Η προστασία του περιβάλλοντος αποκτά και σαφείς οικονομικές διαστάσεις καθώς με μετρήσιμους δείκτες η περιβαλλοντική αυθαιρεσία και παραβατικότητα προκαλεί ντόμινο επιπτώσεων στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τον τουρισμό.
Η Κρήτη δεν έχει καταφέρει ακόμη να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό «εργαλείο» εξωστρέφειας του νησιού και να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση άλλων κατηγοριών επισκεπτών από τις παραδοσιακές «δεξαμενές» της Κρήτης.
«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη. Το δίκτυο Natura 2000 δεν αποτελεί τροχοπέδη. Οφείλουμε να προστατέψουμε αυτές τις περιοχές και για τις επόμενες γενιές. Μέσα από το περιβάλλον η Κρήτη μπορεί να αναδείξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η προστασία αυτών των περιοχών είναι απαραίτητη», τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μιχάλης Προμπονάς μιλώντας στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta.
Υπάρχει μία κρίσιμη καμπή που η περιβαλλοντική παραβατικότητα λαμβάνει διαστάσεις περιβαλλοντικού εγκλήματος και οι επιπτώσεις αφορούν στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο πλαίσιο του έργου LIFE Natura Themis υλοποιούν «εκστρατεία» ενημέρωσης των φορέων και των πολιτών της Κρήτης με τίτλο «Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον», η οποία αφορά στην ανάδειξη των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας στην τοπική ανάπτυξη, την οικονομική πρόοδο και την κοινωνική ευημερία του νησιού.
«Έχουμε καταγράψει περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Κρήτη. Από την πλευρά μας δίνουμε έμφαση στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την πρόληψη. Θα πρέπει να προσέξουμε την βιοποικιλότητα της Κρήτης και να τηρούνται οι νόμοι», σημείωσε ο κ.Προμπονάς.
Σωτήρης Μεταξάς