Απογραφή πληθυσμού Ελλάδας 2021

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Μέσα στην δύνη της υγειονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα την διετία 2020-2022 πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών το έτος 2021 στην Ελλάδα.

Η απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή .

Παρά τις δυσκολίες κυρίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της, με την δημιουργία του πρώτου δομημένου στατικού μητρώου πληθυσμού της χώρας.

Μέσω αυτής της απογραφής έγινε η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν ξεχωριστά, δηλαδή κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας, σύμφωνα με τα οποία προέκυψαν σημαντικά αποτελέσματα που συνιστούν την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του αυτοδιοικητικού περιφερειακού και δημοτικού χάρτη της χώρας.

Ποια ήταν όμως τα αποτελέσματα αυτής της περιβόητης σύγχρονης απογραφής στην Ελλάδα;

Ποια ήταν τα μηνύματα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν για το μέλλον της δημογραφικής κατάστασης και της εθνικής επιβίωσης των Ελλήνων;

Η απάντηση είναι εύκολη και απλή αρκεί να λάβουμε γνώση με προσοχή και σοβαρότητα την ανακοίνωση που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ με την δημοσιοποίηση των στοιχείων μετά την ολοκλήρωσή της.

Μόνιμος πληθυσμός ανδρών και γυναικών 10,432.481, λιγότεροι κατά ποσοστό 3,59% από την προηγούμενη απογραφή του 2011 στην Ελλάδα.

Μετρηθήκαμε και βγήκαμε λιγότεροι το περιμέναμε όλοι έλεγαν πολλοί όμως κανείς δεν ήξερε να πει τώρα τι κάνουμε.

Αναλύσεις και σχόλια ακολούθησαν πολλά για τα αποτελέσματα της απογραφής, όμως πολύ γρήγορα σταμάτησαν και το θέμα έφυγε από την πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας.

Φυσικά το πρόβλημα του δημογραφικού υφίσταται δεν εξαφανίστηκε και αποτελεί <<βόμβα>> βραδυφλεγή που δεν εξουδετερώνεται με μαγικό ραβδί, εξηγήσεις, θεωρίες  και δικαιολογίες.

Αργότερα όταν ξέσπασε ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας, η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση μαζί με την ακρίβεια σήμερα, το πρόβλημα ξεχάστηκε τελείως και δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους πολίτες.

Δεν έχουμε στοιχεία σχετικά με τα μέτρα που παίρνονται γι’ αυτό το πρόβλημα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης της ιατρικής επιθεώρησης <<Lancet>> η Ευρώπη αναμένεται μέχρι το 2100 να χάσει το μισό πληθυσμό της, η Ασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, η Αμερική θα έχει σημαντικές απώλειες , και η Αφρική θα τριπλασιάσει τον πληθυσμό της.

Η γείτονα χώρα θα αυξηθεί ανεβάζοντας τον πληθυσμό της στα 100 εκατομμύρια, όπως πληθυσμιακή ενδυνάμωση θα έχουν και οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες.

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι εθνικά καταστροφικό όμως αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά την ελληνική κοινωνία , όπως και καμιά μέχρι τώρα κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Θα είμαστε οι μισοί το 2100 όμως αυτό δεν μας ανησυχεί καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να ζούμε τότε, αφήνοντας το πρόβλημα να το λύσουν οι επόμενοι .

Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίλυση του, γιατί  καθένας κοιτάζει την πάρτη του κυρίως δε την προσωπική, κοινωνική και πολιτική επιβίωση του.

Το πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται μέτρα για να κτυπήσουμε το κακό στην ρίζα του, από όλους Δήμους, Περιφέρεια, Κράτος, Πολίτες.

Να διερωτηθούμε γιατί οι νέοι δεν κάνουν οικογένεια, δεν κάνουν παιδιά, η πολλά παιδιά, η γιατί ψάχνουν ευκαιρία να φύγουν από την Ελλάδα.

Γιατί όσοι νέοι έφυγαν δεν θέλουν να επιστρέψουν και γιατί ακόμη και οι μετανάστες που έρχονται ζητούν όσο πιο γρήγορα γίνεται να φύγουν σε άλλες χώρες.

Όμως ποτέ δεν είναι αργά υπάρχει ελπίδα και μπορούμε να τα καταφέρουμε αλλάζοντας νοοτροπία, να γκρεμίσουμε τις ιδεοληψίες και να κτίσουμε τη νέα Ελλάδα στηρίζοντας ως υπεύθυνοι πολίτες μια υπεύθυνη κυβέρνηση στη χώρα.

 

Άλλα Πρόσφατα