Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Απάτες και επικίνδυνες προκλήσεις στο διαδίκτυο: Πώς να προστατευθούν ενήλικες και παιδιά

Πρέπει να διαβάσετε

Δεν έχουν τέλος οι διαδικτυακές απάτες στο Ηράκλειο, με τρία ακόμη περιστατικά να καταγγέλλονται το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη η υπεύθυνη επικοινωνίας του Εθνικού Κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου του ΙΤΕ Κατερίνα Ψαρουδάκη, τόνισε πως οι απάτες είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται πολύ έντονα από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, αφού τότε οι καταναλωτές στράφηκαν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Όπως σημείωσε οι απάτες μπορούν να συμβούν με αμέτρητους τρόπους και σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να πολύ προσεκτικοί στο που δίνουν τα προσωπικά τους δεδομένα. «Καμία τράπεζα δεν πρόκειται ποτέ αν μας ζητήσει στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας ή του λογαριασμού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέστησε στους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία που έρχονται με e-mail ή sms που ισχυρίζονται πως έχουν σταλεί από τράπεζες και ζητούν την ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

«Οι απατεώνες δεν χρησιμοποιούν κάποια ιδιαίτερα εργαλεία για να κάνουν τις απάτες, απλά την αμάθειά μας», συμπλήρωσε και κάλεσε τους πολίτες να ενημερώνονται για αυτά τα θέματα.

Σε περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει πως έχει πέσει θύμα απάτης θα πρέπει να απευθύνεται σε πρώτη φάση στην τράπεζά του και αμέσως μετά να καταγγέλλει το περιστατικό στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς έτσι ίσως καταφέρει να «σώσει» κάποια από τα χρήματά του02-HASTGRPIK 

Η κα Ψαρουδάκη αναφέρθηκε και στην ανησυχία που έχει προκληθεί για μια ακόμη φορά στους γονείς μετά την είδηση της αυτοκτονίας του 14χρονου, για την οποία οι αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε ένα από τα επικίνδυνα chalenge του διαδικτύου.

Όπως τόνισε το το «blackout challenge», ένα παιχνίδι πρόκλησης στο ΤΙΚ ΤΟΚ το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο.

Οι χρήστες με διάφορους τρόπους κι ενώ μαγνητοσκοπούν τη διαδικασία, προκαλούν στον εαυτό τους διακοπή της οξυγόνωσης του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να χάνουν τις αισθήσεις τους. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στερεί από τον εγκέφαλο οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, μόνιμη νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο. Επιπρόσθετα, υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρού χτυπήματος στο κεφάλι κατά την πτώση του χρήστη στο έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί πως τo Tik Tok, μετά την παγκόσμια ανησυχία για το επικίνδυνο παιχνίδι Blackout Challenge «κλείδωσε» τα βίντεο με hashtag #Βlackout Challenge ενώ βγάζει και προειδοποιητικό μήνυμα για την ασφάλεια των χρηστών, το οποίο αναφέρει: «Ορισμένες διαδικτυακές προκλήσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες, ενοχλητικές ή ακόμη και εξωφρενικές. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις επιβλαβείς προκλήσεις, ώστε να μπορείτε να προστατεύετε την υγεία και την ευημερία σας».

Ωστόσο η κα Ψαρουδάκη. τόνισε πως το «blackout challenge» δεν είναι η μόνη επικίνδυνη πρόκληση στο διαδίκτυο και κάλεσε τους γονείς να επιτηρούν διακριτικά αλλά και να συζητούν με τα απιδιά τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας από του κινδύνους του διαδικτύου μπορείτε να διαβάσετε στο saferinternet4kids.gr.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα