Από τον κορωνοϊό στην οξεία ηπατίτιδα, τον Candida Auris και… στην ευλογιά των πιθήκων

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί ο κορωνοϊός εν μέρει να έχει ελεγχθεί ωστόσο μικρόβια όπως η οξεία ηπατίτιδα, ο μύκητας Candida Auris και η ευλογιά των πιθήκων, ενδεχομένως να προκαλούσαν μεγαλύτερα προβλήματα στην ανθρωπότητα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ειπωθεί ότι θα έχουν την ίδια βαρύτητα με τον κορωνοϊό, γιατί αυτό ήταν κάτι τραγικό για όλο τον κόσμο, ωστόσο είναι μια ιστορία που δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα τους ειδικούς. «Συνεχίζουν παθογόνα να περνούν από τον ένα οργανισμό στον άλλο, γινόταν και θα γίνεται συνέχεια, απλώς τώρα παίρνει μεγαλύτερη δημοσιότητα. Είναι ανησυχητικά γεγονότα, είναι πράγματα που πρέπει να τα παρακολουθούμε από κοντά, ειδικά αυτή η παραλλαγή της ευλογιάς όπως και η οξεία ηπατίτιδα. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πιο θολά ακόμη, δεν ξέρουμε ποιο παθογόνο προκαλεί την ασθένεια ενώ για την ευλογιά είναι ξεκάθαρα τα πράγματα».

Όσον αφορά τις οξείες ηπατίτιδες, ο κ. Ζαφειρόπουλος εξήγησε πως εμπλέκονται διάφορα παθογόνα, όμως κανένα με 100% βεβαιότητα. «Το πιο πιθανό είναι ο αδενοϊός σε μικρές ηλικίες κυρίως, δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, περισσότερη πληροφόρηση στο ευρύ κοινό δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει, αυτά αφορούν περισσότερο τους ειδικούς και το πως θα κάνουν την επιτήρηση. Εμείς εδώ ετοιμαζόμαστε για το σύνολο των υποψήφιων παθολόγων που σχετίζεται με την οξεία ηπατίτιδα, σε περίπτωση που διαγνωστεί να κάνουμε τη διάγνωση».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο δεν πρόκειται για «καινούρια σελίδα» καθώς έχουν υπάρξει στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά, που ανησύχησαν τους ειδικούς. «Θα σας θυμίσω το SARS 1, τις γρίπες. Τέτοιες σελίδες ανοίγονται κάθε χρόνο, δεν είναι κάτι περίεργο, είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε καθημερινά, στις περισσότερες περιπτώσεις ο συναγερμός και η προετοιμασία δεν καταλήγει στο να δημιουργήσει μια σοβαρή κατάσταση όπως ο κορωνοϊός. Ελπίζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις να προχωρήσουμε έτσι, αξίζουν όμως προσοχή ειδικά για την παραλλαγή της ευλογιάς από την Αφρική. Είναι σοβαρό περιστατικό δεν είναι λόγος πανικού αλλά θέλει παρακολούθηση. Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες, φαίνεται να κολλάει από άνθρωπο σε άνθρωπο οπότε πρέπει να προσέξουμε».

Πρόσθεσε δε, πως η ευλογιά ήταν μια πολύ σοβαρή ασθένεια που εξαλείφθηκε τη δεκαετία του 1980, με τη βοήθεια του εμβολιασμού. Έκτοτε σταμάτησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ωστόσο ανέφερε πως αν ο πληθυσμός ήταν εμβολιασμός δεν θα υπήρχε λόγος ανησυχίας καθώς το εμβόλιο κάλυπτε το 80% της ευλογιάς.

«Ακόμη δεν ξέρουμε τι διαστάσεις θα πάρει το όλο θέμα, το παθογόνο δεν είναι τόσο σοβαρό όσο η ευλογιά, στον άνθρωπο έχει ηπιότερα συμπτώματα. Έχει δύο παραλλαγές,  στην  Ευρώπη έχει έρθει η πιο ήπια παραλλαγή οπότε σε αυτή τη φάση δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Πρέπει να προσέξουμε ώστε να εμποδίσουμε την εξάπλωση, να πάρουμε μέτρα πιθανώς» τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος και συμπλήρωσε πως έχουν αναφερθεί κρούσματα στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Σουηδία και στην Αγγλία και δεν αποκλείεται να έρθει και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, ο κ. Ζαφειρόπουλος εξήγησε πως ο ασθενής έχει μυαλγίες, πυρετό, κακουχία αλλά στη συνέχεια εμφανίζονται εξανθήματα. Έχει μια μακρά περίοδο επώασης περίπου 10 ημερών και μετά εμφανίζονται τα εξανθήματα σε όλο το σώμα.

Κλείνοντας, διευκρίνισε πως δεν μεταδίδεται εύκολα όπως τον κορωνοϊό αλλά κυρίως με επαφή, βιολογικά υγρά, βλέννες, σάλιο και σεξουαλική επαφή.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα