Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Απεργία την Πέμπτη κατά του εργασιακού – Αντιπαράθεση και για τις αλλαγές στο ΣΕΠΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Η ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουνίου είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός στον οποίο η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τα συνδικάτα των εργαζομένων για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Να μην καταταθεί στη Βουλή

Μετά την ΑΔΕΔΥ που έχει προκηρύξει απεργία με αίτημα να αποσυρθεί ως αντεργατικό το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα προκηρύσσουν απεργία για την ίδια ημέρα διεκδικώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σήμερα μάλιστα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ μετά από απόφαση της ΠΝΟ στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι ναυτεργάτες.

«Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται» είναι το πνεύμα που επικρατεί σε πολύ μεγάλο κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η ΓΣΕΕ η οποία φαίνεται να αντιδρά κυρίως επί συγκεκριμένων σημείων ενώ και η ΟΤΟΕ στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων με υπόμνημά της προς το υπουργείο τοποθετήθηκε επί συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου (πχ τηλεργασία, υπερωρίες) σε μια λογική «βελτιωτικών» προτάσεων επί του σχεδίου νόμου που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις και οι προτάσεις των εργοδοτών

Από την πλευρά των εργοδοτών, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος απέστειλε υπόμνημα στον υπουργό Εργασίας και τους τομεάρχες εργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τις θέσεις της επιμελητηριακής κοινότητας.

Ο κ. Μίχαλος με το υπόμνημά του ζητάει διευκρινίσεις, αποσαφήνιση διατάξεων και νομοτεχνική βελτίωση άλλων και σε κάθε περίπτωση κινείται και αυτός στη διατύπωση προτάσεων επί του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης.

Απόσυρση

Σε αντίθεση με τα παραπάνω τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα αλλά και στο χώρο του δημοσίου που έχουν προκηρύξει απεργία για τις 3 Ιουνίου δεν μπαίνουν σε κανέναν διάλογο με την κυβέρνηση, αξιώνοντας την απόσυρση του νομοσχεδίου καθώς επιμένουν ότι καταργείται το 8ωρο, επιβάλλονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας σε βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, προωθείται η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με το άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους από όσους ισχύει σήμερα.

Επιπλέον το ζήτημα που τίθεται από τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα και την ΑΔΕΔΥ είναι η ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας, η ουσιαστική κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή

Στο φόντο όλων αυτών συνεχίζονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν να επικεντρώνουν σε συγκεκριμένα σημεία κάτω από την ομπρέλα της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής σε ότι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σε

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα