή του πυραύλου SLS, είναι ασφαλής για τη μεταφορά πληρώματος στο μέλλον.

Η NASA τις τελευταίες δεκαετίες έστρεψε το ενδιαφέρον της σε άλλους πλανήτες (Άρη) και μεγάλους δορυφόρους (του Κρόνου και του Δία), αλλά τώρα πλέον ενδιαφέρεται ξανά για τη Σελήνη, μεταξύ άλλων ως ενδιάμεσο σταθμό για πιο μακρινούς διαστημικούς στόχους. Πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει αρκετό νερό σε παγωμένη μορφή στο φεγγάρι, κάτι σημαντικό για μια μονιμότερη ανθρώπινη παρουσία, όχι μόνο ως πόσιμο νερό, αλλά και ως καύσιμο για πυραύλους μετά τη διάσπαση του σε οξυγόνο και υδρογόνο.

Η Σελήνη ή ένας διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι θα λειτουργήσει ως σταθμός ανεφοδιασμού για ένα πιο μακρινό ταξίδι, π.χ. στον Άρη. Προς το παρόν πάντως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο ακριβώς νερό υπάρχει στη Σελήνη και πόσο εύκολο θα είναι αξιοποιηθεί στην πράξη, καθώς βρίσκεται συνήθως στο βάθος ανήλιαγων κρατήρων.

Σημειώνεται πως η Άρτεμις είναι η αδερφή του Απόλλωνα, σύμφωνα με την μυθολογία και το όνομα είχε επιλεχτεί ήδη επί προεδρίας Τραμπ.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα