Πρωτοβουλiες που ταυτίζονται με τις προτεραιότητες μιας προοδευτικής ατζέντας στην Ευρώπη και στον κόσμο φαίνεται ότι θέλει να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτρέποντας κυβερνητικά στελέχη να ανοίξουν τον δημόσιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εργασιακό περιβάλλον.
Μπορεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να ηγείται ενός συντηρητικού κόμματος -μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στους κόλπους του οποίου καταγράφονται ακόμη και ακραίες φωνές-, ωστόσο δείχνει αποφασισμένος να εντάξει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας δράσεις που απευθύνονται σε ένα προοδευτικό κοινό και περιβάλλον.
Ετσι, ανταποκρίθηκε θετικά και χωρίς δεύτερες σκέψεις στην πρόταση κυβερνητικών στελεχών να συμμετάσχει στις κεντρικές εισηγήσεις του Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον (Human Rights in Business), το οποίο διοργανώνουν την προσεχή Πέμπτη οι Γενικές Γραμματείες Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Το συνέδριο -υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης- επρόκειτο αρχικά να γίνει στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εορτασμών του Thessaloniki EuroPride 2020, αλλά λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων κοινωνικής απόστασης αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαδικτυακά. Η Θεσσαλονίκη είχε επιλεγεί να οργανώσει το EuroPride για πρώτη φορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – μάλιστα, είχε πάρει το χρίσμα επικρατώντας Βρυξελλών και Αμβούργου, κυρίως χάρη στις προσπάθειες του τότε δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να σηματοδοτήσει την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Βαλκάνια. Προτεραιότητα του EuroPride είναι η αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού σε χώρες με προβληματικό ιστορικό σε σχέση με τις δυτικές κοινωνίες.
Το δε συνέδριο της ερχόμενης Πέμπτης, δίνοντας έμφαση στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, θέλει να αναδείξει τον ρόλο των επιχειρήσεων στην αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων και συμπεριφορών. Είναι χαρακτηριστικό το μότο «Ευημερία μέσω διαφορετικότητας» (Prosperity through diversity) . Εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον ομόλογό του της Νορβηγίας, Erna Solberg, τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν κορυφαίοι παράγοντες της Βόρειας Ευρώπης που πρωτοστατούν στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί χρόνια, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της ΕΕ, και η Michele Bachelet, ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η κυρία Bachelet έχει ξεχωριστή πορεία στη διεκδίκηση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος της Χιλής, ενώ υπήρξε θύμα βασανιστηρίων και εξορίας από το καθεστώς Πινοσέτ.
Μήνυμα από Καναδά
Ξεχωριστή θεωρείται και η παρουσία του Robert Oliphant, του υφυπουργού Εξωτερικών του Καναδά, ο οποίος έχει αναλάβει να μεταφέρει ένα διακριτό μήνυμα από τον πρωθυπουργό της χώρας του, Τζάστιν Τριντό, για την πρωτοβουλία της Ελλάδας να αναδείξει τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο εργασιακό περιβάλλον σε μια στιγμή κρίσης και ύφεσης λόγω της πανδημίας.
Ο κ. Oliphant είναι το νούμερο 2 του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά, εκλέγεται σε περιφέρεια με ελληνική διασπορά -η οποία και τον στηρίζει-, ενώ είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος, παντρεμένος και ιερέας της Προτεσταντικής Εκκλησίας του Καναδά. Στο πρώτο πάνελ, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Janina Hasenson, αναπληρώτριας διευθύντριας στον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υπεύθυνης για τα ζητήματα που απασχολούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας.
Η Hasenson έχει μεγάλη πείρα στη δημιουργία δομών μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, τόσο για το εσωτερικό του υπουργείου ως εργασιακό περιβάλλον όσο και για τη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής στα θέματα αυτά. Πολλά και πολύτιμα στοιχεία ανά χώρα, που συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA), θα παρουσιάσει ο Γιάννης Δημητρακόπουλος. Με βάση -για παράδειγμα- τα αποτελέσματα της έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ + έχει βιώσει διακρίσεις, παρενόχληση και βία σε διάφορους τομείς της ζωής, η Ελλάδα μόλις που πληροί τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποκλίνουν αρνητικά από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Iσότητα των φύλων
Το συνέδριο πάντως θα ασχοληθεί και με σχετικά θέματα, όπως η ισότητα των φύλων. Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν ότι η ΕΕ εξακολουθεί να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ίση πληρωμή (χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων). Το 2017, οι γυναίκες κέρδιζαν κατά 16% λιγότερα από τους άνδρες ανά ώρα εργασίας στην ΕΕ. Παρά το νομικό πλαίσιο (συχνά λόγω υποχρεωτικών κανόνων της ΕΕ), η έλλειψη πληροφοριών και τα στερεότυπα καταδεικνύουν -σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου- την ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με την ισότητα και συνεπώς την κοινωνική συνοχή.
Πώς, εν τω μεταξύ, η ατζέντα του συνεδρίου θα συμβάλει καθοριστικά στην ισχυροποίηση της οικονομικής διπλωματίας της χώρας; Οι διοργανωτές «υπενθυμίζουν» με νόημα τα πρόσωπα που δέχτηκαν να ανταλλάξουν απόψεις στο δεύτερο πάνελ και είναι οι επικεφαλής κορυφαίων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως οι Google, IBM, Microsoft, Vodafone, Wunderman Thompson.
Οι εταιρείες αυτές έχουν ήδη προωθήσει πολιτικές ισότητας και συμμετοχικότητας και στη χώρα μας. Στο ίδιο πάνελ θα μιλήσει για τις πρωτοβουλίες ισότητας εντός της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης. Στο τρίτο πάνελ ξεχωρίζει η συμμετοχή του Markus Beyrer, γενικού διευθυντή του Business Europe, δηλαδή του αντίστοιχου ευρωπαϊκού ΣΕΒ. Θα είναι η πρώτη φορά, όπως ακούγεται, που ο εκτελεστικός επικεφαλής του Business Europe θα τοποθετηθεί δημόσια για τη ΛΟΑΤΚΙ+ ατζέντα. Στη συνέχεια, ο Fabrice Houdart, από το Out Leadership, θα αναδείξει τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας στις επιχειρήσεις. Το Out Leadership είναι η «αρχαιότερη» και μεγαλύτερη παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία για θέματα ΛΟΑΤΚΙ+, που συνεργάζεται με τις πιο σημαντικές εταιρείες στον κόσμο, όπως Coca-Cola, Bloomberg, LinkedIn, KPMG κ.λπ., για τη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών, την καλλιέργεια ταλέντων και την προώθηση της ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητας στον χώρο της εργασίας.
Δημητριάδης: «Η υποκρισία μάς συμφιλιώνει με τις διακρίσεις»
Ενας εκ των βασικών διοργανωτών, ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δημητριάδης, πιστεύει ότι το εν λόγω συνέδριο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τολμηρές πρωτοβουλίες, είτε κυβερνητικές, είτε της κοινωνίας των πολιτών, είτε της επιχειρηματικής κοινότητας. «Πίσω από τις ποικίλες κλειστές πόρτες, αλλά και στο δημόσιο πεδίο, συχνά υπάρχουν διακρίσεις και άδικη μεταχείριση, ανεπίτρεπτες για μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία» τονίζει ο κ. Δημητριάδης, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν οι νόμοι καθορίζουν τους κανόνες, αλλά για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα χρειάζεται να καταργηθούν τα αρνητικά στερεότυπα που αδικούν και καταπιέζουν την ανθρώπινη ελευθερία και διαφορετικότητα. Ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας θεωρεί ότι η συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα κατά των διακρίσεων.
Και προσθέτει αναφερόμενος στη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού: «Τον τιμά και επιβεβαιώνει τις αρχές και τη συνέπειά του. Θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους βουλευτές της ΝΔ που είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης». Η συζήτηση με τον κ. Δημητριάδη στράφηκε και στην πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργικού συμβούλου, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος είναι εκ των κεντρικών ομιλητών του συνεδρίου. Ο κ. Πατέλης υποστήριξε ότι οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ενώ ανέφερε με νόημα ότι ο πρωθυπουργός προφανώς και έχει γνωρίσει τον σύζυγό του, όπως και εκείνος έχει γνωρίσει τη σύζυγό του. Στο ερώτημα «θα κάνατε το ίδιο στη θέση του κ. Πατέλη;» ο Γρηγόρης Δημητριάδης απαντά χωρίς περιστροφές: «Χωρίς αμφιβολία, ναι. Το μόνο αποτέλεσμα που έχει η υποκρισία είναι η συμφιλίωση με τις διακρίσεις».
Για τον κ. Δημητριάδη το στοίχημα είναι μπροστά και η ελληνική κυβέρνηση με την παρότρυνση του πρωθυπουργού θα κάνει πολλά αναγκαία βήματα. Υπογραμμίζει, έτσι, σε σχέση με τις προτεραιότητες εταιρειών και στην Ελλάδα: «Υπάρχουν αρκετές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, σίγουρα όχι όλες αλλά αρκετές, οι οποίες έχουν στρατηγικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και προγράμματα ενσωμάτωσης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Υπάρχουν όμως και μικρές εταιρείες που εφαρμόζουν πολιτικές ίσων ευκαιριών, όπως για παράδειγμα startup εταιρείες στην Ελλάδα, με εξαιρετικά αποτελέσματα στις επιχειρηματικές τους επιδόσεις. Τοθετικό παράδειγμά τους ελπίζω να επεκταθεί σε κάθε εργασιακό χώρο. Αυτό τον στόχο, που σίγουρα δεν θα επιτευχθεί χωρίς κόπο και συστηματική προσπάθεια και προφανώς θα χρειαστεί χρόνο, έρχεται να εξυπηρετήσει το συνέδριο που διοργανώνουμε».
Πηγή: ethnos.gr