Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αποκλειστικό: Διεθνής δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις στον φάκελο των υδρογονανθράκων της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Η πολύμηνη αναμονή για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης στα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων φέρνει στο προσκήνιο διεθνή δυσαρέσκεια και δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις σε πετρελαϊκούς ομίλους, την ώρα που σχεδιάζεται νέος γύρος παραχωρήσεων.

Μπορεί ο φάκελος για τα κοιτάσματα της Κρήτης να συμπληρώθηκε και πλέον να απομένουν γραφειοκρατικές λεπτομέρειες για τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου και την ψήφισή του στη Βουλή, ωστόσο η διεθνής εμπειρία εκθέτει το ελληνικό γραφειοκρατικό σύστημα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έναν περίπου χρόνο μετά την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από την κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ για δύο περιοχές νοτίως της Κρήτης, οι εξελίξεις … περιορίζονται στη συγκρότηση των φακέλων, στις εγκρίσεις και σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ ακόμη η σύμβαση δεν έχει φτάσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όπως αποκάλυψε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Creta, το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Ηλίας Κονοφάγος, δυσαρέσκεια έχει εκφραστεί προς τις ελληνικές αρχές τόσο από την γαλλική κυβέρνηση, και μάλιστα σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, όσο και από την εταιρία Total.

«Υπάρχει δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της επικύρωσης της σύμβασης για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης. Ακόμα δεν έχει κατατεθεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη μέχρι την επικύρωση της σύμβασης από την ελληνική Βουλή. Οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στον υπουργό αλλά στην ελληνική γραφειοκρατία επειδή παρεμβαίνουν πάρα πολλοί φορείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κονοφάγος.

Στο μεταξύ φαίνεται πως πετρελαϊκοί όμιλοι κολοσσοί αξιολογούν την περιοχή της Κρήτης ως προέκταση της ίδιας γεωλογικής λεκάνης που έφερε στο φως τα κοιτάσματα στηνΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου και ο ανταγωνισμός για την περιοχή, όπως εκτιμούν παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα διεθνώς, αναμένεται να ενισχυθεί μεταξύ των πολυεθνικών στην περίπτωση που βρεθεί κοίτασμα.

Εξάλλου, ο εντοπισμός 16 στόχων – δομών στη θαλάσσια λεκάνη νότια του νησιού δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και φέρνει στο προσκήνιο μία γεωπολιτική «σκακιέρα» εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. 

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα