Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Απανωτά «χτυπήματα» και αναβρασμός στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Μια σκληρή δοκιμασία βιώνει ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης, με φόντο το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και τις υπόλοιπες αναποδιές που «ξεφυτρώνουν» στο διάβα των αγροτοκτηνοτρόφων. Οι τελευταίοι φαίνεται πώς δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, αφού την προσεχή Τρίτη, στις 7 το απόγευμα το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων θα πραγματοποιήσει παγκρήτια σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Στον απόηχο της ΔΕΘ και των μέτρων που ανακοινώθηκαν, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες αντιμετωπίζονται στην καλύτερη των περιπτώσεων με συγκρατημένη αισιοδοξία έως κι επιφύλαξη και στη χειρότερη με πλήρη απογοήτευση!

Η εκτόξευση του κόστους ζωής και παραγωγής συρρίκνωσε τα έσοδα των κτηνοτρόφων, μειώνοντας επιπλέον τα διαθέσιμα προϊόντα. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί, αφού ο δάκος έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα σε πολλά σημεία του νομού, ξυπνώντας τους αντίστοιχους εφιάλτες του 2019! Όπως και να’ χει, εάν το έντομο πλήξει και το λάδι, θα καταφέρει ένα ακόμη οδυνηρό χτύπημα στη χειμαζόμενη τοπική οικονομία, που «παλεύει» να ορθοποδήσει κόντρα σε όλους και σε όλα!

«Ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα στήριξης. Πρέπει να εξειδικευτούν από το αρμόδιο Υπουργείο. Πρέπει να δούμε πώς θα διανεμηθούν τα ποσά και σε ποιες κατηγορίες, Τα χρήματα είναι καλά αλλά θέλουμε να δούμε σε ποιους και πόσα θα μοιραστούν στον κάθε τομέα» δηλώνει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Γιάννης Γλεντζάκης.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε για τον πρωτογενή τομέα, ότι για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές. Παράλληλα, εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος στο δίκτυο, ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια.

Προχθές, εξάλλου, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνέχεια των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων,  εξειδίκευσε τα βασικά σημεία  από την επιδότηση του ρεύματος. Για τους αγρότες, όπως είπε, θα είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή δυσκολεύεται: Το βλέπουμε κι από τις πωλήσεις μας – έχει πέσει τελείως η αγορά. Περιμένουμε, όμως. Αν δεν πέσουν οι ζωοτροφές, δεν θα αλλάξει κάτι. Που δεν προβλέπεται κιόλας. Δεν βλέπουμε κάτι στον ορίζοντα» σχολιάζει ο κ. Γλεντζάκης, συμπληρώνοντας πως στο δυσμενές σενάριο κατάρρευσης του πρωτογενούς τομέα, η τοπική οικονομία θα δεχθεί ένα ισχυρότατο και ανεπανόρθωτο πλήγμα!

«Ήδη, είναι ελλειμματικά τα ράφια από τυροκομικά προϊόντα (όπως γραβιέρα), κι αυτό θα γίνει και σε άλλα προϊόντα» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης.

 

Στον… αέρα η γαλακτοπαραγωγή και η ελαιοπαραγωγή

«Ψίχουλα» χαρακτηρίζει τα εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα στήριξης ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι ψίχουλα μπροστά στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στα κοστολόγια με τα οποία επιβαρυνόμαστε, από όλες τις απόψεις: Ρεύματα, πετρέλαια, ζωοτροφές, λιπάσματα κι ό,τι σχετίζεται για την παραγωγή προϊόντων! Είναι ανυπέρβλητα τα κοστολόγια» υποστηρίζει ο κ. Βενιεράκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.». Δεν απέκλεισε επίσης την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τον κλάδο του, στο άμεσο κιόλας μέλλον! Πού σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε να ξαναβγαίνουν μαζικά στους δρόμους αγροτοκτηνοτρόφοι!

«Η γαλακτοπαραγωγή τη φετινή χρονιά θα είναι πάρα πολύ μειωμένη σε μεγάλο βαθμό. Κανείς δεν μπορεί να παράξει!» περιγράφει ο κ. Βενιεράκης και αντιτείνει με ελαφρώς σκωπτική διάθεση:  «Εκτός κι αν ανεβούν οι τιμές, και πάει το γάλα 1,70. Αλλά ποιος θα το αγοράζει, ύστερα; Κι εμείς όμως αγοράζουμε το πετρέλαιο 2,20, ενώ έχουμε να πληρώσουμε και το ρεύμα εκεί που έχει πάει! Αλλά θα μου πείτε, αυτά αποτελούν καθημερινές ανάγκες».

Εν τω μεταξύ, ένα εισόδημα περίμενε ο αγρότης, από το λάδι, κι αυτό κινδυνεύει να …χαθεί!

«Κι εκεί υπάρχει σοβαρό πλήγμα από τον δάκο» αναφέρει ο κ. Γλεντζάκης. «Η χρονιά είναι πάρα πολύ κακή. Πρέπει να βρεθεί να γίνει κάτι με τη δακοκτονία. Οι φορείς πρέπει να το μελετήσουν αυτό το ζήτημα, να βρεθεί ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος. Η οικονομία του νησιού μας έπαθε μεγάλη ζημιά από το πέσιμο της ελιάς – κινδυνεύουμε να μην μαζέψουμε τίποτα. Και τα λάδια, ήδη στην Επισκοπή αλέθουν τα εργοστάσια, βγάζουν πολύ βαρύ λάδι και δεν υπάρχει απόδοση. Ξεκάθαρα, απ’ όσες ελιές έμειναν.

Μάλιστα, θα τολμήσει να πει ότι σε επίπεδο ζημιάς, η χρονιά ενδεχομένως να είναι και χειρότερη από το 2019: «Πέφτουν όλες οι ελιές, κι αυτές που απομένουν δεν έχουν απόδοση και βγάζουν κακά λάδια – σύμφωνα με τα πρώτα στοιχειά. Από τις πληροφορίες μου, το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλο τον νομό. Έχω τηλέφωνα και από τη Λούτρα και γενικότερα από περιοχές στον παλιό δήμο Αρκαδίου. Όμως και στη δική μου περιοχή στο δυτικό Ρέθυμνο πάλι τα ίδια συμβαίνουν».

Παγκρήτια σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων

Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων το οποίο έχει συγκροτηθεί από 16 Α.Σ της Κρήτης καλεί σε Παγκρήτια σύσκεψη όλους τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κρήτης. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του Ε.Κ Ρεθύμνου.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το κόστος παραγωγής στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και γενικά στα αγροεφόδια. Οι αυξήσεις στα καύσιμα και στο ρεύμα, στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, που είναι αναγκαία για την διαβίωσή μας, έχουν βαρέσει κόκκινο. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στον παραγωγό στα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο επανάπαυσης. Μαζί με την καταστροφή στα σταφύλια και στη σταφίδα, τη διαφαινόμενη καταστροφή από τον δάκο σε αρκετές περιοχές κάθε συνάδελφος αγρότης και κτηνοτρόφος καταλαβαίνει τι μας περιμένει.

Αν δεν διεκδικήσουμε άμεσα, ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, για όλα τα παραπάνω, ούτε να καλλιεργήσουμε ξανά μπορούμε, ούτε τα αιγοπρόβατα μας να συντηρήσουμε. Εμείς και οι οικογένειες μας θα πεινάσουμε μιας και τα μέχρι τώρα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μόνο για κοροϊδία είναι.

Όλα αυτά θα συζητηθούν στην σύσκεψη, θα καταλήξουμε τα αντίστοιχα αιτήματα και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για να τα διεκδικήσουμε»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα