«Αυτό που συνέβη με την Ισπανία και το μπλακ άουτ ήταν ένα σπάνιο γεγονός και οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης και τον Κώστα Μπογδανίδη ο καθηγητής προηγμένων ενεργειακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου Αριστείδης Κυπράκης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί ξανά ή ακόμη και στην Ελλάδα.
«Σε μια εποχή που η ζωή μας βασίζεται απόλυτα στον εξηλεκτρισμό είναι λογικό να ανησυχούμε και να πρέπει να παίρνουμε μέτρα. Στο ζήτημα της Ισπανίας δεν επιβεβαιώθηκε το αρχικό σενάριο περί κυβερνοεπίθεσης όπως δεν επιβεβαιώνοται απόλυτα ότι και οι ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά έδιναν το 80% και κάποια στιγμή έπεσε το σύστημα. Προφανώς πρόκειται για ένα συνδυασμό παραγόντων που επηρέασε την ευστάθεια του συστήματος και έγινε η ζημιά» τόνισε ο κ.Κυπράκης και επεσήμανε ότι αυτό δεν οφείλεται στο ότι τα συστήματα ή τα κράτη είναι διασυνδεδεμένα.
«Τουναντίον έχουμε λιγότερα τέτοια θέματα με τη διασύνδεση. Παλιότερα είχαμε περισσότερα λεγόμενα μπλακ άουτ, αλλά δεν τους δίδαμε τέτοια σημασία γιατί η καθημερινότητά μας δεν ήταν απόλυτα εξαρτημένη από τον ηλεκτρισμό», τόνισε.
«Η διασύνδεση αντίθετα από ότι νομίζουν κάποιοι μειώνει το πρόβλημα κι αυτό θα γίνει και με την Κρήτη όταν συνδεθούν και τα δυο καλώδια», είπε ο καθηγητής λέγοντας ότι η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα είναι πρότυπη ίσως παγκοσμίως.
Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει πάρει μέτρα για να μπορέσει να ελέγξει το σύστημα, αλλά πάντα μπορεί να γίνει μια…στραβή και να προκληθεί ένα ‘σβήσιμο’ του συστήματος από διάφορους παράγοντες και συνδυασμό αυτών.