18 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι το Σεπτέμβριο του 2021, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το αρμόδιο Υπουργείο για τις καταναλώσεις ρεύματος στους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας των σεισμόπληκτων, με αποτέλεσμα ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας να λαμβάνει ειδοποιητήρια για την άμεση εξόφλησή τους, διαφορετικά θα προχωρήσει σε διακοπή.
Το ποσό πλέον ανέρχεται σε 316.188 ευρώ και παρά τις διαδοχικές τέσσερις επιστολές που έχει στείλει ο Δήμαρχος στα αρμόδια Υπουργεία, γραπτή απάντηση δεν έχει λάβει καμία, παρά μόνο προφορικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο επισκέψεων στην Αθήνα. «Μην αγχώνεσαι Δήμαρχε, θα τα πληρώσουμε» είναι η προφορική απάντηση, με τον Μανώλη Φραγκάκη να σημειώνει ότι ποτέ δεν έλαβε αρνητική προφορική απάντηση επ’αυτου. Άλλωστε, ο Δήμαρχος, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, υπενθύμισε πως βάσει καθοδήγησης από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, τοποθετήθηκε ένα ρολόι ανά καταυλισμό, με τη δέσμευση ότι οι λογαριασμοί θα πληρώνονταν από το Υπουργείο.
«Ο Δήμος δε διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να το αποπληρώσει, ούτε υπάρχει η δυνατότητα – εν μέσω αυτής της δυσμενούς κατάστασης που έπληξε το Δήμο και τους ανθρώπους του – να μετακυλήσει το κόστος αυτό στο σύνολο των δημοτών μέσω των ανταποδοτικών τελών. Νομίζω είναι άδικο. Όπως είναι άδικο να κοπεί το ρεύμα στους σεισμόπληκτους. Πρέπει να λυθεί το ζήτημα αυτό, γιατί κάποια στιγμή θα φτάσει και η ΔΕΗ στα όριά της κι εμείς στα όριά μας και δεν ξέρω ποιος απ’όλους θα την πληρώσει. Δεν ξέρω σε ποιόν άλλο πια να στείλω επιστολή για να λυθεί αυτό το θέμα. Δεν ξέρω γιατί δεν ανταποκρίνονται σε αυτό το αίτημα, ενώ σε άλλα αιτήματα τα οποία αφορούν σε μεγαλύτερα ποσά, ανταποκρίνονται. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη έγκριση χρηματοδότησης 700.000 ευρώ για τις κατεδαφίσεις.» σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ Κρήτης ο κ. Φραγκάκης.
Σε ότι αφορά στις κατεδαφίσεις κτιρίων που αποτελούν κίνδυνο μετά το σεισμό, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας εκτίμησε πως με την παρούσα εργολαβία οι κατεδαφίσεις θα φτάσουν τις 100 σε σύνολο 120 περίπου, για τις οποίες έχει δοθεί μέχρι τώρα το «πράσινο φως». Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά χρηματοδότηση που δίνεται στο Δήμο για το σκοπό αυτό.