Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αρκαλοχώρι: Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό ο φόβος και η αγωνία παραμένουν

Πρέπει να διαβάσετε

Ήταν Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 09.17 το πρωί, όταν ο χρόνος «πάγωσε» στο Αρκαλοχώρι. Ο Εγκέλαδος, χτύπησε με 5,8 Ρίχτερ και οι πολίτες στα γύρω χωριά, είδαν τους κόπους μιας ζωής να γκρεμίζονται σε δευτερόλεπτα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο γραμματέας του Συλλόγου Σεισμοπαθών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος, επεσήμανε σε όλους τους τόνους, πως ένα χρόνο μετά το φονικό σεισμό, τα προβλήματα παραμένουν. «Αυτή η ανάμνηση δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μας. Ειδικά των μικρών παιδιών. Χθες είχαμε μια έκθεση ζωγραφικής και παράλληλα είχαμε κάποια έργα παιδιών, όπου εκεί φαίνεται ο φόβος και η αγωνία τους, ο τρόμος που δεν θα φύγει από το μυαλό των μικρών αλλά και των μεγάλων. Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά και παρατηρούμε ότι οι πολίτες ανεβαίνουν ακόμη το δικό τους Γολγοθά. Φοβόμαστε όμως, ότι αυτό θα συμβαίνει για μεγάλο διάστημα ακόμη. Η ζωή κυλάει και η καθημερινότητα συνεχίζονται, λύσεις ουσιαστικές όμως δεν δίνονται».

Παραμένουν τα προβλήματα

Ο κ. Γκαντάτσιος σημείωσε πως τα προβλήματα παραμένουν, με τους πολίτες καθημερινά να αγωνιούν και να αγανακτούν, για την «επόμενη ημέρα». Συγκεκριμένα, πρόσθεσε πως περίπου το 20% των επιχειρήσεων, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό δεν έχει ανοίξει ενώ το 80% επαναλειτούργησαν, προκειμένου να μη χαθούν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι με ιδίους πόρους. 

«Καμία άδεια ανακατασκευής δεν έχει εγκριθεί, υπάρχουν πολλά θέματα με τους φακέλους, ένα 4% περίπου από τους 7.000 έχει κατατεθεί και δεν υπάρχει ούτε μια έγκριση ανακατασκευής. Όλα αυτά δημιουργούν μια στενάχωρη κατάσταση στο Αρκαλοχώρι και τα στα γύρω χωριά. Αναφέρονται πολλοί στην ερημοποίηση, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος, αυτή τη στιγμή αριθμεί 3.402 άτομα και δεν ξέρουμε πως η πολιτεία, θα τα φέρει πίσω ξανά στις εργασίες τους, στα σπίτια που είχαν. Αυτά είναι που μας ενδιαφέρουν και όχι η κάλπη. Δεν λύνει τα προβλήματα. Η κακή συγκυρία αυτή, θα μπορούσε να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης και να εξελιχθεί όλη η περιοχή, όχι μόνο το Αρκαλοχώρι, πρέπει να γίνει και μια  ουσιαστική αναπροσαρμογή του τιμολογίου» τόνισε ο κ. Γκαντάτσιος.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο, πολλοί είναι οι πολίτες που θα αντιληφθούν, όταν φτάσουν στο σημείο να κάνουν τον «λογαριασμό» για το σπίτι τους, ότι το κράτος, ουσιαστικά συμμετέχει μόνο στο 40% του λογαριασμού. «Αυτό δεν δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης, υπάρχουν προβλήματα στην επιδότηση ενοικίου, πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, δεν θα μπορέσουν να δουν ξανά τα σπίτια τους, που πάντρεψαν τα παιδιά τους ή που μεγάλωσαν οι ίδιοι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Γκαντάτσιος, οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να φύγουν από τους οικίσκους, ένα χρόνο μετά τον σεισμό είναι – κυριολεκτικά – μετρημένοι, στα «δάχτυλα ενός χεριού». «2 ή 3 από τους 1.000 που μένουν σε οικίσκους, υπολογίζουμε ότι έχουν φύγει. Υπάρχει όμως ενδιαφέρον για να έρθουν και άλλοι, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες».

«Δεν έχουν ξεκινήσει οι επισκευές – Σεισμοπαθείς δεν έχουν εξαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ»

Όπως τόνισε ο κ. Γκαντάτσιος, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει καμία επισκευή ενώ χαρακτήρισε τους ρυθμούς, με τους οποίους γίνονται, οι όποιες διαδικασίες ως «σταγόνα στον ωκεανό».

«Θέλουμε να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, για τα σπίτια που έχουν υποστεί μικρές ζημιές. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε, για να δώσουμε να το καταλάβουν οι αρμόδιοι. Όταν ένας μηχανικός θέλει ένα Χ ποσό και χρειαστεί να το δώσει ο ιδιώτης και εκεί πάνω βάλει το κόστος επισκευής και των υλικών, ποιος θα φτιάξει το σπίτι του; Αυτή η κατηγορία είναι μεγάλη και πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό, δεν έχει λάβει το επίδομα της οικοσκευής, που ήταν πρώτη βοήθεια για τις πρώτες ανάγκες και τα αντικείμενα που καταστράφηκαν» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε, πως ένα μεγάλο ποσοστό σεισμοπαθών δεν έχει αφαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ. «Αυτό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, χρεώνεται ακόμη σε κάποιους. Γιατί στα δελτία αυτοψίας, υπάρχει λάθος το όνομα ενός δικαιούχου, είναι γραφειοκρατικές τρικλοποδιές, όπου ταλαιπωρούν τους πολίτες. Ακόμη έρχονται λογαριασμοί με δημοτικά τέλη».

Ο κ. Γκαντάτσιος δήλωσε πως ανάμεσα στα βασικά αιτήματα των σεισμόπληκτων πολιτών, είναι η αναπροσαρμογή του τιμολογίου, καθώς ένα σπίτι που θα επισκευαζόταν το 2020, κόστιζε 800 το τετραγωνικό μέτρο ενώ σήμερα κοστίζει 1.300 – 1.400 ευρώ. «Όταν δόθηκε η αναπροσαρμογή στις αρχές Σεπτεμβρίου, με στατιστικά στοιχεία είδαμε ότι η μείωση είναι περίπου 10% για κτίρια που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές».

Ένα δεύτερο αίτημα είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, για τα «πράσινα» σπίτια. «Να μη χρειαστούν κατάθεση φακέλου, να δοθεί η οικοσκευή σε όλους τους δικαιούχους, να τελειώνουμε με τη διαδικασία του ΕΝΦΙΑ, να απαλλαχθούν όλοι και να προχωρήσουν αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες».

Τέλος, ο κ. Γκαντάτσιος ζήτησε την στελέχωση του ΔΑΕΦΚ αλλά και της Πολεοδομίας, «ειδάλλως αν δεν γίνουν αυτά, φοβάμαι ότι του χρόνου τέτοιο καιρό θα μιλάμε ακόμη… για τα ίδια προβλήματα».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα