Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απάντησε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, με θέμα τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών στην Κρήτη και την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης και προστασίας μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου.
Στην πρωτολογία του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κυβέρνησης αμέσως μετά την εκδήλωση του φαινομένου, καθώς και στο σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης που ήδη έχει τεθεί σε διαδικασία υλοποίησης.
Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό:
«Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να αναλύσουμε το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη στήριξη και αποκατάσταση των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις 15 Οκτωβρίου 2022.
Ακραία φαινόμενα που, δυστυχώς, είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια δύο συνανθρώπων μας – πέρα από την πρόκληση εκτεταμένων ζημιών στην Αγία Πελαγία και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στη Σητεία. Η Σητεία είχε σημαντικές ζημιές και, μάλιστα, μέσα στον αστικό ιστό.
Η Κυβέρνηση, όπως και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, αντέδρασε άμεσα. Αυτή, άλλωστε, είναι και η νέα φιλοσοφία, υπό την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού. Έτσι, την επόμενη κιόλας ημέρα βρεθήκαμε, μαζί με ένα διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο, στο πεδίο, στις περιοχές με τις καταστροφές. Εντοπίσαμε τους λόγους της καταστροφής, διαπιστώσαμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αλλά και τις ζημιές που προκλήθηκαν, ενώ πραγματοποιήσαμε και διευρυμένες συσκέψεις για να δρομολογήσουμε τα επόμενα βήματα του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης.
Αρχικά, οι περιοχές άμεσα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και, τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά και την έκτακτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, ανακοινώθηκε το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, που περιλαμβάνει:
1. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.
2. Ενεργοποίηση της πλατφόρμας arogi.gov.gr και χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης των πληγεισών επιχειρήσεων, από 1.000 έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί.
3. Προκαταβολή έναντι επιχορήγησης των πληττόμενων επιχειρήσεων, σε ποσοστό 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς – και σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής.
4. Κρατική αρωγή για τις πληγείσες επιχειρήσεις.
5. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.
6. Παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης φορολογικών υποχρεώσεων, στοχευμένα για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που πιστοποιείται ότι έχουν πληγεί.
7. Αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, με αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης αυτών, στοχευμένα για τις πληγείσες από τη φυσική καταστροφή επιχειρήσεις.
8. Αναστολή της διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για έξι μήνες, στοχευμένα, για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πιστοποιείται ότι έχουν πληγεί.
9. Διαμόρφωση ενός ειδικού σχήματος στήριξης της απασχόλησης για τις πληγείσες επιχειρήσεις των δύο περιοχών, με την παροχή δυνατότητας αναστολής στις συμβάσεις εργασίας και με αντίστοιχο επίδομα προς τους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων για περίοδο τριών μηνών.
10. Χορήγηση παράτασης δύο εβδομάδων πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2022 ως προς την προθεσμία υποβολής δηλωτικών υποχρεώσεων για τον Δήμο Σητείας.
11. Πρόβλεψη για τη χορήγηση αποζημίωσης στα στελέχη που συμμετέχουν στις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, για την αύξηση των συμμετεχόντων (και από άλλες περιοχές) και τη μεγιστοποίηση της ταχύτητας υλοποίησης του έργου.
12. Έκτακτη χρηματοδότηση -ήδη- περίπου 1,6 εκατ. ευρώ προς τους δύο Δήμους (800.000 από το Υπουργείο Εσωτερικών και 774.000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) για τις αποκαταστάσεις σε υποδομές και δίκτυα. Η χρηματοδοτική στήριξη θα συνεχιστεί, καθώς προχωρά και η ωρίμανση του σχεδιασμού από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Συνεπώς, όπως διαπιστώνετε, η Κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα και υλοποιεί ένα σχέδιο στήριξης των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Και το κάνουμε σε χρόνους υποπολλαπλάσιους σε σχέση με το παρελθόν, με στήριξη υπερπολλαπλάσια σε σχέση με πριν, με παρουσία στο πεδίο και σε στενή συνεργασία με όλους. Και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Τριαντόπουλος παρείχε περαιτέρω πληροφόρηση σχετικά με τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, καθώς και στις διαδικασίες για την ταχεία υλοποίησή τους, αναγγέλλοντας το άμεσο άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης στις πληγείσες επιχειρήσεις:
«Ο μηχανισμός της κρατικής αρωγής κινείται με ταχύτητες που απέχουν παρασάγγας από ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, με έμφαση τόσο στη μείωση της γραφειοκρατίας, όσο και στην επέκταση της ψηφιοποίησης. Έτσι, σήμερα -αφού πάρει ΦΕΚ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση- ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις στις δύο περιοχές που επλήγησαν σημαντικά από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.
Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, καθώς ο στόχος είναι όσο πιο γρήγορα γίνεται οι επιχειρήσεις που το δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν άμεσα τη στήριξη. Η περίμετρος των δικαιούχων θα καθοριστεί από την Περιφέρεια, καθώς θα αφορά τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πλαίσιο στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων από το Υπουργείο Οικονομικών.
Μετά την πρώτη αρωγή ακολουθεί η προκαταβολή στο 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς και, φυσικά, το τελικό ποσό της επιχορήγησης για την κάλυψη της ζημιάς στις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Όσον αφορά το τελευταίο, ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών με τις επιτροπές κρατικής αρμογής της Περιφέρειας, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να τρέξουν οι διαδικασίες με τις γρήγορες ταχύτητες που έχουν τρέξει και σε άλλες περιπτώσεις.
Μέριμνά μας είναι, πάντα, να μην υπάρχουν προβλήματα και εμπόδια στους διαύλους συνεργασίας και να επιτυγχάνονται οι υψηλές ταχύτητες που σημειώνονται σε άλλες περιπτώσεις.
Ήδη συνεργαζόμαστε στενά για να βγει η απόφαση οριοθέτησης των εμπλεκόμενων οργανισμών τοπικών αυτοδιοίκησης. Και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου την τελευταία περίοδο.
Να σας θυμίσω ότι, από τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες άρχισε η καταβολή της πρώτης αρωγής για τους αιτούντες από τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό του Αρκαλοχωρίου, με αποτέλεσμα περίπου 66 εκατ. ευρώ να έχουν διατεθεί σε περίπου 7.000 περιπτώσεις.
Ακόμα, για άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στην Κρήτη, η λειτουργία και η προσήλωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει σημαντικά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, για τις πλημμύρες του 2020, όπου οι αποφάσεις οριοθέτησης εκδόθηκαν πέντε και οκτώ μήνες μετά τα συμβάντα (ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι στον σεισμό η πρώτη οριοθέτηση βγήκε σε μία εβδομάδα), και οι τελικές λίστες από την Περιφέρεια εστάλησαν περίπου δεκαπέντε μήνες μετά τα συμβάντα, ήδη έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία περίπου για το 65% των επιχειρήσεων.
Ανάλογα με τη ροή των εγγράφων, των διευκρινίσεων και των διορθώσεων προχωρά η διαδικασία, σε ένα πλαίσιο καλής συνεργασίας. Όπως σας είπα έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα στο πλαίσιο των διαύλων συνεργασίας των εμπλεκόμενων μερών. Οι χρόνοι, αντιστοίχως, συμπτύχθηκαν στην περίπτωση του σεισμού και εκτιμώ ότι θα συμπτυχθούν ακόμα περισσότερο στην περίπτωση των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων.
Θεωρώ ότι θα το πετύχουμε. Το έχουμε κάνει σε άλλες περιοχές. Θα το κάνουμε και στις περιοχές της Κρήτης. Για να στηριχθούν άμεσα και δίκαια οι πληγέντες, αλλά και να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι αποκαταστάσεις ζημιών και η κατασκευή ανθεκτικών έργων υποδομής».