Η πιο πρόσφατη, σημαντική όσο και αισιόδοξη εξέλιξη στην πολυετή έρευνα για την νόσο Αλτσχάιμερ έχει έδρα την Κρήτη!
Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων την οποία απαρτίζουν οι Καθηγητές Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Αχιλλέας Γραβάνης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Δημήτρης Τζεράνης και η Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), Θεοδώρα Καλογεροπούλου, μετά από 20 χρόνια προσπαθειών, έφτασαν σε ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα που επιτρέπουν την αισιοδοξία για την δημιουργία φαρμάκου που θα επιβραδύνει τα συμπτώματα της νόσου και σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να την αντιστρέφει κιόλας.
Ο κ. Γραβάνης μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα το πρωί της Δευτέρας 16/12 στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1 και στην εκπομπή των Σωτήρη Μεταξά και Κώστα Κεφαλογιάννη και εξήγησε τις δυσκολίες αυτής της προσπάθειας αλλά και το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα: “Ξεκινήσαμε το 2004 με βασικό αντικείμενο την μελέτη των μηχανισμών πίσω από τις νευροεκφυλλιστικές ασθένεις και εστιάζοντας τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην νόσο του Αλτσχάιμερ. Το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τις αιτίες για αυτές τις ασθένεις, μας δυσκολεύει να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Ειδικά για το Αλτσχάιμερ, μετά από πολλά χρόνια μελέτης, καταφέραμε να δημιουργήσαμε μια οικογένεια συνθετικών μορίων που δεν είναι τοξικά και μπορούν αν χορηγηθούν περιφερειακά να περάσουν στον εγκέφαλο να περάσουν στον εγκέφαλο. Στόχος να αντιμετωπίσουμε παράλληλα τρία αρνητικά συμπτώματα της νόσου: Το πρώτο είναι ο νευρονικός θάνατος, το δεύτερο η νευροφλεγμονή που δημιουργείται από την απώλεια νευρώνων, και το τρίτο η απώλεια νευραξόνων και συνάψεων. Και τέταρτο, θέλαμε αυτά τα μόρια να ερεθίσουν τα νευρικά βλαστικά κύτταρα που έχουμε όλοι μας και μέσα από μια συγκεκριμένα διαδικασία τούτο να οδηγήσει σε αυτοίαση του εγκεφάλου. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, καθώς τα τελευταία δυο χρόνια, δυο από αυτές τις συνθετικές ομάδες που δημιουργήσαμε και έχουν προοπτικές να γίνουν φάρμακα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε πειραματόζωα που είχαν νόσο η οποία μιμούνταν το Αλτσχάιμερ.
Αυτή η φαρμακολογική παρέμβαση φιλοδοξεί να επιβραδύνει την νόσο, πράγμα που είναι τεράστιας σημασίας, διότι δίνει χρόνο στους ασθενείς για να είναι κοινωνικά ενεργοί, να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες στην ζωή τους και να περιμένουν την πιθανή ανάπτυξη συσηματικών θεραπειών. Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα από τα πειραματόζωα στον άνθρωπο, τότε ναι, υπάρχει πιθανότητα και για αναστροφή της νόσου”.
Ο κ. Γραβάνης εξήγησε ότι κατά το παρελθόν πολλές προσπάθειες είχαν παράγει ουσίες με ενθαρρυντικές προοπτικές αλλά δεν εξελίχθηκαν σε φάρμακα. Η συγκεκριμένη είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση, λέει ο καθηγητής που εφόσον όλα πάνε καλά, μπορεί να εξελιχθεί σε φάρμακο μέσα στα επόμενα τριά – τέσσερα χρόνια! Μάλιστα, όπως είπε, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια από φαρμακευτική εταιρεία για την δημιουργία φαρμάκου και για την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, που βασίζεται πάλι στην έρευνα της ίδιας ομάδας.
Ο κ. Γραβάνης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η χώρα έχει εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικά αλλά χρειάζεται η πολιτεία να στηρίξει την βασική έρευνα ενώ μίλησε και για της ανησυχητικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Ακούστε εδώ όσα είπε στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1 ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης: