Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αποκλειστικό: Στην Αθήνα αντί στην Κρήτη η εξέταση δειγμάτων για COVID-19 ασθενών πριν μπουν χειρουργείο

Πρέπει να διαβάσετε

Με μία παράλογη απόφαση το υπουργείο Υγείας επιβάλει όλα τα δείγματα για την εξέταση για COVID-19 από ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν να πηγαίνουν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που βρίσκεται στην Αθήνα αντί να εξετάζονται στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η παράλογη αυτή απόφαση με υπογραφή του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη έφτασε τη Δευτέρα στα νοσοκομεία της Κρήτης και ήδη από σήμερα το μεσημέρι δεκάδες δείγματα από όλη την Κρήτη όμως και από την υπόλοιπη Ελλάδα καταλήγουν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Μόνο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έφυγαν 27 δείγματα ασθενών οι οποίοι πρέπει τις επόμενες μέρες να χειρουργηθούν ενώ μικρότερος ήταν ο αριθμός από τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Το παράδοξο είναι πως από τις 4 Μαϊου μέχρι και τη Δευτέρα εκατοντάδες δείγματα επιχρίσματος από ασθενείς που χειρουργήθηκαν εξετάστηκαν αυθημερόν στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ σήμερα τα δείγματα αυτά πήγαν στην Αθήνα με τον κίνδυνο λάθους και καθυστέρησης να είναι ορατός.

Η απόφαση αυτή λένε οι πληροφορίες του creta24.gr ελήφθη καθώς το ΕΚΕΑ έχει τη δυνατότητα να εξετάσει μεγάλο αριθμό δειγμάτων για COVID-19 με χαμηλό κόστος.

«Δεν καταλαβαίνων γιατί να πρέπει τα δείγματα να πηγαίνουν στην Αθήνα και να μεσολαβούν τόσοι ενδιάμεσοι μέχρι να φτάσουν στο ΕΚΕΑ » ανέφερε στο creta24.gr στέλεχος από νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Τα δείγματα παραλαμβάνει εξειδικευμένη εταιρία η οποία τα συσκευάζει με τις απαραίτητες προδιαγραφές και τα μεταφέρει στο αεροδρόμιο για να μεταφερθούν στην Αθήνα. Από το αεροπλάνο τα παραλαμβάνει άλλη εταιρία και έτσι καταλήγουν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προκειμένου να εξεταστούν.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

Πόσο εύκολο είναι να γίνει λάθος ή να χαθεί κάποιο δείγμα κατά τη μεταφορά του;

Πόσο γρήγορα θα γίνεται η εξέταση και θα έχουν απαντήσεις τα νοσοκομεία;

Τι θα γίνει αν οι απαντήσεις καθυστερήσουν και αντί των 48 ωρών παραληφθούν αργότερα από τα νοσοκομεία; Υπάρχει ή όχι κίνδυνος μόλυνσης του ασθενούς σε αυτό το διάστημα;

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα