Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
28.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αρχαιολόγοι εντόπισαν πατημασιές 115.000 ετών… εκεί που δεν το περίμεναν

Πρέπει να διαβάσετε

Μια προϊστορική λιμνοθάλασσα έκρυβε τα παλαιότερα ανθρώπινα ίχνη που έχουν ποτέ εντοπιστεί στην Αραβική Χερσόνησο. Τα επτά ίχνη εκτιμάται ότι είναι 115.000 ετών.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του popularmechanics.com, οι πατημασιές ανακαλύφθηκαν, στα βάθη της ερήμου Νεφούντ, σε μια προϊστορική λιμνοθάλασσα γνωστή και ως «ίχνος» στα αραβικά.

Η λίμνη αυτή ήταν μια περιοχή υψηλής κυκλοφορίας στην Αραβική Χερσόνησο πριν από 100.000 χρόνια. Σε αντίθεση με άλλες τοποθεσίες, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις κυνηγιού ή μακροχρόνιας διαμονής, γεγονός που υποδεικνύει ότι η λίμνη αποτελούσε απλά μία στάση για νερό κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων. Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν:

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις όχθες της λίμνης κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου ξηρασίας για να καλύψουν την ανάγκη τους για πόσιμο νερό».

Η λάσπη της λίμνης φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην συντήρηση των αποτυπωμάτων καθώς προστάτευσε σημαντικά τις λεπτές λεπτομέρειές τους. Παλαιότερα, ένας ολόκληρος νοθοσάυρος βρέθηκε σε εξαιρετικά καλή κατάσταση επειδή ήταν τυλιγμένος από λάσπη.

Οι επιστήμονες εξετάζουν γιατί αυτή η «αρχαία» λάσπη ήταν τόσο ξεχωριστή:

«Μια σύγχρονη μελέτη των αποτυπωμάτων διαπίστωσε ότι οι μικρές λεπτομέρειες χάθηκαν μέσα σε 2 ημέρες και τα αποτυπώματα έγιναν μη αναγνωρίσιμα μέσα σε τέσσερις, και παρόμοιες παρατηρήσεις έχουν γίνει και για άλλα ίχνη θηλαστικών που δεν ανήκουν σε ανθρωποειδή».

Μετά από αυτή την ανακάλυψη, οι επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν σε ποιον ανήκουν τα αποτυπώματα. Οι ερευνητές αποδίδουν τα αποτυπώματα σε Homo sapiens, δεδομένου του μεγέθους τους και της απουσίας Νεάντερταλ στην περιοχή εκείνη την εποχή:

«Επτά ίχνη ανθρωποειδών εντοπίστηκαν και βάσει των αρχαιολογικών στοιχείων που διαθέτουμε για την εξάπλωση του Homo sapiens στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αραβία, αλλά και της απουσίας του Νεάντερταλ από την Ανατολική Μεσόγειο εκείνη την εποχή, θεωρούμε ότι ο Homo sapiens είναι υπεύθυνος για αυτά τα ίχνη. Επιπλέον, το μέγεθος της πατημασιάς είναι πιο συμβατό με εκείνο του πρώιμου homo sapiens».
Η έρευνα αυτή υποδεικνύει πως ο Homo sapiens θα μπορούσε να είναι το τελευταίο ανθρωποειδές πρωτεύον θηλαστικό που έζησε σε εύκρατο κλίμα πριν την εποχή των παγετώνων.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα