Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
20 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αντιγήρανση: Το μυστικό της αιώνιας νεότητας κρύβεται σε μια «μαγική» τροφή

Πρέπει να διαβάσετε

Μια πρωτοποριακή μελέτη του Baylor College of Medicine αποκαλύπτει ότι η ψιλοκυβίνη -η ψυχοδραστική ένωση που βρίσκεται στα «μαγικά» μανιτάρια- διαθέτει ενδεχομένως ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο npj Aging, δείχνει ότι η ψιλοκυβίνη όχι μόνο βελτιώνει τη διάρκεια ζωής των κυττάρων, αλλά ενισχύει επίσης την επιβίωση ηλικιωμένων τρωκτικών, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για νέες προσεγγίσεις στην υγιή γήρανση.

Μέχρι πρότινος, η ψιλοκυβίνη ήταν ευρέως γνωστή για τις επιδράσεις της στην εγκεφαλική λειτουργία, δείχνοντας πολλά υποσχόμενη στη θεραπεία ψυχιατρικών καταστάσεων, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ο αντίκτυπός της στο σώμα παρέμενε σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος.

Photo: Shutterstock

«Γνωρίζουμε τον τρόπο που η ψιλοκυβίνη επηρεάζει τον εγκέφαλο», δήλωσε η δρ. Louise Hecker, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής – καρδιαγγειακής έρευνας στο Baylor. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι έχει ισχυρές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων αντιγηραντικών ιδιοτήτων».

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης είναι η επίδραση της ψιλοκυβίνης στα τελομερή – προστατευτικά καλύμματα στα άκρα των χρωμοσωμάτων, που μικραίνουν με την ηλικία και θεωρούνται χαρακτηριστικό γνώρισμα της κυτταρικής γήρανσης. Πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα έδειξαν ότι η ψιλοκυβίνη φαίνεται να διατηρεί το μήκος των τελομερών, καθυστερώντας έτσι την κυτταρική γήρανση. Ανάλογα με τη δοσολογία, η κυτταρική διάρκεια ζωής παρατάθηκε έως και 57%.

Η ψιλοκίνη – ο ενεργός μεταβολίτης της ψιλοκυβίνης – βοήθησε επίσης στην καθυστέρηση της κυτταρικής γήρανσης, τη μείωση του οξειδωτικού στρες και την ενίσχυση δεικτών που σχετίζονται με την επιδιόρθωση του DNA και τη μακροζωία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης έκφρασης του SIRT1, ενός γονιδίου που σχετίζεται με την παρατεταμένη διάρκεια ζωής και την υγιή γήρανση.

Επιπροσθέτως, όταν η ψιλοκυβίνη χορηγήθηκε σε ηλικιωμένα ποντίκια -που ισοδυναμούν με άτομα ηλικίας περίπου 60 ετών- βελτίωσε σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσής τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν, επιπλέον, ορατή βελτίωση στην ποιότητα του τριχώματος των εργαστηριακών μοντέλων, γεγονός που υποδηλώνει ενισχυμένη σωματική ζωτικότητα και υγιέστερη γήρανση«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό εύρημα, που υποδηλώνει ότι ακόμη κι όταν η παρέμβαση ξεκινά αργά στη ζωή, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις», δήλωσε ο δρ. Kosuke Kato, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής – Πνευμονολογίας στο Baylor.

Εάν οι μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν αυτές τις επιδράσεις σε ανθρώπους, η ψιλοκυβίνη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μετασχηματιστικό εργαλείο στη διαχείριση παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία και την προώθηση της συνολικής μακροζωίας. «Τα ευρήματά μας ανοίγουν ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο στην έρευνα των ψυχεδελικών ουσιών, πέρα από τα νευρολογικά και ψυχολογικά οφέλη τους», πρόσθεσε ο δρ. Hecker. «Οι επόμενες ερευνητικές προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις θεραπευτικές επιδράσεις της σε πολλαπλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κατανοήσουμε, όπως η βέλτιστη δοσολογία που θα οδηγήσει σε μέγιστη αποτελεσματικότητα», συνέχισε ο δρ. Kato. «Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους της μακροχρόνιας θεραπείας με ψιλοκυβίνη, πριν καταστεί διαθέσιμη για ευρύτερη χρήση», κατέληξε.

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να ξεκλειδώνει το κρυμμένο δυναμικό των ψυχεδελικών ενώσεων, η ψιλοκυβίνη μπορεί σύντομα να αναγνωριστεί όχι μόνο για την ικανότητά της να μεταμορφώνει το μυαλό – αλλά ίσως και να γυρίζει τον χρόνο πίσω.

in_article_2_mobile
Πηγήygeiamou.gr

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα