Το καλοκαίρι του 2022 ήταν η ώρα για μια μεγάλη πρόοδο του ελληνικού κράτους, το οποίο δειλά-δειλά εισέρχεται σε ψηφιακούς ρυθμούς. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να προσθέσουν στο ψηφιακό τους πορτοφόλι, μετά τα ψηφιακά πιστοποιητικά για την Covid-19, το δίπλωμα οδήγησης και την ταυτότητα.
Μέσω της εφαρμογής του Gov.gr Wallet οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου των νέων ψηφιακών δελτίων ταυτότητας και ψηφιακών αδειών οδήγησης στο κινητό τους τηλέφωνο.
«Τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της ελληνικής επικράτειας» ανέφερε η σχετική πλατφόρμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα ψηφιακά αρχεία «δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα».
Η… ελληνική πραγματικότητα
Το αρμόδιο υπουργείο μάλιστα, υπογράμμισε τότε ότι η έκδοση των ψηφιακών εγγράφων θα έλυνε αρκετά προβλήματα στους πολίτες, που θα μπορούσαν να έχουν στο κινητό τους τα απαραίτητα έγγραφα, χωρίς να έχουν το άγχος να μην χαθούν, κάτι που σημαίνει ταλαιπωρία και κόστος για την επανέκδοσή τους.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό στην Ελλάδα, που ακόμα ο κάθε αρμόδιος κάνει του… κεφαλιού του.
Όπως ανέφερε ένας πολίτης, γράφοντας στο insomnia.gr, όταν τον σταμάτησαν για τροχονομικό έλεγχο, του ζήτησαν να επιδείξει τα έγγραφα σε έντυπη μορφή και όχι ψηφιακά.
Όταν εκείνος τους έδειξε το ψηφιακό δίπλωμα, οι αστυνομικοί τον απείλησαν μάλιστα, ότι θα του βεβαιώσουν κλήση για μη κατοχή διπλώματος οδήγησης.
Αφού ο πολίτης κάλεσε την… Ελληνική Αστυνομία, η οποία βεβαίωσε τη γνησιότητα των ψηφιακών εγγράφων, τότε η κλήση ήταν γεγονός, καθώς όπως εξηγεί ο ίδιος «πλήγωσε τον εγωισμό τους».
Δείτε την ανάρτησή του:
Το πρόβλημα με τα «δύο διπλώματα»
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κάποιες φορές είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν ο κάτοχος του ψηφιακού διπλώματος, εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του το έντυπο και αν αυτό δεν έχει αφαιρεθεί έπειτα από κάποια παράβαση.
Μάλιστα, την ανάγκη ενός ενιαίου συστήματος καταγραφής των παραβάσεων και ηλεκτρονικά και τη διασύνδεσή τους με το Gov.gr Wallet, ώστε το ψηφιακό δίπλωμα να απενεργοποιείται, έχουν ζητήσει και φορείς αρωγής και αλληλεγγύης θυμάτων τροχαίων.
«Σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου και ανάγκης εφαρμογής διοικητικού μέτρου αφαίρεσης της αδείας οδηγήσεως του παραβάτη οδηγού, πρέπει ο κάθε αστυνομικός να διαθέτει tablet ώστε να καταχωρήσει ηλεκτρονικά την παράβαση αυτή, για την οποία όμως ο κάθε παραβάτης οδηγός δύναται να υποβάλει εντός συγκεκριμένου χρόνου, σχετική έγγραφη ένσταση ,οπότε δημιουργείται μία κατάσταση η οποία ΕΙΝΑΙ δυνατόν να είχε προβλεφθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» είχε τονίσει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής & Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος», Σταύρος Πολέντας.