Απογραφή 2021: Πόσοι ζούμε στο Ηράκλειο;

Πρέπει να διαβάσετε

Σπύρος Αλεξάκης
Σπύρος Αλεξάκης
Αρθρογράφος
Ο Σπύρος Αλεξάκης είναι αρθρογράφος

Προσπαθείς να βρεις τον πληθυσμό μιας ελληνικής πόλης.
Γκουγκλάρεις. Σου βγάζει: Δήμος τάδε,τόσες χιλιάδες. Κοιτάς λίγο πιο κάτω βλέπεις ένα άλλο νούμερο,κοιτάζεις ακόμη πιο κάτω βλέπεις ένα τρίτο.Προσθέτεις όλα τα νούμερα που διάβασες,τα διαιρείς και βγάζεις το…μέσο όρο.
Αυτός θα μπορούσε να ήταν και ο ορισμός των “Greek Statistics”.
Γενικά και στο περίπου.
Ποιο είναι το χρέος μας;
Ποιος ο πληθυσμός μας;
Πόσα λεφτά πληρώνει η τάδε δουλειά;
Όλα στο περίπου.
Δεν υπάρχει άλλος λαός τόσο αναξιόπιστος όσον αφορά σε θέματα που έχουν να κάνουν με αριθμούς και μεγέθη.

Στο πλαίσιο αυτό φοβάμαι ότι ουδείς γνωρίζει και τους πραγματικούς πληθυσμούς των περιοχών,των πόλεων και των χωριών της χώρας μας.
Στο περίπου λέμε ότι η Αθήνα έχει… 5 εκατομμύρια κόσμο,η Θεσσαλονίκη 1,5 (έχω ακούσει ακόμη και το σουρεάλ “2”),η Πάτρα…800 χιλιάδες κοκ
Αν κάνεις βέβαια μια πρόσθεση, βγαίνουμε γύρω στα 100 εκατομμύρια πληθυσμός πανελλαδικά αλλά δεν είναι πρόβλημα αυτό. Αν νιώθουμε τόσοι, τόσοι είμαστε.


[Πίνακας: Ηράκλειο πριν τη…διεύρυνση, στην οποία έμεινε εκτός το Μαλεβίζι χωρίς να καταλάβει κανείς το γιατί]

Ηράκλειο τση Κρήτης

Στα σοβαρά τώρα: Το Ηράκλειο είναι ο 4ος δήμος της χώρας και μάλλον το 3ο πολεοδομικό συγκρότημα.
Ο διαχωρισμός γίνεται γιατί στη χώρα μας υπάρχει άλλο ένα παράδοξο:
Να είναι άλλο πράγμα ο δήμος και άλλο η πόλη.
Ο δήμος είναι κάτι αρκετά ρευστό, του οποίου τα σύνορα πηγαινοέρχονται ανάλογα με το τι θα ψηφίσει η Βουλή,η πόλη πάλι είναι κάτι πιο συγκεκριμένο:
Είναι ένας κοινός χώρος που ζουν άνθρωποι.

Έτσι ο Δήμος Ηρακλείου παρουσιάζεται αλλού στις 163 χιλιάδες κάτοικους,ενώ αλλού -με την προσθήκη φαντάζομαι και της Αλικαρνασσού και των άλλων περιοχών που …προσαρτήθηκαν πριν από μια δεκαετία-  ανεβαίνει στις 174.000 περίπου.
Στην πραγματικότητα βέβαια αν στην πόλη του Ηρακλείου ανήκε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου,η πραγματική πόλη δηλαδή,που εκτείνεται από το Μαλεβίζι μέχρι τον Καρτερό,θα έχει γύρω στις 200 χιλιάδες κόσμο.

Αν συνέβαινε δηλαδή το αντίστοιχο που συμβαίνει και στην Πάτρα.
Ενώ ο κεντρικός δήμος είναι σχεδόν σαν τον Δήμο Ηρακλείου (πέντε χιλιάδες περισσότεροι) παρουσιάζεται αρκετά μεγαλύτερη (213 χιλιάδες πληθυσμός) γιατί έχουν προστεθεί περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων μεταξύ τους!Από τα Βραχναίικα μέχρι τα Αραχωβίτικα.Με το Δήμο Ρίου και το Δήμο Παραλίας εντός των ορίων.

Για να το κάνουμε εικόνα: Σαράντα χιλιόμετρα μήκος στο Ηράκλειο θα ήταν σαν να είχε ενταχθεί στην πόλη και η Χερσόνησος,η Σταλίδα,οι Γούβες,οι Γούρνες,ο Καρτερός μέχρι την Αγία Πελαγία στην άλλη πλευρά και τις Αρχάνες νότια.
Έτσι βέβαια είναι εύκολο να είσαι ο “3ος Δήμος της Ελλάδας”.Αν στην περίπτωση του Ηρακλείου κάναμε και ένα …κλικ και βάζαμε και όλο το Λασίθι και παίρναμε το αστικό λεωφορείο για να πάμε Σητεία, έτσι ναι,θα πλασαριζόμασταν και εμείς σαν την τρίτη πόλη στη χώρα.

Να βρούμε τον πραγματικό μας πληθυσμό

Πέρα από την πλάκα.
Δεν ξέρω αν έχει καμία σημασία οικονομικά το αν είσαι η 3η,η 4η ή η 14η πόλη στη χώρα.Ειδικά στην παρούσα συγκυρία που τα κονδύλια δεν έρχονται μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια.
Έχει σημασία όμως σίγουρα σε άλλα θέματα.
Όταν γίνονται,ας πούμε,στατιστικές έρευνες.Πάντα πάνω σε κάποια πληθυσμιακή βάση.
Λένε ότι το Ηράκλειο έχει αυτά τα τροχαία ή αυτή την παραβατικότητα και όλα αυτά τα φαινόμενα μετριούνται πάνω στον πληθυσμό που φαίνεται στα χαρτιά ότι ζει στην περιοχή.

Τώρα αν στο Ηράκλειο ζουν 10 και απογράφονται οι 5,γιατί οι υπόλοιποι είναι από άλλα μέρη και προτιμούν να απογραφούν εκεί,αυτό δεν το γνωρίζει το σύστημα.
Ούτε γνωρίζει το πόσοι ξένοι κυκλοφορούν σε ένα μέρος.Για να υπολογιστεί ο πραγματικός του πληθυσμός.
Ξένοι που εργάζονται εποχικά ή μόνιμα,ξένοι που βρίσκονται για τουρισμό.
Γιατί και ο τουρισμός επιβαρύνει μια περιοχή.Σε όλα τα επίπεδα.
Αλλά σπάνια λαμβάνεται υπόψιν,αν όχι ποτέ.

Ας απογραφούμε όσο γίνεται περισσότεροι.
Για να μάθουμε επιτέλους και πόσοι είμαστε.


[Εικόνα: Η …μισή Αχαΐα έγινε Δήμος Πατρέων!]

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/320077_apografi-2021-mehri-pote-tha-diarkesei

Άλλα Πρόσφατα