Έτοιμο να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν είναι το Γερεβάν, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού στην περιοχή, δήλωσε χθες Δευτέρα 22/5 ο πρωθυπουργός της Αρμενίας.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπήρξε πηγή σύγκρουσης μεταξύ των δύο γειτόνων του Καυκάσου από τα χρόνια που οδήγησαν στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, και μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων Αζέρων για περισσότερο από έναν αιώνα.
«Η Αρμενία αναγνωρίζει τα 86.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Αζερμπαϊτζάν με την προϋπόθεση ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι πρόθυμο να αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα των 29.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Αρμενίας. Η επικράτεια των 86.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε ο Νικόλ Πασινιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Γερεβάν.
Πρόσθεσε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Αρμενία παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνευτική ατζέντα στην περιοχή. Και ελπίζουμε ότι στο εγγύς μέλλον θα καταλήξουμε σε συμφωνία για το κείμενο της συνθήκης ειρήνης και θα μπορέσουμε να την υπογράψουμε», είπε, σύμφωνα με το TASS.
Τα σχόλια του Πασινιάν ήρθαν μια εβδομάδα αφότου συμμετείχε σε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ υπό τη μεσολάβηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ήταν τεταμένες από το 1991, όταν ο αρμενικός στρατός κατέλαβε το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα έδαφος διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, και επτά γειτονικές περιοχές.
Το φθινόπωρο του 2020, σε 44 ημέρες συγκρούσεων, το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε αρκετές πόλεις, χωριά και οικισμούς από την αρμενική κατοχή. Η ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας γιορτάστηκε ως θρίαμβος στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο Πασινιάν είπε περαιτέρω ότι η πιθανή αποχώρηση της Αρμενίας από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) παραμένει στην ατζέντα του Γερεβάν, αλλά μόνο εάν ο οργανισμός καταστεί «ανίκανος».
«Εάν η Αρμενία αποφασίσει de jure να αποχωρήσει από τον CSTO, τότε αυτό θα συμβεί αφού η Αρμενία καταγράψει ότι ο CSTO έφυγε από την Αρμενία. Μια τέτοια ατζέντα υπάρχει εάν ο CSTO γίνει ανενεργός οργανισμός. Τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε τα δικά μας θέματα ασφάλειας», πρόσθεσε ο Πασινιάν.
Ο CSTO είναι μια διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία στην Ευρασία που αποτελείται από έξι μετασοβιετικά κράτη: Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία και Τατζικιστάν.