Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ανθίζει η αποθήκευση ενέργειας με νέα έργα ισχύος 451 MW

Πρέπει να διαβάσετε

Ανθίζουν οι υποδομές για αποθήκευση ενέργειας και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση αντίστοιχων έργων παραμένει ζεστό.

Μικρότεροι και μεγαλύτεροι, εγχώριοι και ξένοι επενδυτές καταθέτουν αιτήσεις στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Η κρισιμότητα του energy storage, είτε με τη μέθοδο των συσσωρευτών είτε με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης είναι πλέον δεδομένη γι αυτό και τέτοιες υποδομές αποκτούν ιδιαίτερη αξία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ΡΑΕ χορήγησε άδειες για αποθήκευση ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών για 16 έργα, συνολικής ισχύος 451 MW.

Στο σημείο που βρισκόμαστε είναι δεδομένο πως από τα έργα που έχουν λάβει άδειες από την Αρχή ελάχιστα θα φτάσουν στο σημείο κατασκευής, ο,τι έργο κι αφορούν οι άδειες (αιολικά, φωτοβολταϊκά, αποθήκευση). Ωστόσο κάθε σχέδιο συγκεντρώνει διαφορετικές πιθανότητες καθώς παίζει ρόλο ο φορέας που το σχεδιάζει, η κεφαλαιακή επάρκεια, η εμπειρία και η τεχνογνωσία σε αντίστοιχα πρότζεκτ.

Γερμανικό παρών

Ανάμεσα στις άδειες που χορήγησε η ΡΑΕ ξεχωρίζουν τα δύο πρότζεκτ της γερμανικής Aquila Capital. Η εταιρεία μέσω της SAINT GEORGE II SOLAR FARM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε, προωθεί δύο έργα συνολικής ισχύος 200 MW.

Το πρώτο μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 100 MW, στη θέση «Ισώματα», του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το δεύτερο μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 100 MW, στη θέση Ψηλορράχη, του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Aquila Capital, αναπτύσσει με σταθερά βήματα το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην ελληνική αγορά, καθώς έχει στην κατοχή της άδειες για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα. Η γερμανική εταιρεία διαχειρίζεται και αναπτύσσει αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 13 GW, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακάθεκτη η Χ. Ρόκας

Παρών στην αποθήκευση δίνει και η Χ. Ρόκας με τέσσερα έργα ισχύος 135 MW.
Το μεγαλυτερο πρότζεκτ αφορά σταθμό αποθήκευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 50 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 50 MW, στη θέση “Κατούνα Ι”, του Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, στη Δυτική Ελλάδα.
Το δεύτερο πρότζεκτ ισχύος 45 MW, στη θέση “Σουμακ Ι”, του Δήμου Αρριανών, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η τρίτη άδεια αφορά μονάδα ισχύος 30 MW, στη θέση “Μάλλια Ι”, του Δήμου Καρύστου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τέλος, το μικρότερο πρότζεκτ της εταιρείας προβλέπει μονάδα αποθήκευσης ισχύος 10 MW, θα βρίσκεται στο Δήμο Τανάγρας, στη Στερεά Ελλάδα, στη θέση Σκουρα ΙΙ.

Βεβαιώσεις για 8 μονάδες αποθήκευσης, από 10 ΜW η κάθε μία, εξασφάλισαν η Energey Balance IKE και η Energy Storage ΙΚΕ. Οι εταιρείες είναι ίδιων συμφερόντων, με βασικούς μετόχους την GLOBAL CONSULTING SERVICES Ι.Κ.Ε. και την Γεώργιος Καρράς Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης.

Η συνολικής ισχύς των έργων φτάνει τα 80 MW. Δύο υποδομές θα υλοποιηθούν στο Δήμο Αριστοτέλη, στην Κεντρική Μακεδονία. Δύο μονάδες θα κατασκευαστούν στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ενώ τα υπόλοιπα δρομολογούνται σε θέσεις των Δήμων Στυλίδας, Παιονίας, Διδυμοτείχου και Εορδαίας.

Ο κύκλος των αδειών κλείνει με τις δύο άδειες για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που βεβαιώθηκαν στην ελληνική New Solar. Τα σχέδια της εταιρείας προβλέπουν δύο υποδομές συνολικής ισχύος 36 ΜW, στο Δήμο Εορδαίας, στις θέσεις αγροτεμάχιο 240 και αγροτεμάχιο 70Γ.

Τα σχέδια για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση το επόμενο διάστημα, καθώς η αποθήκευση αποτελεί ζωτικό στοιχεία για ένα ισορροπημένο και ευσταθές σύστημα.

Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων αποθήκευσης μέχρι το 2030 προβλέπεται να φτάνει στα 8,1 GW . Τα 5,6 GW από αυτά θα είναι μπαταρίες και τα 2,5 GW μονάδες αντλησιοταμίευσης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα