Σε μια πρωτοποριακή έρευνα που γίνεται πρώτη φορά παγκοσμίως, προχωρά το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του Νίκος Πασαδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης.
Όπως δήλωσε ο ίδιος αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο project, ένα για την έρευνα πετρελαίου στο Ιόνιο και ένα ακόμη για την ποιότητα πετρελαιοειδών στην αγορά, ενώ παράλληλα το Ινστιτούτο ετοιμάζεται να υποβάλλει αιτήσεις χρηματοδότησης για καινούρια ερευνητικά προγράμματα.
Ανάμεσά του και μία εμβληματική έρευνα για τις επιπτώσεις του πετρελαίου σε περιβάλλοντα πολύ βαθιάς θάλασσας, υπό την εποπτεία του Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Καλογεράκη, ο οποίος είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου.
«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έρευνα που γίνεται πρώτη φορά παγκοσμίως, άλλωστε και από την τραγωδία στον κόλπο του Μεξικού φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν έχει μελετηθεί και είναι ένα project το οποίο ήδη δουλεύεται και το ετοιμάζουμε και για χρηματοδότηση», ανέφερε ο κ. Πασαδάκης.
Μάλιστα η έρευνα αφορά κατά πολύ την Κρήτη, καθώς οι δράσεις που θα γίνουν στο πλαίσιό της θα αφορούν και δοκιμές στα βαθιά νερά νότια του νησιού. «Φιλόδοξα θα έλεγα και σε ακόμη πιο βαθιά νερά όπως αυτά στη δυτική Πελοπόννησο, όπου βρίσκονται τα βαθύτερα νερά της Μεσογείου», σημείωσε ο ίδιος.
«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει μια διαρροή σε πολύ βαθιά νερά, δηλαδή δεν ξέρουμε τον βιολογικό μικρόκοσμο εκεί, πως αντιδρά και πως επηρεάζεται από το πετρέλαιο, όπως και δεν ξέραμε με ποιον τρόπο δουλεύουν οι τεχνολογίες σε τόσο μεγάλα βάθη. Είναι κάτι το οποίο γίνεται πρώτη φορά παγκόσμια», ανέφερε ο κ. Πασαδάκης τονίζοντας ότι η έρευνα αναμένεται να δώσει απαντήσεις στο πως αντιμετωπίζει κανείς ένα πιθανό ατύχημα σε τόσο μεγάλα βάθη.
«Σκεφτόμαστε ότι με τη δραστηριότητα του Ινστιτούτου, σε μερικά χρόνια θα έχουμε τις βάσεις για να φτιαχτεί ένα επιχειρησιακό κέντρο που θα απευθύνεται σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Ένα επιχειρησιακό κέντρο αντιμετώπισης συνεπειών από τις δραστηριότητες του πετρελαίου», συμπλήρωσε ο ίδιος ο οποίος κάλεσε τους φορείς του νησιού και την πολιτεία να βάλουν το νησί στο κέντρο της προσοχής της πετρελαϊκής δραστηριότητας και της δραστηριότητας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
«Το λέω αυτό με αφορμή ότι σε μερικές ημέρες στην Ελλάδα θα γίνει η σύνοδος των κρατών που υποστηρίζουν τον East Med. Μια καλή ιδέα θα ήταν η σύνοδος να γίνει στη Κρήτη για να μπαίνει το νησί σιγά σιγά στο κάδρο. Φτιάξαμε τον Ινστιτούτο όχι για να έχουμε ένα ακόμα, είναι εμβληματικό που το έχουμε στην Κρήτη και γι’ αυτό και τα υπουργεία και η περιφέρεια θα πρέπει να δείξουν λίγο παραπάνω ενδιαφέρον», συμπλήρωσε.
Μάλιστα τόνισε ιδιαίτερα πως η Κρήτη πρέπει να αναδειχτεί ως ισχυρός παίκτης στη γεωπολιτική σκακιέρα, ειδικά κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση του Ινστιτούτου γίνεται από ίδιους πόρους. Το εγχείρημα του Ινστιτούτο ξεπερνάει μια απλά επιστημονική δράση, είναι πολιτικό. Όταν γύρω μας συμβαίνουν πράγματα σαν το σύμφωνο Τουρκίας και Λιβύης, η Ελλάδα πρέπει να αντιτάξει κάτι που να δείχνει ότι βλέπει σοβαρά και με προοπτική αυτή τη δραστηριότητα», κατέληξε ο κ. Πασαδάκης.