Ένας μήνας πέρασε από τον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι που στοίχησε τη ζωή στον 62χρονο Ιάκωβο Τσαγκαράκη και «ισοπέδωσε» πολλά χωριά.

Το Creta24, βρέθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι. Μπάζα στους δρόμους, κτίρια μισογκρεμισμένα, ρωγμές σε τοίχους θυμίζουν σε κατοίκους και περαστικούς τα εφιαλτικά δευτερόλεπτα του σεισμού.

Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη εκτός των σπιτιών τους. Ακόμη και σήμερα δύο οικογένειες παραμένουν σε σκηνές στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου παρά το κρύο και τις βροχοπτώσεις που σημειώνονται στην περιοχή. Οι ίδιοι δεν επιθυμούν να μεταφερθούν σε κάποιον από τους κλειστούς χώρους φιλοξενίας και περιμένουν τους οικίσκους.

Στο κλειστό του Αρκαλοχωρίου αλλά και του Θραψανού φιλοξενούνται συνολικά 75 άτομα. Όσοι μένουν όλες αυτές τις ημέρες στο κλειστό γυμναστήριο του Αρκαλοχωρίου έχουν εμβολιαστεί, ενώ τα μέλη μια οικογένειας που φιλοξενείται στο Θραψανό είναι ανεμβολίαστα. Αρκετοί είναι και εκείνοι που παραμένουν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ των Μελεσσών περιμένοντας να έρθουν οικίσκοι στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ σε σκηνές παραμένουν και κάτοικοι χωριών που δεν θέλουν να φύγουν μακριά από τα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Όπως δήλωσε χθες στην Τηλεόραση CRETA o δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, οι πρώτοι οικίσκοι θα είναι έτοιμοι την Παρασκευή προκειμένου να στεγάσουν σεισμόπληκτους.

Η σίτιση των πληγέντων γίνεται πλέον από την Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, με περισσότερα από 1.200 γεύματα να παρέχονται σε καθημερινή βάση, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δρομολογηθεί η ανάθεση της σίτισης σε εταιρεία catering.

Οι έλεγχοι των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό στην περιοχή συνεχίζονται. Οι κάτοικοι αγωνιούν τόσο για τα ετοιμόρροπα κτίσματα τα οποία αποτελούν κίνδυνο, ειδικά με τους μετασεισμούς που σημειώνονται σε καθημερινή βάση, όσο και για τα σπίτια τους με πολλούς να τονίζουν πως δεν νιώθουν ασφαλείς.

Μάλιστα κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου κατήγγειλαν πως αν και αρχικά τα σπίτια τους είχαν κριθεί «κίτρινα», με σοβαρές δηλαδή ζημιές, στη συνέχεια κλιμάκια μηχανικών τα έκριναν «πράσινα», με ελαφρές ζημιές, με τους ίδιους να φοβούνται να μπουν σε αυτά παρά το γεγονός ότι έχουν επίσημα έγγραφα για την κατάσταση των κτιρίων στα χέρια τους. «Αν γίνει ένας μετασεισμός και τραυματιστεί κάποιος; Ποιος θα φέρει την ευθύνη;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα παραδείγματα πολλά και οι ανησυχίες εύλογες καθώς όπως δήλωσε πολίτης υπάρχει κτίριο στο οποίο το ισόγειο διαμέρισμα έχει κριθεί κατοικήσιμο ενώ το διαμέρισμα που βρίσκεται στον πρώτο κρίθηκε ακατάλληλο. «Εκεί δεν υπάρχει κίνδυνος το ετοιμόρροπο να προκαλέσει πρόβλημα στο ισόγειο;», ανέφερε ο κάτοικος.

Άστεγοι παραμένουν και πολλοί μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών. Μαθήματα γίνονται στο 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο Αρκαλοχωρίου, τα οποία λειτουργούν πλέον σε λυόμενες αίθουσες, πρωί και απόγευμα, ενώ ολοκληρώνεται η τοποθέτηση οικίσκων για τη λειτουργία του Γυμνασίου και λυκείου Αρκαλοχωρίου οι μαθητές των οποίων μέχρι τώρα έκαναν μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τέλος στο Καστέλι κανονικά λειτουργούν το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο, ωστόσο με τηλεκπαίδευση κάνουν μάθημα οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που αναμένουν τις λυόμενες αίθουσες για να επιστρέψουν στα θρανία.