Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ανταρκτική: Από ψυγείο της Γης σε… καλοριφέρ; Οι πάγοι λιώνουν σε χρόνο – ρεκόρ

Πρέπει να διαβάσετε

Ανησυχία προκαλούν σε ερευνητές και επιστήμονες του περιβάλλοντος τα νέα δορυφορικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν αναφορικά με την κατάσταση των πάγων στην Ανταρκτική, αφού τα επίπεδα γύρω από τον Ωκεανό βρίσκονται πολύ κάτω από κάθε προηγούμενο χειμερινό επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Αποτελεί κάτι εξωπραγματικό, τόσο μα τόσο μακριά από ό,τι έχουμε δει έως σήμερα, είναι σχεδόν απίστευτο», ανέφερε ο μελετητής του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, Γουόλτερ Μάιερ, μιλώντας στο BBC. Πιθανή αστάθεια στην Ανταρκτική προκαλεί δυνητικά σημαντικές και εκτεταμένες συνέπειες και χωρίς τον πάγο, θα μπορούσε να μετατραπεί από «ψυγείο» της Γης σε… «καλοριφέρ», σύμφωνα με ειδικούς.

Η τεράστια έκταση πάγου της Ανταρκτικής ρυθμίζει τη θερμοκρασία του πλανήτη, καθώς η λευκή επιφάνεια αντανακλά την ενέργεια του Ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα και επίσης, ψύχει το νερό κάτω και κοντά του.

«Ξυπνάμε αυτόν τον γίγαντα της Ανταρκτικής; Θα ήταν μία απόλυτη καταστροφή»

«Ξυπνάμε αυτόν τον γίγαντα της Ανταρκτικής; Θα ήταν μία απόλυτη καταστροφή για τον κόσμο», σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, Μάρτιν Σίγκερτ. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό που συμβαίνει ήδη με τα στρώματα πάγου της Ανταρκτικής, βρίσκεται στο χειρότερο σενάριο των προβλέψεων», υποστήριξε η Άννα Χογκ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Λιντς.

Από τη δεκαετία του 1990, η απώλεια πάγου από την Ανταρκτική έχει συμβάλλει κατά 7,2 χιλιοστά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αν άρχιζαν να λιώνουν σημαντικές ποσότητες πάγου της ξηράς, οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ακόμη και οι –μέτριας κλίμακας– αυξήσεις της στάθμης της θάλασσας μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα υψηλές καταιγίδες, οι οποίες ενδεχομένως να εξαφανίσουν τις παράκτιες κοινότητες. Μέχρι το 2016, ο χειμερινός θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής είχε αυξηθεί σε μέγεθος.

Οι ωκεανοί «σπάνε» κάθε ρεκόρ θερμότητας – Η επιρροή του «Ελ Νίνιο»

Τον Μάρτιο του 2022, ένα ακραίο «κύμα» καύσωνα έπληξε την Ανατολική Ανταρκτική, ωθώντας τις θερμοκρασίες στους –10℃, ενώ, θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στους –50℃. Το καιρικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο», το οποίο αναπτύσσεται επί του παρόντος στον Ειρηνικό Ωκεανό, πιθανώς να συμβάλλει ελάχιστα στη συρρίκνωση του θαλάσσιου πάγου, αν και η επιρροή του εξακολουθεί να είναι ανεπαίσθητη. «Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να ανησυχούμε», σύμφωνα με τον δόκτορα Ρόμπι Μάλετ.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα