Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Από τη θάλασσα στο τραπέζι: Τα μικροπλαστικά σερβίρονται στο πιάτο μας

Πρέπει να διαβάσετε

Γαρίδες, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, ντομάτες φρέσκες, λευκό κρασί, λίγη φέτα και… μικροπλαστικά και έτοιμες και αχνιστές στο πιάτο μας οι γαρίδες σαγανάκι με ολίγον από θαλάσσια ρύπανση. Οι γαρίδες είναι τα πιο δημοφιλή θαλασσινά στον κόσμο, με τους Αμερικανούς να καταναλώνουν κατά μέσο όρο σχεδόν μισό κιλό ανά άτομο ετησίως. Είναι νόστιμες, μπορούν να συνδυαστούν με πολλά άλλα συστατικά για την προετοιμασία γευστικών πιάτων, έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, διαθέτουν περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως το σελήνιο και το ιώδιο και μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα.

Οι γαρίδες, όμως, όπως και άλλα δημοφιλή θαλασσινά καταναλώνουν ρύπους που καταλήγουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα αυτοί να επιστρέφουν στον άνθρωπο όταν σερβίρονται στο τραπέζι μας.

Σύμφωνα με έρευνα από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ (PSU) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Toxicology, σε πολλά δημοφιλή θαλάσσια είδη ανιχνεύονται μικροπλαστικά σε έντερο και ιστούς σε ποσοστό 99%.

Ανάμεσα σε αυτά, η ροζ γαρίδα, η πέρκα του Ειρηνικού Ωκεανού, ο άγριος βασιλικός σολομός (Chinook), η ρέγγα Ειρηνικού, το μαύρο πετρόψαρο που εντοπίστηκαν στις ακτές του Όρεγκον ή αγοράστηκαν από ιχθυοπωλεία. Οι ερευνητές εντόπισαν 1.806 διαφορετικά επιβλαβή σωματίδια σε 180 από τα 182 δείγματα που εξετάστηκαν. Τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη γύρω από τεχνολογίες και στρατηγικές που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη θαλάσσια ρύπανση.

«Διαπιστώσαμε ότι οι μικρότεροι οργανισμοί τους οποίους μελετήσαμε φαίνεται να καταναλώνουν περισσότερα ανθρωπογενή, μη θρεπτικά σωματίδια», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Επιστημών, Ελίζ Γκράνεκ.

Όπως είπε η ειδικός, οι γαρίδες και τα μικρότερα ψάρια, όπως η ρέγγα, τρέφονται με ζωοπλαγκτόν. Συχνά, λοιπόν, τα σωματίδια που προκύπτουν από τα απόβλητα μοιάζουν με τους μικροοργανισμούς αυτούς επομένως, τα θαλάσσια είδη τρέφονται με αυτά. Σε άλλες περιπτώσεις, οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών είναι τόσο υψηλές που τα ψάρια δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να τα καταναλώσουν.

Οι ροζ γαρίδες που αλιεύθηκαν από σκάφη παρουσίασαν την υψηλότερη συγκέντρωση με 10,67 σωματίδια ανά γραμμάριο, ενώ ο βασιλικός σολομός περιείχε τη χαμηλότερη συγκέντρωση με 0,028 σωματίδια ανά γραμμάριο.

Τα περισσότερα σωματίδια που ανιχνεύθηκαν ήταν μικροΐνες, μικροσκοπικές κλωστές που αποβάλλονται από συνθετικά υφάσματα κατά το πλύσιμο ή την απόρριψη. Η διάσταση των σωματιδίων αυτών κυμαινόταν ανάμεσα στα 2 μικρόμετρα και τα 3,6 χιλιοστά (μια ανθρώπινη τρίχα έχει συνήθως διάμετρο 50-70 μικρόμετρα).

Ανάμεσα στα συνθετικά που βρέθηκαν συγκαταλέγονται πολυεστέρας, πολυπροπυλένιο και επεξεργασμένη κυτταρίνη. Πολλά σωματίδια ήταν διαυγή ή λευκά (72%), ενώ 13% ήταν το ποσοστό των μπλε και μαύρων σωματιδίων. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το χρώμα οδηγεί στις πιθανές πηγές ρύπανσης, καθώς οι διάφανες και λευκές ίνες παραπέμπουν σε αλιευτικά εργαλεία, όπως δίχτυα, ή συσκευασίες τροφίμων, ενώ οι έγχρωμες ίνες προέρχονται συχνά από ρούχα και υφάσματα.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ερευνητές είναι η ικανότητα των σωματιδίων αυτών να μετακινούνται από το έντερο του ψαριού στους ιστούς τους, όπως οι μύες, καθώς μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις σε άλλους οργανισμούς, μεταξύ αυτών και o ανθρώπινος.

Παρ’όλα αυτά, οι επιστήμονες δεν αποτρέπουν τους πολίτες από την κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών, αλλά συστήνουν προσοχή στον τρόπο απόρριψης των αποβλήτων.

«Εάν απορρίπτουμε προϊόντα που απελευθερώνουν μικροπλαστικά, αυτά τα μικροπλαστικά καταλήγουν στο περιβάλλον και συγκεντρώνονται στα είδη που τρώμε», δήλωσε η Γκράνεκ, τονίζοντας ότι «αυτό που ρίχνουμε στο περιβάλλον καταλήγει στο πιάτο μας».

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το πλύσιμο της γαρίδας και φιλέτων ψαριού μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αφαιρέσει ρύπους που ενδεχομένως έχουν «καθίσει» στην επιφάνεια του ψαριού.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τη μελέτη γύρω από τις συνέπειες από τα σωματίδια στα ζώα και θα αναζητήσουν τρόπους για τον περιορισμό των μικροπλαστικών που εισέρχονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα