Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Από τη Σούδα στη Σητεία: 250 χλμ. κολύμβησης από τον Παραολυμπιονίκη Χαράλαμπο Ταϊγανίδη

Πρέπει να διαβάσετε

Από το λιμάνι της Σούδας και με προορισμό το λιμάνι της Σητείας, θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης 1η Νοεμβρίου, το εγχείρημα των  των  250km κολύμβησης σε ανοιχτό πέλαγος, ο Παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης.

Από τη Σούδα στη Σητεία: 250 χλμ. κολύμβησης από τον Παραολυμπιονίκη Χαράλαμπο Ταϊγανίδη

Μάλιστα σε προσωπική του ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής  δικτύωσης, ευχαριστεί μεγάλη επιχείρηση που τον στηρίζει στην προσπάθειά του, σε κάθε στάδιο της προετοιμασίας του.

Επίσης ευχαριστεί τους «αυτοδιοικητικούς» υποστηρικτές του, δηλαδή την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Χανίων και Σητείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, που –όπως ο ίδιος αναφέρει, «που στηρίζει όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, χωρίς διακρίσεις, μέσα από τις δράσεις του για μία καλύτερη ζωή.

Από τη Σούδα στη Σητεία: 250 χλμ. κολύμβησης από τον Παραολυμπιονίκη Χαράλαμπο Ταϊγανίδη

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων η Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠ Ελένη Ζερβουδάκη τόνισε ότι ο Δήμος με συγκίνηση βρίσκεται στο πλευρό του αθλητή, καλύπτοντας το κόστος διαμονής του ίδιου και του προπονητή του και εξασφαλίζοντας τη συνοδεία του με ιστιοφόρο, μέχρι το Ρέθυμνο.

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1981 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το χωριό Πολύμυλος του δήμου Ελλησπόντου.  Σύμφωνα με δηλώσεις του η φοβία του για το νερό τον ώθησε να ασχοληθεί με την κολύμβηση προκειμένου να την ξεπεράσει. Το 2003 και αφού έχει διακριθεί ήδη σε πανελλήνιο επίπεδο, μαθαίνει ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση, την ελαττώνει σταδιακά και καθιστά ατροφικά τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς.

Ωστόσο δεν πτοείται και λαμβάνει μέρος και συνεχείς διακρίσεις:

  • Το 2002 κατέκτησε την πρώτη θέση στα 50 μέτρα ύπτιο κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Τα προβλήματα όρασης που τον ταλανίζουν το επόμενο έτος τον αναγκάζουν να μεταπηδήσει στην κατηγορία S13.
  • Την επόμενη χρονιά συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην Αθήνα και κατακτά την πρώτη θέση στα 100 μέτρα πεταλούδα[4], στα 100 μέτρα ύπτιο, και τη δεύτερη στα 50 μέτρα ύπτιο.
  • Το 2006 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης για αθλητές με αναπηρία στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, όπου κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια. Τα αθλήματα στα οποία κατέκτησε την πρώτη θέση ήταν τα 200 μέτρα μικτή ατομική, τα 200 μέτρα ύπτιο, τα 100 μέτρα πεταλούδα, τα 100 μέτρα ύπτιο, τα 400 μέτρα ελεύθερο και τα 50 μέτρα ελεύθερο. Στα 4 πρώτα μάλιστα κατέρριψε και τα μέχρι τότε παγκόσμια ρεκόρ. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε ως καλύτερος αθλητής με αναπηρία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών
  • Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής.  Στους αγώνες αυτούς, κατέκτησε έξι μετάλλια, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρων ελεύθερο, όπου κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ[8], χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρα ύπτιο, όπου και πάλι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, ασημένια στην κατηγορία 100 μέτρα πεταλούδα[10], στην κατηγορία 200 μέτρα μικτή[11] και στην κατηγορία 50 μέτρα ελεύθερο[12], καθώς και χάλκινο στα 400 μέτρα ελεύθερο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα