Σημαντικά βήματα προόδου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας παρατηρεί ο Αντιπρόεδρος την Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης. Μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Update με την Σώτια Πεντεδήμου, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως συγκριτικά με άλλες χώρες έχουν γίνει βήματα προόδου όμως υπάρχουν ακόμα σοβαρά ζητήματα, που σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως οι παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων μέσω predator, οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές, οι παραβιάσεις δικαιωμάτων στους χώρους εργασίας.
«Έχουμε κάνει προόδους και το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο όσον αφορά στη προστασία δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων, με την ισότητα στον γάμο, τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα που είναι σημαντική και σε συμβολικό και σε πρακτικό επίπεδο. Υπάρχουν όμως και σοβαρά ζητήματα. Όπως είδαμε την ιστορία με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, που ακόμα δεν έχει λυθεί και έχει αφήσει και διάφορα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας. Εκτός από αυτά, έχουμε μια μόνιμη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές. Έχουμε απανωτές καταδίκες από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα δικαιώματα του ανθρώπου, θεωρεί ότι είναι συστημικό το πρόβλημα στις ελληνικές φυλακές, γιατί οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες, κυρίως λόγω συνωστισμού αλλά όχι μόνο. Έχουμε θέματα συμπεριφοράς της αστυνομίας προς τους πολίτες. Επίσης, έχουμε σημαντικά ζητήματα που τείνουμε συχνά να τα ξεχνάμε, όπως είναι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων στον χώρο της εργασίας, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τη διάσταση του φύλου και με τη σεξουαλική παρενόχληση ή την ανισότητα στην αμοιβή. Είτε και με την παραβίαση των βασικών θεσμών της εργατικής νομοθεσίας».
Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ο δρόμος για την Ελλάδα είναι ακόμη μακρύς ακόμα και όσον αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων της ελευθερίας και της έκφρασης. «Έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε και όσον αφορά στην προστασία των κλασικών ατομικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της έκφρασης, αλλά και όσον αφορά στα κοινωνικά δικαιώματα, της εκπαίδευσης, την υγεία και του δικαιώματος που έχει να κάνει με την κοινωνική προστασία».
Ο Αντιπρόεδρος την Εθνικής Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρθηκε επίσης στον διχασμό που προκαλείται, ενώ επεσήμανε πως η χώρα μας πάσχει στον σεβασμό στους πιο αδύναμους κοινωνικά πολίτες.
«Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες σε μια κοινωνία και να γίνεται δημόσιος διάλογος. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, υπερπολιτικοποίησης και διχασμού επί τη βάση μιας υπερπολιτικοποίησης κάθε θέματος. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή έχουμε την τωρινή κυβέρνηση, όποιος κάνει κριτική επί τη βάση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τρόπο τινά καταγγέλλεται ως «δικαιωματιστής» ως «υπερευαίσθητος», ως κάποιος που κάνει κριτική για να κάνει κριτική και αντιστρόφως. Εάν υπάρχει μια επικριτική διάθεση προς τη σημερινή κυβέρνηση πολλές φορές για οτιδήποτε κινείται αποδίδεται μια πολιτική χροιά, ενώ πιθανότητα να μην υπάρχει πάντοτε πολιτική σκόπευση. Στην Ελλάδα πάσχουμε στον σεβασμό στον αδύναμο και όχι στην υπερπροστασία του».
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τιμάται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου.