Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αρχίζει σήμερα στο Νταβός το 54o Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ – Παρόντες φέτος οι Ζελένσκι, Μακρόν και Μπουρλά

Πρέπει να διαβάσετε

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 54oυ Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας με 2.800 συμμετεχόντες να προσέρχονται στις χιονισμένες Άλπεις.

Η ετήσια σύνοδος που θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου, θα φιλοξενήσει αρχηγούς κυβερνήσεων από περισσότερες από 100 χώρες, καθώς και όλους εκπροσώπους μεγάλων διεθνών οργανισμών. Παρόντα θα είναι και υψηλόβαθμα στελέχη βιομηχανίας, ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Το φετινό θέμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι το «Rebuilding Trust», δηλαδή «Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη».

Το συνέδριο χωρίζεται ουσιαστικά σε τέσσερις κατηγορίες: την επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο, την δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για μια νέα εποχή, την τεχνητή νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια.

«Αντιμετωπίζουμε έναν κατακερματισμένο κόσμο και αυξανόμενους κοινωνικούς διχασμούς, που οδηγούν σε διάχυτη αβεβαιότητα και απαισιοδοξία. Πρέπει να οικοδομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη στο μέλλον μας προχωρώντας πέρα από τη διαχείριση κρίσεων, εξετάζοντας τις βαθύτερες αιτίες των σημερινών προβλημάτων και χτίζοντας μαζί ένα πιο πολλά υποσχόμενο μέλλον», τόνισε ο Κλάους Σβάμπ, ιδρυτής του φόρουμ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και εκτελεστικός πρόεδρος του οργανισμού.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και το ζήτημα της Ουκρανίας.

Μία μέρα πριν από την επίσημη έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που συνεδριάζει ετησίως, η Ουκρανία και η Ελβετία φιλοξενούν περίπου 120 συμβούλους εθνικής ασφάλειας για τον τέταρτο γύρο της συνάντησης για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της εμπόλεμης χώρας παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Στις συνομιλίες δεν μετέχει η Ρωσία. Η κυβέρνηση της Μόσχας απέρριψε το σχέδιο για την ειρήνη, λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί.

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και οι Χούτι

Οι επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν υπογραμμίζουν τους κινδύνους του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς απειλώντας να ρίξουν κι άλλο λάδι στην ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Μέχρι στιγμής, οι φόβοι ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου θα οδηγούσαν σε επανάληψη του ενεργειακού σοκ του 1973 – μια τετραπλάσια αύξηση του κόστους του αργού – έχουν αποδειχθεί αβάσιμοι, εν μέρει επειδή η ζήτηση για πετρέλαιο ήταν ασθενής, αλλά και επειδή οι μάχες έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στη Γάζα.

Η μακρά αλλαγή της διαδρομής των φορτηγών πλοίων γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας έχει δώσει ένα στίγμα για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί στον Λίβανο.

Στην ετήσια έκθεση παγκόσμιων κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ κυριαρχούν οι φόβοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους σκοπούς κι ότι ο χρόνος τελειώνει για να αποτρέψει την παγκόσμια θέρμανση να φτάσει σε οριακό σημείο.

Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας ενώ μαίνεται ο πόλεμος Ουκρανίας- Ρωσίας. Αύριο θα ανέβει στο βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωση αύξηση της στρατιωτικής του βοήθειας στα 2,5 δισεκατομμύρια λίρες από τον Απρίλιο, 200 εκατομμύρια λίρες περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτός από τον Ζελένσκι, στο φετινό Νταβός θα παραβρεθούν περισσότεροί από 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων όπως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι.

Ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίινγκ, δεν θα παραστεί, ωστόσο το Πεκίνο θα στείλει μια μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ.

Πάντως, η ομιλία του πρωθυπουργού της Κίνας θα μπει στο μικροσκόπιο προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον, την ώρα που η κυβέρνηση της Κίνας διανύει μία ψυχρή περίοδο στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Ο Mακρόν είναι ο μόνος ηγέτης της G7 που μεταβεί στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας, ενώ πέρυσι από τη συμμαχία ήταν εκεί μόνο ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Ορισμένοι έχουν υποθέσει ότι οι πολιτικοί είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να παρευρεθούν στην εκδήλωση εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής και με τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν στο εσωτερικό τους.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει παρευρεθεί από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως επίσης και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ.

Αλλά και πολλοί άλλοι ηγέτες και υπουργοί Οικονομικών θα πάνε φέτος, από την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κολομβία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Ιρλανδία, την Κένυα, τη Νιγηρία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και όχι μόνο.

Από τις ΗΠΑ, στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Τζέικ Σάλιβαν.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μίλεϊ με την κοφτερή του γλώσσα, ενδέχεται να προκαλέσει την διεθνή κοινότητα με την προγραμματισμένη ομιλία του την Τετάρτη. Ο νεοεκλεγείς δεξιός πρόεδρος έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στη χώρα του ανακοινώνοντας μία σειρά οικονομικών πολιτικών-σοκ, συμπεριλαμβανομένης μιας απότομης υποτίμησης του νομίσματος. Έχει επίσης υποσχεθεί να δολαριοποιήσει την οικονομία και να καταργήσει την κεντρική τράπεζα.

Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων από τον επιχειρηματικό κόσμο, πολλοί θα είναι αναμφίβολα πρόθυμοι να ακούσουν τον Σαμ Άλτμαν, τον CEO της εταιρείας κατασκευής του ChatGPT OpenAI, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να συζητήσει για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στην τεχνολογία μαζί με άλλους ομιλητές, όπως ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ και ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας οικονομίας θα κάνουν ως συνήθως τις εμφανίσεις τους, από τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έως τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay S. Banga και τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala.

Αλλά και επικεφαλής των διεθνών οργανισμών και των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών θα είναι παρόντες, όπως ο Aντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ και ο Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα