Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Απειλών συνέχεια από τον Καλίν: Βαριές συνέπειες αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Ελλάδα απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων, ακόμη και στην Κρήτη.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στην ερώτηση «υπάρχουν φήμες ότι τα χωρικά ύδατα θα επεκταθούν στα 12 μίλια στο νησί της Κρήτης. Ποια θα είναι η απάντηση της Τουρκίας εάν συμβεί αυτό;», ο Καλίν απάντησε:

«Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτόαποκλείεται! Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τούρκο προέδρου στο NTV:

«Κι ο υπουργός των Εξωτερικών μας το είπε επίσης αυτό τις προάλλες. Όχι μόνο στα 12 μίλια, αλλά οποιαδήποτε ενέργεια που θα γίνει πάνω από τα 6 μίλια, θα έρθει αντιμέτωπη άμεσα με την ένσταση, την αντίθεση και τη σθεναρή αντίσταση της Τουρκίας. Ας το δηλώσουμε λοιπόν ξεκάθαρα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να το δεχτούμε αυτό, ακόμα και αν δεν πάνε στα 12 μίλια, αλλά στα 6,7,8,9. Αυτό αποκλείεται. Αυτό θα είχε βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, επιθυμούμε και περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο.

Διότι τώρα, μία επέκταση στην Κρήτη στα 12 μίλια σημαίνει ότι ένα τουρκικό πλοίο ή ένα ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο από τη δική μας πλευρά θα φτάνει στη Μεσόγειο θάλασσα μόνο περνώντας μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε.

Αντιβαίνει επίσης στο διεθνές ναυτικό δίκαιο. Δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας.

Ελπίζουμε ότι δεν θα σκεφτούν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν βλέπω κανένα όφελος που μπορεί να αποκομίσουν από εδώ. Έτσι, αν ακολουθηθεί πολιτική έντασης με την Τουρκία, δεν θα υπάρξει κανένα όφελος. Δεν κυνηγάμε ένταση με την Ελλάδα υπό αυτή την έννοια. Ως δύο χώρες που μοιράζονται το Αιγαίο, ως δύο σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ, θέλουμε να οικοδομήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στη βάση της λογικής, του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος. Ενέργειες, βήματα, δηλώσεις, συμπεριφορές και προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία μέσω άλλων χωρών είναι μάταιες. Με άλλα λόγια, αυτά δεν θα έχουν καμία επιρροή στην Τουρκία και θα βλάψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεχόμενη ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Αυτό δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα».

«Η χειραψία στο Κατάρ πολύ σημαντική»

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Αίγυπτο και την κατάσταση τελευταία, δήλωσε ότι: «Η χειραψία στο Κατάρ ήταν ένα από τα σημαντικά στάδια μιας διαδικασίας που συνεχίζεται εδώ και 1,5 χρόνο. Φυσικά, η χειραψία των ηγετών είναι σημαντική. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα που δόθηκε σε αυτό το σύστημα. Ελπίζω και αναμένω ότι θα επιταχυνθεί από εδώ και στο εξής, είμαι πεπεισμένος για αυτή την κατεύθυνση που έχει ληφθεί», απάντησε, προσθέτοντας ότι τα υπουργεία συνεχίζουν τις επαφές τους με την Αίγυπτο.

«Μπορεί να φτάσει στο σημείο να οριστεί πρεσβευτής, μπορεί επίσης να φτάσει στο επίπεδο να γίνουν άλλα βήματα σε επίπεδο ηγετών. Θα συνεχίσουμε να έχουμε θετική στάση προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Όσον αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Καλίν επεσήμανε ότι θα εξετάσουν τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, αλλά εξέφρασε παράλληλα και την έντονη ανησυχία του.

«Ειλικρινά, εγώ τουλάχιστον ανησυχώ πολύ για το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις πολιτικές των εποίκων», τόνισε.

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα