Ξεπέρασαν τους 200 χιλιάδες οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023, ένα διάστημα που ουσιαστικά λήγει και η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού που ξεκίνησε τον Οκτώβριο της προηγούμενης χρονιάς. Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της αγοράς, οι εμβολιασμοί ήταν διπλάσιοι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, όμως το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι συνολικά καταφέραμε να πιάσουμε το στόχο για πάνω από 4 εκατομμύρια εμβολιασμένους πολίτες κατά της γρίπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία, περί τα 220 χιλιάδες εμβόλια κατά της γρίπης, έναντι 112 χιλιάδων το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Συνολικά εκτιμάται ότι 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας προχώρησαν σε αντιγριπικό εμβολιασμό την περίοδο Οκτώβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023, αριθμός αυξημένος σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ένα 12μηνο πριν. Όμως και πάλι φαίνεται ότι δεν πετύχαμε το στόχο για 4,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, όπως είχε συμβεί το 2020.
Η αύξηση των εμβολιασμών αποδίδεται αφενός στην έξαρση των ιώσεων τον χειμώνα που πέρασε, αφετέρου στην απόφαση για διάθεσή τους από τα φαρμακεία χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. Από την άλλη υπήρξε όπως είδαμε και μείωση των εμβολιασμών σε σχέση με παλιότερα κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες νόσησαν το Δεκέμβριο αλλά και τον Ιανουάριο με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Για το λόγο αυτό μπορεί να πήγαιναν στο φαρμακείο αλλά φυσικά δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν.
ΣΦΕΕ: Να αναπληρωθούν οι εμβολιασμοί που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Πέρα όμως από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, το 2022 συνολικά σημειώθηκε μια δραματική υποχώρηση των εμβολιασμών γενικότερα, λόγω της έξαρσης της πανδημίας κορωνοϊού. Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί για τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης και τονίζει ότι είναι αναγκαία η αναπλήρωση των χαμένων εμβολιασμών μέσα στο τρέχον έτος.
Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) η οποία δημοσιοποιήθηκε το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναγνωρίζοντας ότι σήμερα περισσότερα των 100 εμβολίων βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, εκ των οποίων το 46% απευθύνονται σε νοσήματα για τα οποία μέχρι σήμερα δεν υφίστανται εμβόλια, ενώ το 80% αυτών αφορά σε εμβολιασμό ενηλίκων: «Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από σημαντικότερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Χάρη στην ανακάλυψη των εμβολίων και την ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων εξαλείφθηκαν μία σειρά από θανατηφόρα μολυσματικά νοσήματα και επήλθε σημαντική μείωση του φορτίου των μεταδοτικών νοσημάτων.
Παράλληλα, τα εμβόλια, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, επέτρεψαν την οικοδόμηση μιας ισχυρής ασπίδας προστασίας ενάντια στην πανδημία COVID-19 και την διαχείριση πιο μεταδοτικών παραλλαγών, επιτρέποντας στους πολίτες να ζήσουν μία υγιή ζωή. Ωστόσο, τώρα θα πρέπει όλοι μαζί να περάσουμε με μια φωνή το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να περιμένει και ότι η τακτική τήρηση των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμού θα πρέπει να συνιστά προτεραιότητα και καθήκον όλων των αρμοδίων φορέων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται η υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, η εφαρμογή μηχανισμών παρακολούθησης και καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης μέσω των μητρώων εμβολιασμών που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, η εφαρμογή εμβολιαστικών στόχων σύμφωνα με τις διεθνείς στρατηγικές και κατευθυντήριες οδηγίες, και η ανάπτυξη μιας μακρόχρονης εθνικής πολιτικής εμβολιασμού για τη χώρα, συνοδευόμενη από επαρκή δημόσια χρηματοδότηση, ώστε τα εμβόλια να συνεχίσουν να αποτελούν μια προσβάσιμη επιλογή για τον πληθυσμό της χώρας».