Ειδικότερα, πριν από λίγες ώρες παραιτήθηκε ο κ. Τζανερίκος μετά τις πολιτικές και όχι μόνο αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του το περασμένο Σάββατο με την οποία ασκούσε έντονη κριτική σε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την διαδικασία από τον Άρειο Πάγο νομιμοποίησης των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές, μεταξύ των οποίων είναι και το «κόμμα Κασιδιάρη».
Με την επίμαχη πρωτοβουλία- νομοθετική τροπολογία η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή, ανατίθεται στην Ολομέλεια των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου (και όχι στην 5μελή σύνθεση όπως γίνεται μέχρι σήμερα) να κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη, όπως και των άλλων κομμάτων.
Ποιος αναλαμβάνει τα ηνία του Α1 Τμήματος
Μετά την παραίτηση του κ. Τζανερίκου καθήκοντα προέδρου (προεδρεύουσα) του Α1 Τμήματος αναλαμβάνει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης που είναι η Εύη Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη.
Από τους συναδέλφους της θεωρείται πολύ καλή και έμπειρη δικαστική λειτουργός, με πλούσια νομική κατάρτιση, αλλά και με εκσυγχρονιστικές αντιλήψεις.
Έχει διατελέσει στέλεχος της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, όπου έχει και διδάξει. Επίσης, έχει πολύ πλούσιο συγγραφικό έργο (βιβλία, άρθρα σε νομικά περιοδικά, κ.λπ.).
Είναι λάτρης του νομικού έργου και της πανεπιστημιακής σκέψης του Ευάγγελου Βενιζέλου και ο σύζυγός της είναι δικηγόρος.
Η κυρία Κιουπτσίδου γεννήθηκε το 1958 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση του αρεοπαγίτη τον Αύγουστο του 2020.
Η παραίτηση Τζανερίκου προκαλεί περιπλοκές
Μετά την παραίτηση του κ. Τζανερίκου ανακύπτουν διάφορα μικροπροβλήματα λειτουργικότητας του Α1 Τμήματος. Και αυτό γιατί η σύνθεση του εν λόγω Τμήματος είναι 10μελής, μετά την εν λόγω παραίτηση.
Αναλυτικότερα, οι συνθέσεις των δικαστικών σχηματισμών πάντα είναι μονές, δηλαδή οι δικαστές θα είναι για παράδειγμα ή 5 ή 7 ή 9 ή 11, κ.λπ. Και αυτό για να μην υπάρχει ισοψηφία σε περίπτωση που ο αριθμός των δικαστών είναι ζυγός (6 ή 8 ή 10, κ.λπ.) και δεν μπορεί να υπάρξει τελική κρίση επί των εκδικαζομένων υποθέσεων.
Έτσι, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου με πράξη της ή πρέπει να τοποθετήσει έναν ακόμη αρεοπαγίτη στο Α1 Τμήμα ή πρέπει να αφαιρέσει έναν (και να τον τοποθετήσει σε άλλο Τμήμα). Μεταγενέστερα η πράξη της κυρίας Γεωργίου πρέπει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Όμως, την ίδια στιγμή ανακύπτει και άλλο θέμα, καθώς η παραίτηση του κ. Τζανερίκου, σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να επικυρωθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Ο νομοθέτης δίνει αυτό το χρονικό περιθώριο στους παραιτηθέντες για τις περιπτώσεις εκείνες που θελήσουν να ανακαλέσουν την παραίτησή τους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει την δυνατότητα να κάνει άμεσα αποδεκτή την παραίτηση δικαστικού λειτουργού, εφόσον συναινέσει ο ίδιος ο δικαστικός, όπως έγινε στην περίπτωση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Ευσταθίου.
Κατά συνέπεια όταν ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου νομιμοποίησης των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα πρέπει ο κ. Τζανερίκος ως πρόεδρος του Α1 Τμήματος, να παραβρεθεί και να δηλώσει ότι θα απέχει από τις συνθέσεις του Τμήματος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δηλαδή αν δεν εμφανιστεί, θα έχει υποπέσει σε παράβαση καθήκοντος.
Ακόμη στην περίπτωση εκείνη που ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνει άμεσα αποδεκτή την παραίτηση του κ. Τζανερίκου, δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να επιλέξει το υπουργικό συμβούλιο νέο αντιπρόεδρο στον Άρειο Πάγο, καθώς η όλη διαδικασία (προεπιλογή υποψηφίων, συνεντεύξεις από τους πρόεδρους της Βουλής, κ.λπ.) είναι χρονοβόρα, ενώ είναι παράλληλα και προεκλογική περίοδος.
Στο Α1 Τμήμα και η Ιωάννα Κλάπα
Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου συμμετέχει και η Ιωάννα Κλάπα-Χρυστοδουλέα, που διενήργησε τις ανακρίσεις για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Επίσης, η κυρία Κλάπα ήταν πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε πρόσφατα και καταδικάστηκε ομόφωνα ο πρώην υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.
Ο κ. Παππάς καταδικάστηκε για παράβασης καθήκοντος, που αφορά στους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016 και ο εν λόγω επιχειρηματίας, για συνέργεια στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για την ίδια υπόθεση.
Η σύνθεση του Α1 Τμήματος
Η σύνθεση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που θα εξετάσει την νομιμότητα συμμετοχής των κομμάτων στις επικείμενες εκλογές, μετά την παραίτηση του κ. Τζανερίκου στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, υπηρετούν οι εξής δέκα αρεοπαγίτες: 1) Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, 2) Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, 3) Χρήστος Κατσιάνης, 4) Ασημίνα Υφαντή, 5) Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, 6) Στέφανος-Σπυρίδων Πανταζόπουλος, 7) Γεώργιος Παπαγεωργίου, 8) Κορνηλία Πανούτσου, 9) Φώτιος Μουζάκης και 10) Αικατερίνη Χονδρορίζου.
Συγγραφικό έργο Εύης Κιουπτσίδου
Στο συγγραφικό έργο της Εύης Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται:
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Οι σημαντικότερες πρόσφατες τροποποιήσεις του Γενικού Μέρους του δικαίου της Αναγκαστικής Εκτέλεσης και των κεφαλαίων για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων διά κατασχέσεως κινητών και ακινήτων, σε: ΕλλΔνη 1/2022
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Νομιμοποίηση και έννομο συμφέρον στις ανακοπές κατά του πίνακα επί τυχαίας κατάταξης, σε: ΕΠολΔ 3/2019
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Τα γενικά προνόμια και ο πίνακας κατάταξης μετά τους νόμους 4335/2015 και 4512/2018 – Τα προνόμια των απαιτήσεων αποζημιώσεως λόγω αναπηρίας της πρώτης και τρίτης τάξης ειδικότερα, σε: Συλλογικό Έργο, Τιμητικός Τόμος Νικολάου Θ. Νίκα, 2018
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Νομιμοποίηση ενώσεων προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα στην πολιτική δίκη, σε: Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, Ενώσεις προσώπων και λοιπές οντότητες στην Πολιτική Δίκη, 2016
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Ζητήματα από το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης μετά τις τροποποιήσεις του Ν. 4335/2015, σε: Αρμ 1/2016
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του ΣχΝΚΠολΔ 2014 ως προς το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, σε: ΕΠολΔ 2/2014
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Λύση ομόρρυθμης εταιρίας και έξοδος εταίρου κατά το Ν. 4072/2012, σε: Αρμ 2/2014
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Κατάσχεση ειδικών περιουσιακών στοιχείων, σε: Αρμ 1/2013
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ – ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, σε: Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, Δικονομικά ζητήματα του πτωχευτικού δικαίου, 2012
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ΑΡΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, σε: Ένωση Αστικολόγων, Πνευματική ιδιοκτησία στην Ελληνική θεωρία και νομολογία, 2010
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Η απόφαση διευθέτησης οφειλών κατά τον νόμο 3869/2010, σε: Αρμ 10/2010
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, άρση και παράλειψη στο μέλλον, σε: Αρμ 2/2009
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Αναστολή προσωρινής εκτελεστότητας, σε: Αρμ 5/2007.
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Ζητήματα των κανονισμών 2201/2003 και 1347/2000 (του Συμβουλίου της ΕΚ) σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία και αναγνώριση αποφάσεων στις γαμικές διαφορές, σε: ΕλλΔνη 3/2005
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Ζητήματα από τις ανακοπές των άρθρων 632 και 633 ΚΠολΔ, σε: Αρμ 9/2003
· Ε. Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, Διεθνής δικαιοδοσία, αναγνώριση και εκτέλεση των αποφάσεων στις γαμικές διαφορές βάσει του 1347/2000 κανονισμού (του Συμβουλίου της ΕΚ), σε: Αρμ 12/2001