Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αντιγριπικό εμβόλιο: Οι δέκα ομάδες που πρέπει να το κάνουν – Τι ισχύει με τον κορωνοϊό

Πρέπει να διαβάσετε

Ο κορωνοϊός επιμένει στη χώρα με τα 2125 νέα κρούσματα της Δευτέρας να προκαλούν έντονο προβληματισμό στους ειδικούς ενώ οι επόμενοι μήνες θα μας φέρουν αντιμέτωπους με ακόμη έναν ιό, αυτόν της γρίπης.

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι μονόδρομος για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα και οι ευάλωτες ομάδες είναι πρώτες στη λίστα για να το κάνουν.

Η κ. Θεοδωρίδου στην ενημέρωση της Δευτέρας ανακοίνωσε τις ευάλωτες ομάδες που θα πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και είναι οι εξής:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down.

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. ‘Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. ‘Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Ανοσοποίηση από τον Νοέμβριο

Παράλληλα σημείωσε ότι η γρίπη κορυφώνεται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και άρα τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο.

Φέτος τα εμβόλια είναι τετραδύναμα και η δόση είναι μία. Τόνισε ότι μέσω της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου, που ξεκίνησε 1η Οκτωβρίου, δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο είναι πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο της γρίπης. Πέρυσι η κινητικότητα του ιού της γρίπης στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά χαμηλή γεγονός που αποδίδεται στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

Δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό

Ακόμη υπογράμμισε πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων. Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορωνοιού ή και άλλα εμβόλια όπως του πνευμονιόκοκκου, είπε. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία μεταξύ της Covid-19 και της γρίπης.

“Αρκετοί νομίζουν ότι κάνοντας ένα από τα δύο εμβόλια προστατεύονται και από τις δύο λοιμώξεις. Είναι δύο τελείως ξεχωριστές λοιμώξεις με τελείως ξεχωριστή πορεία και πρόγνωση”, τόνισε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τους χρονικούς περιορισμούς της λοίμωξης covid και του αντιγριπικού εμβολιασμού. Ασυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.

Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα