Αποκάλυψη Σουρβίνου στο CRETA – Υπήρξαν μέρες που ο δείκτης θετικότητας στην Κρήτη έφτασε το 20%

Πρέπει να διαβάσετε

Απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊόυ σημειώθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στην Κρήτη, ενώ υπήρξαν μέρες που ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 20%.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκάλυψε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας και μέλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Γιώργος Σουρβίνος, συμπληρώνοντας πως σταδιακά ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στο νησί δείχνει να μειώνεται.

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουμε μπει σε μια καθοδική πορεία», ανέφερε ο κ. Σουρβίνος τονίζοντας ωστόσο ότι «η κατάσταση είναι ρευστή, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Βλέπουμε και ακούμε για περιοχές, κυρίως σε χωριά, οι οποίες εμφανίζουν κρούσματα που θέλουν διερεύνηση, ώστε να μην αποτελέσουν εστίες που θα δώσουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θα είναι ανεξέλεγκτες». 

Αναφορικά με τη σύνδεση που έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου ανάμεσα στην αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, και στην ελαιοσυγκομιδή ο κ. Σουρβίνος τόνισε πως είναι νωρίς και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να οδηγούν σε τέτοια συμπεράσματα. «Δεν είναι σωστό να στοχοποιήσει κάποιος, κάποια γεωργική δραστηριότητα. Η συμπεριφορά μας και η μη τήρηση των μέτρων, είναι σίγουρα οι αιτίες για τη διασπορά του ιού. Η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων είναι τα όπλα. Σίγουρα δεν τηρήθηκαν τα μέτρα σε αυτές τις περιοχές. Το αν φταίει, κάποια δραστηριότητα αγροτική μένει να φανεί». 

Σύμφωνα με τον ίδιο μείωση των κρουσμάτων δεν παρατηρείται μόνο στην Κρήτη αλλά συνολικά στη χώρα. «Και σε πανελλήνιο επίπεδο βλέπουμε μια σταδιακή πτώση των κρουσμάτων στα 2000. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί και να μην τηρούμε τα μέτρα». 

Ο κ. Σουρβίνος ανέφερε, πως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει τεθεί το θέμα για σταδιακή άρση του lockdown επισημαίνοντας πως όλα θα κριθούν στον χρόνο που πρέπει και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκε μελέτη, για ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε lockdown. Αυτή δείχνει πως αν οι χώρες ανοίξουν, χωρίς να υπάρχει η αναμενόμενη μείωση κρουσμάτων από το υφιστάμενο lockdown, θα χρειαστεί να εφαρμόσουν το επόμενο lockdown πριν τα Χριστούγεννα. Kάτι τέτοι0 δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να συμβεί. Πρέπει να υπάρχει σίγουρα η τεκμηρίωση και τα στοιχεία που δείχνουν μείωση», ανέφερε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως τη δεδομένη στιγμή δείχνουν να υπάρχουν τέτοια στοιχεία είναι ωστόσο πολύ πρώιμα και δεν αρκούν ούτε για να ξεκινήσει η συζήτηση για επανέναρξη δραστηριοτήτων.

Τέλος, όσον αφορά τα τεστ κορωνοϊού, ο κ. Σουρβίνος ανέφερε πως στην Κρήτη γίνονται καθημερινά περισσότερα από 1000 τεστ. Όπως σημείωσε 500 από αυτά γίνονται από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ καθημερινά σε διάφορες περιοχές, ενώ τα υπόλοιπα είναι τεστ που διενεργούνται στα νοσοκομεία του νησιού.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα