Τα υπέρ και τα κατά στο ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη, και συγκεκριμένα σε Λινοπεράματα και Αθερινόλακο «ζυγίζει» το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Μπορεί τις τελευταίες ώρες το ενδεχόμενο σύνταξης σχετικής τροπολογίας που θα κατατεθεί με τη μορφή κατεπείγοντος στη Βουλή να κερδίζει έδαφος ωστόσο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, απαντώντας στο creta24.gr, σημειώνει πως η απόφαση δεν είναι ειλημμένη.
Δηλώνοντας ξεκάθαρα πως «δεν είναι βέβαιο ότι θα καταθέσουμε τη ρύθμιση για την παράταση της λειτουργίας των δύο αυτών μονάδων» γίνεται σαφές πως αφενός αναζητείται λύση για το ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης αφετέρου μία από αυτές τις λύσεις (και επικρατέστερη) είναι η παράταση της λειτουργίας των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα αυτών σε Αθερινόλακο και Λινοπεράματα.
ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟ 2020
Το 2020 είναι χρονιά ορόσημο για το νησί καθώς ο κίνδυνος μπλακ άουτ είναι υπαρκτός. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2019 λήγουν οι εξαιρέσεις που προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε. για τα όρια εκπομπής ρύπων στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες σε αυτόνομα συστήματα, όπως αυτό της Κρήτης.
Η ΔΕΗ για να κρατήσει ανοικτές τις μονάδες στο νησί πρέπει να είναι θεσμικά καλυμμένη.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ήδη πάντως η Κομισιόν έχει εκφραστεί αρνητικά σε ένα ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη. Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε έχει απαντήσει αρνητικά σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο κ.Κανιέτε είχε ξεκαθαρίσει πως η μεταβατική περίοδος σε αυτές τις μονάδες δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2019, οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος.
Σωτήρης Μεταξάς