Είναι η πρώτη φορά, μετά από τέσσερις δεκαετίες, που απειλείται ένα μαζικό μποϊκοτάζ σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Καθώς η απόφαση της ΔΟΕ να επιτρέψει σε αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να συμμετάσχουν στο «Παρίσι 2024» υπό τις ευλογίες και της Γαλλίας έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε πάρα πολλές χώρες.
Την αρχική τοποθέτηση της Ουκρανίας που απειλεί να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη γαλλική πρωτεύουσα, ακολούθησε άμεσα η Λετονία που διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να έχει παρουσία στο Παρίσι εάν ισχύσει η απόφαση της ΔΟΕ και μετά πήρε σειρά και η Πολωνία.
«Είναι απαράδεκτη η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να ανοίξει τον δρόμο για την συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, και σε μια τέτοια περίπτωση ετοιμάζεται μαζικό μποϊκοτάζ από έναν συνδυασμό 40 χωρών ανάμεσα στις οποίες και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» δήλωσε ο Καμίλ Μπορτνίτσζουκ, ο Πολωνός υπουργός αθλητισμού και τουρισμού, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός θα είναι τόσο μεγάλος που θα είναι ικανός να τινάξει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον αέρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν προηγουμένως υποδεχθεί την είδηση και άλλες χώρες.
«Πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι δεν εκπροσωπούν τα κράτη της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας. Η χρήση ρωσικών και λευκορωσικών σημαιών, εμβλημάτων ή ύμνων θα πρέπει επίσης να απαγορευτεί» δήλωσε η εκτελεστική εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ.
Μονόδρομος ο αποκλεισμός
Την ίδια ώρα το Υπουργείο Αθλητισμού της Ουκρανίας θεωρεί μονόδρομο τον αποκλεισμό των δύο χωρών, τονίζοντας ότι κάθε αντίθετη κίνηση θα έστελνε τα λάθος μηνύματα στην κοινή γνώμη.
Από την άλλη πλευρά, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας η «υπερασπιστική γραμμή» βασίζεται στο γεγονός ότι κανένας αθλητής δεν πρέπει να τιμωρείται λόγω του διαβατηρίου του, «απάντησε» στις φήμες για μποϊκοτάζ, τονίζοντας πως τέτοιες κινήσεις αντιτίθενται στο Ολυμπιακό ιδεώδες και ουδέποτε έχουν καταφέρει επί της ουσίας να ικανοποιήσουν κάποιο σκοπό.
«Η απειλή για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων, που εξετάζει επί του παρόντος η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ουκρανίας, έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού κινήματος και τις αρχές που πρεσβεύει», έγραψε σε μήνυμα η ΔΟΕ και πρόσθεσε:
«Το μποϊκοτάζ είναι παραβίαση του Ολυμπιακού χάρτη, ο οποίος υποχρεώνει όλες τις ΕΟΕ να συμμετέχουν στους Αγώνες της Ολυμπιάδας στέλνοντας αθλητές».
Παράλληλα η ΔΟΕ επανέλαβε ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμία συζήτηση για την επιστροφή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους αγώνες και προειδοποιεί την Ουκρανία και άλλα έθνη για τις συνέπειες της απειλής με μποϊκοτάζ.
Έχουν περάσει 39 χρόνια μετά το τελευταίο μεγάλο μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες (1984), που το κίνημα του ολυμπισμού δέχτηκε τεράστιο πλήγμα.
Ηταν 8 Μαΐου 1984, όταν η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες. Οι επίσημοι λόγοι που παρέθεσε το καθεστώς ως αιτία της απόφασης ήταν «ανησυχία για την ασφάλεια των Σοβιετικών αθλητών σε μια χώρα με έντονο σοβινιστικό συναίσθημα και αντισοβιετική υστερία». Επίσης κατήγγειλαν την υπερβολική εμπορευματοποίηση των αγώνων που, κατά τη γνώμη τους, παρέβαινε κατάφωρα τα ιδεώδη του ολυμπιακού κινήματος.
Στην πράξη όμως, το μποϊκοτάζ των Σοβιετικών ήταν η «απάντηση» στο μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 64 χώρες της Δύσης, τότε ως αντίδραση για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν το 1979.
Στο μποϊκοτάζ του 1984 ακολούθησαν τη Σοβιετική Ένωση οι Βουλγαρία, Ανατολική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κούβα, Μογγολία, Βιετνάμ, Λάος, Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα, Νότια Υεμένη, Αιθιοπία, Αγκόλα. Η μόνη (από τις χώρες του συμφώνου της Βαρσοβίας) που συμμετείχε κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες ήταν η Ρουμανία, η αποστολή της οποίας αποθεώθηκε στην τελετή έναρξης και μάλιστα πήρε την 3η θέση στον πίνακα των μεταλλίων.