Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025
8.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αρχαιολόγοι κοσκίνισαν έναν αρχαίο βυθό λίμνης – Και βρήκαν εργαλεία ηλικίας 1,5 εκατομμυρίου ετών

Πρέπει να διαβάσετε

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη διερεύνηση του αρχαιολογικού επιφανειακού υλικού που υπάρχει στη Δυτική Έρημο του Ιράκ ανακάλυψε πρόσφατα μια πληθώρα ευρημάτων από την Παλαιά και Μέση Παλαιολιθική εποχή, συμπεριλαμβανομένων 850 διαφορετικών αντικειμένων της Λίθινης Εποχής. Το εύρημα ήταν αρκετό για την αρχαιολόγο Ella Egberts να χαρακτηρίσει την όλη προσπάθεια «τεράστια επιτυχία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Vrije Brussel.

Η ομάδα ανακάλυψε επτά παλαιολιθικές τοποθεσίες, οι οποίες βρίσκονται σε μια έκταση μόλις έξι επί 12 μίλια. Η ανασκαφή σε επίπεδο επιφάνειας μηδένισε μια τοποθεσία που περιείχε μια αποξηραμένη λίμνη με μια ξηρή κοίτη ποταμού να διασχίζει το τοπίο. Ο Egberts συνέλεξε πάνω από 850 αντικείμενα από αυτό το σημείο, συμπεριλαμβανομένων χειροκίνητων τσεκουριών που μπορεί να είναι ηλικίας 1,5 εκατομμυρίου ετών.

«Οι άλλες τοποθεσίες αξίζουν επίσης εξίσου ενδελεχή συστηματική έρευνα», δήλωσε ο Egberts, »η οποία αναμφίβολα θα αποφέρει παρόμοιες ποσότητες λιθοτεχνικού υλικού

Τα λίθινα εργαλεία ήταν αρκετά εντυπωσιακά, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αρχαιολόγοι που τα ανακάλυψαν απλώς κοσκίνισαν την επιφάνεια και δεν έκαναν βαθιές ανασκαφές. Μαζί με τα αρχαία τσεκούρια χειρός, η ομάδα ανακάλυψε επίσης πολύ πιο πρόσφατες νιφάδες Levallois. Θεωρούνται πιο εξελιγμένα από τα τσεκούρια χειρός, οι νιφάδες είναι εργαλεία χειρός που χρονολογούνται μεταξύ περίπου 300.000 και 50.000 ετών πριν.

Εξετάζοντας την κατανομή των θέσεων και μελετώντας τη γεωμορφολογική ιστορία της περιοχής, η Egberts και η ομάδα της η ομάδα βρήκαν ενδείξεις για τη χρήση του τοπίου από τους πρώτους ανθρώπους. Η επέκταση της έρευνας σε μια μεγαλύτερη περιοχή, πιστεύει η Egberts, θα επιτρέψει στους ερευνητές να αποκτήσουν μια νέα προοπτική για το πώς εξελίχθηκε η ανθρώπινη εξέλιξη και συμπεριφορά στην Αραβική Χερσόνησο.

Ο Egberts δήλωσε ότι η έρευνα στο Ιράκ ήταν περιορισμένη τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αστάθειας της περιοχής. Ωστόσο, δεν υπήρχαν ζητήματα στη συγκεκριμένη προσπάθεια, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Ιράκ. «Εκτός από την παρουσία πολυάριθμων σημείων ελέγχου, μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε το έργο μας χωρίς κανένα πρόβλημα», δήλωσε. «Οι άνθρωποι είναι φιλικοί και είναι πραγματικά πολύ ωραίο να εργάζεσαι στο Ιράκ».

 

Το Κρατικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων και Κληροδοτημάτων του Ιράκ ενθάρρυνε την ομάδα να συνεχίσει, κάτι που σκοπεύει να κάνει η Egberts. Μόλις καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, ελπίζει να ανακατασκευάσει εικόνες των περιβαλλοντικών αλλαγών του Πλειστόκαινου και της πρώιμης ανθρώπινης παρουσίας και συμπεριφοράς στη Δυτική Έρημο, συμπεριλαμβανομένων των χειροπελεκάνων και των νιφάδων Levallois.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα