Ο ΑΔΜΗΕ επιχειρεί να «τρέξει» τις διαδικασίες για την μεγάλη ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική στοχεύοντας σε δύο μέτωπα.

Από τη μία το αμιγώς επικοινωνιακό που δίνει αισιόδοξο στίγμα για την υλοποίηση του project … κόντρα στις πιέσεις της Κομισιόν και από την άλλη το ουσιαστικό που αφορά σε αποφάσεις για τα οικονομοτεχνικά στοιχεία του φακέλου.

Σε ανακοίνωσή του ο Διαχειριστής αναφέρει ότι «ο project promoter του έργου «ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection βρίσκεται στη γραμμή αφετηρίας για την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής στις αρχές του 2019».

Φαίνεται πως ο ΑΔΜΗΕ δεν παρεκλίνει από τον σχεδιασμό για την προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν. Στην ίδια ανακοίνωση συμπληρώνει μάλιστα πως οι συζητήσεις έχουν ωριμάσει με τους βασικούς κατασκευαστές (υποθαλάσσια καλώδια, σταθμοί μετατροπής), οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία.

Όλο το βάρος ρίχνεται στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων για την υλοποίηση του έργου που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΑΔΜΗΕ υπογραμμίζει ότι «σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού για την οριστικοποίηση του σχήματος χρηματοδότησης του project. Στο πλαίσιο των επαφών αυτών αναδείχθηκε η προοπτική να απαιτηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «ΑΡΙΑΔΝΗΣ» που ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 200 εκατ. ευρώ».

Σωτήρης Μεταξάς