Η υπεύθυνη του Pennsylvania Park, Sarah Lindgren είχε εμπειρία με τα άγρια ζώα, οπότε όταν είδε ένα αρκουδάκι παγιδευμένο, ήξερε ακριβώς τι να κάνει.
Η Lindgren οδηγούσε μέσα από το Cross Fork, ένα μικρό χωριό στη βόρεια Pennsylvania την Κυριακή, όταν εντόπισε μια νεαρή αρκούδα στην άκρη του δρόμου με ένα πλαστικό δοχείο κολλημένο στο κεφάλι της.
Πλησίασε με προσοχή καθώς το μικρό την κατάλαβε.
Η Lindgren άρπαξε γρήγορα το πλαστικό δοχείο, η αρκούδα δεν αντιστάθηκε μιας και κατάλαβε πως όλο αυτό γινόταν για το καλό της. Μετά από περίπου 10 δευτερόλεπτα αγώνα, το φοβισμένο μικρό ήταν ελεύθερο.
«Αμφιβάλλω πολύ ότι θα είχε επιβιώσει άλλη μια μέρα χωρίς παρέμβαση. Ήταν πολύ αδύναμο και αφυδατωμένο», είπε η Lindgren. «Όχι μόνο αυτό, αλλά ήταν ακριβώς κατά μήκος ενός πλακόστρωτου δρόμου με μια απότομη όχθη κάτω σε ένα ρέμα. Θα έπρεπε να σκεφτώ ότι θα είχε πνιγεί στο ρέμα όταν το δοχείο στο κεφάλι της θα γέμιζε, ή θα την χτυπούσε κάποιο αυτοκίνητο ή θα πέθαινε από αφυδάτωση μέσα σε μια μέρα».
Η Lindgren κοίταξε γύρω της για τη μαμά αρκούδα, αλλά δεν τη βρήκε πουθενά. Ευτυχώς, το μικρό είναι αρκετά μεγάλο για να επιβιώσει μόνο του αν η μητέρα του δεν επιστρέψει, εξήγησε. Η Επιτροπή Άγριας Ζωής της Pennsylvania λέει ότι οι μαύρες αρκούδες συνήθως εγκαταλείπουν το κρησφύγετο σε ηλικία περίπου τριών μηνών και απογαλακτίζονται από τις μητέρες τους σε επτά μήνες.
Ενώ το αρκουδάκι φαινόταν αξιολάτρευτο και ακίνδυνο, η Lindgren τόνισε τη σημασία της επικοινωνίας με τις κρατικές αρχές κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης για την άγρια ζωή.
«Στην Pennsylvania έχουμε την Επιτροπή Άγριας Ζωής. Ενημερώθηκαν για την κατάσταση στη συνέχεια καθώς δεν υπήρχε υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Έχω εμπειρία με την άγρια ζωή και το ζώο ήταν σε άμεσο κίνδυνο», είπε η Lindgren στο CNN.
Υπολογίζεται ότι 18.000 μαύρες αρκούδες ζουν στα τρία τέταρτα της Pennsylvania, σύμφωνα με την Η Επιτροπή Άγριας Ζωής της Pennsylvania. Ως ενήλικες, οι αρκούδες μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος από 140 έως 400 λίβρες, ακόμη και μερικές φορές μεγαλώνουν έως και 800 λίβρες, ανέφερε η επιτροπή.
Τα γούνινα πλάσματα απειλούνται συχνότερα από ανθρώπινα αίτια, σύμφωνα με την επιτροπή: αντιμετωπίζουν θνησιμότητα από κυνήγι, χτυπήματα από οχήματα και θανάτωση λόγω «ενοχλητικής δραστηριότητας».