Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας όπως διαπιστώθηκε στο νέο γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (23/7), καθώς στον αέρα παραμένει το ζήτημα της εκεχειρίας.
Σημειώθηκε, ωστόσο, πρόοδος «σε ανθρωπιστικό επίπεδο» όπως ανέφερε ο ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Ρουστέμ Ουμέροφ, καθώς συμφωνήθηκε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων.
«Σημειώσαμε πρόοδο σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά όχι σε ό,τι αφορά την παύση των εχθροπραξιών» δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Ρουστέμ Ουμέροφ, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των συνομιλιών, ο οποίος διήρκεσε μόλις 40 λεπτά.
Πρόταση για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στα τέλη Αυγούστου
Το Κίεβο επανέλαβε στη Μόσχα την πρόταση συνάντησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι τα τέλη Αυγούστου. «Συμφωνώντας με αυτήν την πρόταση, η Ρωσία θα μπορούσε να επιδείξει εποικοδομητική προσέγγιση» όπως συμπλήρωσε ο Ουμέροφ.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι ξεκαθάρισε πως μια συνάντηση σε επίπεδο κορυφής «θα είχε νόημα μόνο για την υπογραφή συνθήκης, όχι για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης από την αρχή».
Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση της Μόσχας προς το Κίεβο για κατάπαυση του πυρός «24 έως 48 ωρών» στα πεδία των μαχών, ώστε οι δύο στρατοί να έχουν τη δυνατότητα να περισυλλέξουν τους νεκρούς και τους τραυματίες τους από τα μέτωπα. Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως,, οι θέσεις των δυο πλευρών «απέχουν αρκετά».
Συμφωνία για ανταλλαγή 1.200 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά
Ο Μεντίνσκι ανέφερε πως οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν για ανταλλαγή τουλάχιστον 1.200 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά, συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία έχει την πρόθεση να παραδώσει πάνω από 3.000 σορούς ουκρανών στρατιωτών.
Δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα μελετά κατάλογο με 339 ονόματα παιδιών από την Ουκρανία, τα οποία το Κίεβο λέει πως μεταφέρθηκαν στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο αρνείται την κατηγορία αυτή και λέει πως προσφέρει προστασία σε παιδιά που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Ορισμένα παιδιά έχουν ήδη επιστραφεί στην Ουκρανία. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τα υπόλοιπα. Εάν βρεθούν οι γονείς τους ή στενοί συγγενείς (…) τα παιδιά αυτά θα επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους» δήλωσε ο Μεντίνσκι.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ουμέροφ τόνισε πως το Κίεβο αναμένει «περαιτέρω πρόοδο» στο θέμα των αιχμαλώτων πολέμου, συμπληρώνοντας: «Εξακολουθούμε να επιμένουμε στην απελευθέρωση αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».
Υπενθυμίζεται ότι, οι ουκρανικές Αρχές υποστηρίζουν ότι περισσότερα από 19.000 παιδιά μεταφέρθηκαν παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία ή σε κατεχόμενα εδάφη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.