Η καθημερινότητα ενός βαρυποινίτη είχε και έχει πολλά να δώσει κάποτε στα μέσα ενημέρωσης, αλλά πλέον δεν διαφέρει σε τίποτα, από τις πολυπροβεβλημένες συνεντεύξεις χιλιάδων ανθρώπων που έχουν μιλήσει σε κανάλια και εφημερίδες, για τη ζωή πίσω από τα σίδερα.
Κάποιοι από αυτούς όμως, έχουν να διηγηθούν κάτι ξεχωριστό, μιας και είχαν την «τύχη» να βρίσκονται σε φυλακές, όπως το περιβόητο «Σαν Κουέντιν» της Καλιφόρνια.
Πρόκειται για τη διαβόητη κρατική φυλακή των ΗΠΑ στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, που για χρόνια είχε τη φήμη του καταστήματος με τους περισσότερους θανατοποινίτες στη χώρα.
Τι συμβαίνει όμως, όταν ο Φρανκ Σινάτρα και οι Metallica αποφασίζουν να τραγουδήσουν για τους κρατούμενους;
Οι συναυλίες στη φυλακή που παραμένουν μέχρι και σήμερα αλησμόνητες
Ο «πρωτεργάτης» Τζόνι Κας
Για τη δεκαετία του 1970 ήταν σίγουρα το viral της εποχής, όταν ο Τζόνι Κας ηχογράφησε ένα τραγούδι μέσα στο «Σαν Κουέντιν» και δεν είναι ο μόνος.
Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής, έκαναν το όνειρο πολλών κρατουμένων πραγματικότητα, με μια συναυλία πίσω από τις επτασφράγιστες πόρτες των σκληρότερων σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
Ηταν 24 Φεβρουαρίου του 1969, όταν ο Τζόνι Κας έκανε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ πριν. Έδωσε μια συναυλία στο «Σαν Κουέντιν», για τους φυλακισμένους εκεί. Η αντισυμβατική του κίνηση να τραγουδήσει για μερικούς από τους μεγαλύτερους εγκληματίες της Αμερικής βρήκε πολλά εμπόδια μέχρι την πραγματοποίησή της. Παραγωγοί και σημαντικά πρόσωπα της μουσικής διαφώνησαν μαζί του και βρήκαν απαράδεκτη την ιδέα του, που έμελλε να αφήσει ιστορία. Στη συναυλία πραγματοποίησε την live ηχογράφηση για να βγει ο δίσκος «Live at San Quentin», την πιο αξιοσημείωτη «υπογραφή» του για πολλούς, ως καλλιτέχνης. «Σαν Κουεντίν μισώ κάθε ίντσα σου… Σαν Κουεντίν μακάρι να σαπίσεις και να καείς στην κόλαση, να γκρεμιστούν οι τοίχοι σου κι εγώ να ζήσω για να πω την ιστορία» ακούστηκε να λέει μέσα στην φυλακή, ο πιο τολμηρός από κάθε άλλο, Τζόνι Κας.
Η ιστορική συναυλία των Metallica για τους θανατοποινήτες
Στα χνάρια του Κας βάδισαν και οι Metallica. Την 1η Μαΐου του 2003, τη θυμούνται πολλοί, γιατί το θρυλικό συγκρότημα έπαιξε στην ίδια φυλακή 10 τραγούδια, μεταξύ των οποίων το «Master Of Puppets» και το «Enter Sandman».
Παραταγμένοι στο προαύλιο και με αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας και επιτήρησης, οι φυλακισμένοι δυσκολέυτηκαν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους, που οι Metallica τραγουδούσαν μόνο για εκείνους. Οι εικόνες από τη συναυλία στη φυλακή κατέκλυσαν τα media, ενώ οι πιο viral φωτογραφίες από το live ήταν εκείνες με το πανό στα χέρια κρατουμένων που έγραφε: «Οι Metallica κυβερνούν τον κόσμο».
Ο χαμογελαστός Φρανκ Σινάτρα στο «Σαν Κουεντίν»
Στις 26 Νοεμβρίου του 1938, ο 23χρονος Φρανκ Σινάτρα συνελήφθη απ’ την αστυνομία με την κατηγορία της «αποπλάνησης». Χρόνια αργότερα, στα 50 του και έχοντας πλέον τη φήμη ενός από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες της εποχής, ο Σινάτρα εμφανίστηκε μπροστά από εκατοντάδες φυλακισμένους στο «Σαν Κουεντίν», για να τους τραγουδήσει. Χαμογελαστός και με πολλή ενέργεια έδωσε το σόου του με σπάνιες για την εποχή εικόνες, να φιγουράρουν στα εξώφυλλα εφημερίδων. Βίντεο από τη συναυλία αναρτήθηκαν μετά από χρόνια στο YouTube, δείχνοντας τους κρατούμενους να αποθεώνουν τον Σινάτρα, προσπαθώντας να χτυπήσουν παλαμάκια, με τις χειροπέδες στα χέρια.
Ο «θρύλος» των μπλουζ B.B King τραγουδά και φτιάχνει ίδρυμα για τους φυλακισμένους
Η παρακαταθήκη που άφησε ο B.B King στον κόσμο της μουσικής και όχι μόνο, δύσκολα συγκρίνεται με άλλη. Τη δεκαετία του 1970, ο «θρύλος» των μπλουζ έδωσε πολλές συναυλίες σε φυλακές, ενώ το 1971 μαζί με έναν δικηγόρο δημιούργησε ίδρυμα για τη στήριξη και την αποκατάσταση όσων αποφυλακίζονταν.
«Δίνω αυτές τις συναυλίες επειδή το θεωρώ ως κάτι πολύ σημαντικό. Πολλοί άνθρωποι κάνουν κάποια λάθη, αλλά αν τους δοθεί η ευκαιρία δεν πρόκειται να τα επαναλάβουν ή τουλάχιστον να κάνουν τα ίδια λάθη. Επιπλέον, στις Η.Π.Α. πολλές φυλακές είναι υπερπλήρεις. Πηγαίνοντας να παίξω σε τέτοιους χώρους, προκαλείται το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων. Με τον τρόπο αυτό, το γεγονός γίνεται γνωστό κι έτσι μαθαίνει ο κόσμος αλλά και οι επίσημες αρχές τι γίνεται εκεί» είχε πει. Από τα live του στα σωφρονιστικά ιδρύματα, περισσότερο ξεχώρισε εκείνο, σε φυλακή του Σικάγο, όταν ηχογράφησε και το άλμπουμ «Live at Cook County Jail», που γνώρισε τεράστια επιτυχία.
Η «παράξενη» συναυλία των Sex Pistols στο Τσέλμσφορντ
To 1976 oι Sex Pistols δεν είχαν κυκλοφορήσει ούτε ένα άλμπουμ, όταν αποφάσισαν να μιμηθούν τον «πρωτεργάτη» Τζόνι Κας μπας και πάρουν λίγη από την επιτυχία του.
Χωρίς φήμη αλλά με πρωτοπορία, τραγούδησαν στις φυλακές υψηλής προστασίας του Τσέλμσφορντ, διαδίδοντας την ένταση της punk μουσικής.
Υπήρχε πολύ μυστήριο γύρω από αυτή τη συναυλία για χρόνια. To «Live at Chelmsford Top Security Prison» κυκλοφόρησε το 1990 με τον ισχυρισμό ότι μεγάλο μέρος του ήταν ζωντανή ηχογράφηση. Εντούτοις, γνώστες αναφέρουν ότι το υλικό περιελάμβανε σε μεγάλο βαθμό, ήχο, που δεν ήταν από την συναυλία. Όταν οι Sex Pistols γίνονταν θέμα συζήτησης στα media, η κουβέντα κατέληγε πάντα στην «άβολη» performance τους σε εκείνη τη φυλακή, κυρίως λόγω της μεγάλης αδιαφορίας που επέδειξαν οι περίπου 500 κρατούμενοι για το συγκρότημα. Σήμερα, εκείνη η συναυλία των «άσημων» καλλιτεχνών, έρχεται στην επιφάνεια με περηφάνεια για το πρώην πανκ συγκρότημα που σημείωσε μεγάλη επιτυχία μέχρι το 2008.