ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.)
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ο νόμος 4600/2019 (ΦΕΚ 43Α΄), καθώς, επίσης, και η δημοσιευθείσα στις 22.4.2019 Υπουργική Απόφαση Γ5α/Γ.Π. οικ. 24768, ΦΕΚ 1373/22-4-2019 τ.Β, είναι σαφές ότι συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, το οποίο αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Ελληνικού Ποινικού Δικονομικού Δικαίου. Για άλλη μία φορά, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατάφερε να προκαλέσει την, απολύτως δικαιολογημένη, αγανάκτηση στους ιατρούς όλης της χώρας και να πυροδοτήσει, παράλληλα, αίσθημα ανασφάλειας και αμφιβολίας για το μέλλον τους.
Πιο συγκεκριμένα, στην υπουργική απόφαση Γ5α/Γ.Π. οικ. 24768 ΦΕΚ 1373/22-4-2019 τ. Β με τίτλο «Καθορισμός δικαιολογητικών, διαδικασίας, όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας», στο άρθρο 4 παρ. γ., αναφέρεται ρητά ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναστέλλει την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του ιατρού για τα αδικήματα της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 114 του ν.4600/2019 (ΦΕΚ 43Α΄).
Τόσο ο νόμος 4600/2019 (ΦΕΚ 43Α΄), όσο και η υπουργική απόφαση ΦΕΚ 1373/22-4-2019 τ. Β, καταργούν αυτόματα το τεκμήριο της αθωότητας των γιατρών της χώρας. Κι αν, την πρώτη φορά, στον νόμο η αναστολή της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μόνο με την άσκηση ποινικής δίωξης ήταν λάθος, η επανάληψή της στην υπουργική απόφαση αποτελεί συνειδητή επιλογή. Ανατρέχοντας, μάλιστα, στον νόμο 4600/2019 και στο άρθρο 115, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η εσφαλμένη παραπομπή του άρθρου 115, στο άρθρο 116, παρ. ε (;). Ορθογραφικό σφάλμα ή μια ακόμα απόδειξη της προχειρότητας στη σύνταξή του ;
Με τις ως άνω αμφιλεγόμενες νομοθετικές επιλογές της, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υπέπεσε σε ένα ακόμη νομοθετικό ατόπημα σε βάρος του Έλληνα ιατρού, αποτέλεσμα, προφανώς, της παντελούς έλλειψης προετοιμασίας και της λανθασμένης αξιολόγησης των νέων ρυθμίσεων. Ο νομοθέτης, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ) που στο άρθρο 6 παρ. 2 τυποποιεί ρητά το τεκμήριο της αθωότητας, ορίζοντας πως: «Παν πρόσωπον κατηγορούμενον επί αδικήματι τεκμαίρεται ότι είναι αθώο μέχρι νομίμου αποδείξεως της ενοχής του», της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/343, αλλά και της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων, θέσπισε την αναστολή άσκησης ιατρικού λειτουργήματος, με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τινός ιατρού, για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα.
Υπενθυμίζουμε ότι με την ψήφιση του Ν. 4569/2019, τέθηκαν σε ισχύ ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας και την παράσταση κατηγορουμένου σε ποινικές δίκες, με μια σειρά τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τούτο, σε συνδυασμό με το άρ. 335 του Ν.4512/2018 , το οποίο ορίζει ότι κανόνες και αρχές του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τεκμηρίου της αθωότητας, εφαρμόζονται και στο πειθαρχικό δίκαιο (των ιατρών), και δεδομένου ότι η αναστολή εκτέλεσης του ιατρικού επαγγέλματος, κατά τις προβλέψεις των άρθρων των παραπάνω επέχει θέση πειθαρχικής ποινής, καθιστούν επιβεβλημένη την ανάκληση της υπουργικής απόφασης και την κατάργηση της σχετικής διάταξης του Νόμου.
Είναι βέβαιο, ότι αυτό θα επιτευχθεί από τα αρμόδια Ελληνικά Δικαστήρια, στα οποία θα προσφύγουμε για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ιατρών μελών μας .
Ο Πρόεδρος
Χάρης Χ. Βαβουρανάκης
Ο Γεν. Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γ. Χλαπουτάκης