Απαλλοτριώσεις: Ζητούν πίσω τα χρήματα

Πρέπει να διαβάσετε

Χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, των οποίων τα ακίνητα απαλλοτριώθηκαν για την εκτέλεση μεγάλων έργων κινδυνεύουν να βρεθούν οφειλέτες στο Δημόσιο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται στο ανατολικό μέρος της Κρήτης. Από το 2005 έως και το 2009 πολλοί ιδιοκτήτες κλήθηκαν να αποδεχτούν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των περιουσιών τους, λαμβάνοντας φυσικά τις αποζημιώσεις που προβλέπονταν βάσει της προσωρινής τιμής μονάδας που είχε οριστεί τότε, με την οριστική τιμή μονάδας να μένει σε εκκρεμότητα.

Η εκδίκαση των υποθέσεων των απαλλοτριώσεων και του καθορισμού της οριστικής τιμής μονάδας καθορίστηκε σε πολύ μακρινό χρόνο με αποτέλεσμα τα δεδομένα τα σημερινά να είναι τελείως διαφορετικά από την πραγματικότητα που επικρατούσε τις χρονιές των απαλλοτριώσεων.

Βάσει ισχύουσας συνταγματικής διάταξης η οριστική τιμή μονάδας προκύπτει κατά το χρόνο συζήτησης του θέματος στο Εφετείο και όχι με τα δεδομένα του χρόνου κήρυξης της εκάστοτε απαλλοτρίωσης. Έτσι η οριστική τιμή μονάδας που καθορίζεται είναι σήμερα πολύ μικρότερη σε σχέση με την προσωρινή που είχε δοθεί τότε και χιλιάδες άνθρωποι, πρώην ιδιοκτήτες των περιουσιών που απαλλοτριώθηκαν καλούνται να επιστρέψουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από την αποζημίωση που είχαν λάβει, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και περισσότερο από, 10 χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση απαλλοτρίωσης στην περιοχή του Αποσελέμη η απόφαση του Εφετείου προβλέπει, βάσει της οριστικής τιμής μονάδας, το τσεκούρωμα της αποζημίωσης κατά 60% ενώ πρόσφατα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου γνωστοποιήθηκε και νέα απόφαση που προσδιορίζει την περικοπή της αποζημίωσης σε ποσοστό 80%.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου στρέφεται τώρα στους βουλευτές του νομού Ηρακλείου στην προσπάθειά του να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, με το πρόβλημα να εστιάζεται κυρίως στο γεγονός του ότι η απόφαση της οριστικής τιμής μονάδας λαμβάνεται βάσει του χρόνου που συζητείται το θέμα και όχι του χρόνου που κηρύσσεται η απαλλοτρίωση.

Τεράστια έργα απαλλοτριώσεων των οποίων δεν έχει καθοριστεί ακόμη οριστική τιμή μονάδας εκκρεμούν. Χαρακτηριστικά και βάσει δικογράφων το Φράγμα Πλακιωτίσσας με ποσό παρακατάθεσης 25.313.063,55 εκδικάζεται 14/1/2020, την ίδια ημερομηνία εκδικάζεται και το έργο Αγία Βαρβάρα – Απομαρμά με ποσό παρακατάθεσης 5.979.326,11, το έργο Ηράκλειο – Άγιοι Δέκα με ποσό παρακατάθεσης σχεδόν 4,5 εκ Ευρώ εκδικάζεται 13/10/2020, ενώ τον Νοέμβριο του 2019 οριστικοποιείται η τιμή μονάδας για το έργο Γάζι – Κρουσώνας με ποσό παρακατάθεσης 8.723.503,39.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ της τηλεόρασης Creta:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα