Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει σε έκθεσή του ότι τα δύο περιστατικά αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό στη Θεσσαλία ήταν τα πρώτα από το 2008
«Απρόσμενα» χαρακτηρίζει τα δύο περιστατικά αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), καθώς η Θεσσαλία όπου καταγράφηκαν και οι γύρω περιοχές δεν έχουν αναφέρει στο παρελθόν περιστατικά σε ανθρώπους ή κυκλοφορία του ιού στα ζώα.
Στην εβδομαδιαία καταγραφή του για μεταδοτικά νοσήματα στην Ευρώπη, το ECDC κάνει αναφορά και στη σοβαρή νόσο που μεταδίδεται από τσιμπούρια. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ένας κτηνοτρόφος 70 ετών έχασε τη ζωή του από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό και νόσησε, επίσης, μια γιατρός του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν ο 70χρονος.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του ECDC, από την αρχή του 2025 και μέχρι τις 9 Ιουλίου 2025, δύο χώρες στην Ευρώπη έχουν αναφέρει κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό: η Ελλάδα (2) και η Ισπανία (1). Στη χώρα μας είναι τα πρώτα περιστατικά από το 2008, όταν και είχε αναφερθεί το μοναδικό μέχρι τότε εγχώριο κρούσμα, στην περιοχή της Θράκης.
«Το συμβάν στην Ισπανία δεν θεωρείται απρόσμενο, καθώς είναι γνωστό ότι ο ιός κυκλοφορεί μεταξύ των ζώων στην περιοχή, και έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν ανθρώπινα κρούσματα», σημειώνει το ECDC στην έκθεσή του.
Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του ECDC γίνεται αναφορά και στα νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Μεταξύ άλλων, στη σοβαρή λοίμωξη από τον ιό τσικουνγκούνια. Ειδικότερα, από την αρχή του 2025 έως και τις 9 Ιουλίου, μια χώρα στην Ευρώπη έχει αναφέρει περιστατικά και πρόκειται για τη Γαλλία. Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας έχουν αναφέρει 25 κρούσματα τοπικά επίκτητης νόσου από τον ιό chikungunya σε 11 διαφορετικές τοπικές διοικητικές μονάδες. Όλες οι συρροές κρουσμάτων χαρακτηρίζονται αυτή τη στιγμή ως ενεργές. Η μεγαλύτερη συρροή περιλαμβάνει 10 κρούσματα και εντοπίζεται στο Salon-de-Provence, στο διαμέρισμα Bouches-du-Rhône.
Σε ό,τι αφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου, τα στοιχεία του ECDC που φτάνουν μέχρι τις 2 Ιουλίου δείχνουν πως έως και εκείνη την ημερομηνία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) δεν είχαν ακόμη καταγράψει περιστατικά. Σημειώνεται, όμως, ότι την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα πρώτα τέσσερα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Αττικής.