Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο ερευνητικό «Έβερεστ»

Πρέπει να διαβάσετε

Άρωμα Κρήτης έχει η λίστα των κορυφαίων επιστημόνων διεθνώς με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, όπως αυτή προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία.

Αριστείδης Τσατσάκης και Κωνσταντίνος Στούμπος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης περιλαμβάνονται στην ερευνητική «ελίτ» αποδεικνύοντας πως στην Ελλάδα γενικότερα και την Κρήτη ειδικότερα παράγεται έρευνα αιχμής που αναγνωρίζεται διεθνώς.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο αναπληρωτής καθηγητής τμήματος επιστημών και τεχνολογίας υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Στούμπος αναφέρθηκε στην επιστημονική, ερευνητικά και ακαδημαϊκή του διαδρομή από την Κρήτη μέχρι τις ΗΠΑ και την απόφασή του να επιστρέψει στη χώρα.

«Ήθελα όλη τη γνώση και την ερευνητική εμπειρία που απέκτησα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ να τη φέρω στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «το όραμά μου είναι να δούμε να αναπτύσσεται κορυφαία τεχνολογία στην Ελλάδα. Έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά. Μας λείπει ο συνδετικός κρίκος που θα μεταφέρει την τεχνογνωσία που αναπτύσσεται στην αγορά».

Η εν λόγω λίστα, που έχει τίτλο «The Highly Cited Researchers» συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science.

«Η δική μου έρευνα έχει να κάνει με την ενέργεια, εφαρμογές σε φωτοβολταικά και γενικότερα σε αγωγούς υψηλής απόδοσης. Η επιστήμη υλικών είναι πεδίο επιστημών που συνδυάζει πολλές επιστήμες, όπως η χημεία, η φυσική και τα μαθηματικά. Αυτές οι τεχνολογίες είναι ακόμα σε νηπιακό επίπεδο. Δεν έχουν βγει στην αγορά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η «λίστα» των Ελλήνων

Μεταξύ των Eλλήνων πανεπιστημιακών και ερευνητών ηγείται ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιος -Αθανάσιος Δημόπουλος (με 2.358 δημοσιεύσεις και 71.340 συνολικό αριθμό ετεροαναφορών) και ακολουθούν ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αριστείδης Τσατσάκης (939 δημοσιεύσεις και 13.148 αναφορές) και στην 3η θέση, o καθηγητής της Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Φιλιππάτος (682 δημοσιεύσεις και 59.141 αναφορές), στην 4η θέση ο καθηγητής Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καραγιαννίδης (560 δημοσιεύσεις και 12.136 ετεροαναφορές) και την πρώτη πεντάδα κλείνει ο καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Γιαμαρέλλος -Μπουρμπούλης (399 δημοσιεύσεις και 9.929 αναφορές),

Την ενδεκάδα συμπληρώνουν οι καθηγητές: Δαΐκος Γεώργιος (ΕΚΠΑ), Στούμπος Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Απέργης Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πειραιά και Πανεπιστήμιο Ντέρμπυ), Χατζηγεωργίου Άρτεμις (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ)), Ρακόπουλος Δημήτριος (Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας και Εθνικό Μετσόβιο Πολτεχνείο) και Δαλαμάγκας Θεόδωρος (Ινστιτούτο Πληροφοριακών συστημάτων ΑΘΗΝΑ).

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση και την επιλογή των ερευνητών με υψηλή διάκριση προέρχονται από τους δείκτες βασικών επιστημών (ESI), 2009-2019, οι οποίοι προκύπτουν από περίπου 160.000 άρθρα και ερευνητικές εργασίες υψηλής απήχησης και επίδρασης.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα