Τρόπους εξοικείωσης με τη …γεύση του λεοντόψαρου, προκειμένου να το βάλουμε στην κουζίνα μας, αναζητά η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, όπως αναφέρει η ΑΝΑΤΟΛΗ, συναντήθηκε με τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, τον Διευθυντή Ερευνών Γεώργιο Τσερπέ και την Παναγιώτα Περιστεράκη βιολόγο – ιχθυολόγο.
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Μαρία Χανιωτάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος – εντεταλμένος για θέματα Πρωτογενούς Τομέα Γεώργιος Τσιφετάκης, η υπεύθυνη του Τμήματος Ιχθυολογίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου Ελένη Ψόχιου, η υπεύθυνη του Γραφείου Τουρισμού Μαρία Λαβδάκη, η Τμηματάρχης Οικονομικής Διαχείρισης της Π.Ε. Λασιθίου Δέσποινα Κλιματσίδα.
Θέμα συζήτησης ήταν η διοργάνωση εκδήλωσης μαγειρικής και γευσιγνωσίας πιάτων παρασκευασμένων με πρώτη ύλη το λεοντόψαρο. Η εκδήλωση προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο λιμάνι της Ιεράπετρας.
Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τις οργανωτικές λεπτομέρειες της εκδήλωσης που θα γίνει στην Ιεράπετρα. Με πρώτο, την εξέλιξη, ως τότε, της εξάπλωσης του covid-19 και των μέτρων προστασίας που θα ισχύουν. Αποκλείστηκε η περίπτωση να πραγματοποιηθεί σε εσωτερικό χώρο ξενοδοχείου. Υιοθετήθηκε η πρόταση του κ. Γουλιδάκη, ως ιδανικός χώρος ο εξωτερικός, υπαίθριος χώρος του τείχους του «Καλέ», που με την κατάλληλη διαμόρφωση και οργάνωση, μπορεί να φιλοξενήσει μια εγκατάσταση για μαγειρική από σεφ, εφαρμόζοντας διάφορες συνταγές.
Η εκδήλωση αυτή θα απευθύνεται κυρίως σε δημοσιογράφους από τα μέσα ενημέρωσης της Κρήτης, που θα προσκληθούν για να καταγράψουν και να γευτούν το λεοντόψαρο στις διάφορες εκδοχές παρασκευής του, ώστε στη συνέχεια να το προβάλουν, συστήνοντάς το στο ευρύτερο κοινό. Στο χώρο μπορεί να υπάρξει και γιγαντοοθόνη που θα επιτρέψει στο ευρύτερο κοινό που θα στέκει εκτός του συγκεκριμένου χώρου, να παρακολουθεί και να μαθαίνει τον τρόπο καθαρισμού και παρασκευής των λεοντόψαρων.
Συγχρόνως, προτάθηκε και μένει να επιβεβαιωθεί, αν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον από τα εστιατόρια και ταβέρνες που προσφέρουν φαγητό στην παραλία δίπλα στον Καλέ, για να παραλάβουν μια ποσότητα από λεοντόψαρα από τους διοργανωτές, να τα μαγειρέψουν στις κουζίνες τους και να δώσουν τη δυνατότητα στο ευρύτερο κοινό – κατοίκους και επισκέπτες της Ιεράπετρας να το γευτούν, αντί εντός συμβολικού αντιτίμου 1 -2 ευρώ το «μεζέ».
Το ψάρι αυτό είναι πολύ εύγευστο, έχει πολύ καλής ποιότητας λευκή σάρκα και ομοιάζει πολύ με τη γνωστή μας σκορπίνα. Παρασκευάζεται με πάρα πολλούς τρόπους, στη σχάρα, στα κάρβουνα, βραστό σούπα – κακαβιά ακόμη και με μπάμιες!
Οι σεφ που θα το παραλάβουν σίγουρα θα δημιουργήσουν και νέες προτάσεις, «πειράζοντας» τους συμβατικούς, δοκιμασμένους τρόπους ψησίματος ενός ψαριού.
Για την εκδήλωση θα απαιτηθούν τουλάχιστον 100 κιλά λεοντόψαρα, αναφέρθηκε στη συνάντηση και γι’ αυτό πρέπει να γίνει προγραμματισμός του ψαρέματός του ώστε να συγκεντρωθεί, πιθανόν να χρειαστεί και η κατάψυξη κάποιας ποσότητας, μέχρι την ημέρα της εκδήλωσης, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει καθοριστεί ακριβώς.
Για τις ανάγκες της εκδήλωσης θα τυπωθεί φυλλάδιο που θα έχει πληροφορίες για το λεοντόψαρο (πιθανόν και για άλλα λεσεψιανά είδη που βρίσκονται πλέον στην περιοχή), φωτογραφίες, και συνταγές ψησίματος.
Ως τίτλος της εκδήλωσης προτείνεται «Βραδιά λεοντόψαρου – Meet the lionfish», ενώ παράλληλος στόχος της εκδήλωσης είναι και η τουριστική προβολή της Ιεράπετρας γι΄αυτό και επιλέγεται ως φόντο να είναι το παλιό φρούριο του λιμένα Ιεράπετρας.
Πηγή: anatolh.com