Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Άνοιξε τις πύλες του το Πολιτιστικό Κέντρο – Μάγεψε η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Πρέπει να διαβάσετε

Ιστορική στιγμή για τα πολιτιστικά δρώμενα του Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης η χθεσινή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, με την οποία εγκαινιάστηκε η Μεγάλη Αίθουσα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Η αίθουσα κατάμεστη, με τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νησιού, τους φορείς αλλά και πλήθος πολιτών που βρέθηκαν στην συναυλία να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για το μεγάλο έργο που έγινε πραγματικότητα και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό στο νησί.

«Το Ηράκλειο θα είναι εφεξής πόλος έλξης και σημείο αναφοράς. Όπως ακριβώς του αξίζει! Ή όπως λέει ο ποιητής: Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα!»

Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τον χαιρετισμό του, πριν την ιστορική πρώτη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, με την οποία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στην καινούργια Μεγάλη Αίθουσα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, το βράδυ της Παρασκευής 8 Μαρτίου.

Ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, τόνισε:  «Στέκω απόψε, στην εξαιρετική αυτή σκηνή,  με τη συναίσθηση ότι τύχη αγαθή μας έφερε να ζήσουμε εδώ, μια ιστορική στιγμή για το Ηράκλειο και την Κρήτη, μια στιγμή ανάτασης, πολλά υποσχόμενη για τον τόπο  και τον πολιτισμό του. Ένα μεγάλο έργο, ένα όραμα δεκαετιών γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Χρέος όλων μας εφεξής: να υπηρετήσουμε εδώ με σεβασμό και συνέπεια τον σκοπό του, να υπερασπιστούμε εδώ την τέχνη, την γνώση – τον Πολιτισμό!»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μακρύ ιστορικό του έργου, στη συμβολή όλων των Δημάρχων από το 1975 έως και σήμερα και στην διαχρονική προσφορά της οικογένειας Καλοκαιρινού, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι η Μεγάλη Αίθουσα θα ονομάζεται πλέον «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού».

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε επίσης όλους όσους συνέβαλλαν από διάφορα πόστα στην εξέλιξη του έργου, έκανε ειδική μνεία στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Πολιτιστικού κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη και μίλησε με αισιοδοξία για το μέλλον: «Με σεβασμό στο παρελθόν και μόχθο για το παρόν, προχωράμε στο μέλλον. Και το μέλλον για το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου δεν μπορεί να είναι άλλο από την μετεξέλιξή του σε σημείο αναφοράς  για την Κρήτη, και όχι μόνο».

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού:

«Κυρίες και κύριοι,

Στέκω απόψε, στην εξαιρετική αυτή σκηνή,  με τη συναίσθηση ότι τύχη αγαθή μας έφερε να ζήσουμε εδώ, μια ιστορική στιγμή για το Ηράκλειο και την Κρήτη, μια στιγμή ανάτασης, πολλά υποσχόμενη για τον τόπο  και τον πολιτισμό του. Ένα μεγάλο έργο, ένα όραμα δεκαετιών γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Χρέος όλων μας εφεξής: να υπηρετήσουμε εδώ με σεβασμό και συνέπεια τον σκοπό του, να υπερασπιστούμε εδώ την τέχνη, την γνώση – τον Πολιτισμό!

  Κάθε έργο προϋποθέτει ένα όραμα και μια «χάρη». Κι οι χάρες, τα χαρίσματα δηλαδή, λέει ο Κορνάρος στον Ερωτόκριτό του, σε μικρούς ανθρώπους δεν χωρούν, δίδονται πάντα σε μεγάλους. Ένας τέτοιος, μεγάλος πράγματι, και χαρισματικός άνθρωπος, ένας ευεργέτης του τόπου που δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας,  οραματίστηκε πρώτος αυτή τη στιγμή. Ο Ανδρέας Καλοκαιρινός! Σ’ αυτόν αναμφίβολα οφείλουμε το πρώτο μεγάλο ευχαριστώ. Αυτονόητα ήταν γι’ αυτόν τα οφέλη της λειτουργίας ενός μεγάλου Πολιτιστικού Κέντρου στην Κρήτη. Και πάνω απ’ όλα τούτο: ότι η συχνή επαφή με τα μεγάλα έργα τέχνης και τον βαθύ, αληθινό πολιτισμό, αλλάζει μέσα μας τη θέαση του κόσμου. Βοηθά να τον δούμε με άλλα μάτια! Μετασχηματίζει την πραγματικότητα, γεννά ιδέες, διαμορφώνει αξίες, παράγει ήθος. Κι ένας άνθρωπος σαν κι αυτόν, που αγαπά τόσο τον τόπο του και βλέπει με τα μάτια της καρδιάς, θα πίστεψε ασφαλώς, ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει τον καιρό και να προλάβει να δει αυτό το μέγαρο τελειωμένο. Το 1975,  όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, υπερψήφιζε την πρότασή του για ανέγερση Πολιτιστικού κέντρου στην πόλη- επί δημαρχίας του αειμνήστου Μανόλη Καρέλη-, δεν μπορούσε ασφαλώς να φαντασθεί ότι θα χρειαζόταν να περάσουν 44 ολόκληρα χρόνια για να γίνει το όραμά του πραγματικότητα.

Ούτε μπορούσε να προβλέψει, τις πάμπολλες δυσκολίες που προέκυψαν, τα αμέτρητα εμπόδια και τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Όλα αυτά όμως, λίγο ως πολύ γνωστά στους περισσότερους, ανήκουν πια στο παρελθόν. Κι αυτή είναι ώρα  χαράς, όχι μεμψιμοιρίας. Χαράς, ικανοποίησης κι ανυπομονησίας γι ό,τι πρόκειται να συμβεί. Σε λίγα λεπτά, η μεγάλη Αίθουσα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου φιλοξενεί την πρώτη της συναυλία! Σε λίγα λεπτά θα απολαύσουμε εδώ τη Συμφωνική Ορχήστρας της ΕΡΤ , τους εκλεκτούς καλλιτέχνες της οποίας ευχαριστούμε θερμά για τη σημερινή τους παρουσία -σε μια συναυλία με εξαιρετικούς σολίστ και έργα σπουδαίων συνθετών, όπως του Μίκη Θεοδωράκη και του συντοπίτη μας Γιάννη Μαρκόπουλου που είναι μαζί μας απόψε. Μαζί μας είναι και ένας ακόμα σπουδαίος συνθέτης, συντοπίτης μας κι εκείνος, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Λεοντής, τον οποίο επίσης ευχαριστούμε για την συμβολή του στην διεξαγωγή της συναυλίας.  

Με την ευκαιρία, θέλω να πω σε όσους συμπολίτες ήθελαν και δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην σημερινή και την αυριανή συναυλία, ότι οι ευκαιρίες που θα τους δοθούν για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις τόσο υψηλού επιπέδου θα είναι πλέον συχνές.

Εγγύηση για αυτό, αποτελεί ο μαέστρος της σημερινής συναυλίας, διεθνούς φήμης Ηρακλειώτης αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός πλέον διευθυντής του Πολιτιστικού μας κέντρου, ο Μύρων Μιχαηλίδης! Στα άξια χέρια του εναποθέσαμε με απόλυτη εμπιστοσύνη το μέλλον αυτού του μεγάρου. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι σπουδαίο!  

Μεγάλες οι προσδοκίες όλων μας, ιδιαίτερα όσων μόχθησαν στην διάρκεια όλων αυτών των ετών για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.  Δυστυχώς, παρότι θα το ήθελα, δεν μπορώ να τους ευχαριστήσω έναν – έναν, ιδίως τους απλούς εργαζομένους, που σηκώνουν, ανώνυμοι πάντα, τα βάρη των καθημερινών δυσκολιών. Ας ακούσει ωστόσο καθένας μέσα του τούτο:  Η πόλη σας ευχαριστεί!

Το ίδιο ισχύει για όλες τις δημοτικές αρχές που προηγήθηκαν, και όλες τις διοικήσεις της ΔΕΠΤΑΗ που διαχειρίστηκαν το έργο, βάζοντας μικρό ή μεγάλο λιθάρι στην εξέλιξή του. Και ασφαλώς για όλους τους Δημάρχους Ηρακλείου από το 1975: τον Μανόλη Καρέλλη, την βαθιά αγάπη του οποίου για τον πολιτισμό γνωρίσαμε όλοι, τον κ. Κώστα Κληρονόμο, τον κ. Μιλτιάδη Φαρσάρη, τον κ. Κώστα Ασλάνη και με ιδιαίτερη αναφορά τον κ. Γιάννη Κουράκη, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η ανέγερση  του Πολιτιστικού Κέντρου το 2006 και έφτασε μέχρι την πρώτη φάση.

Σε εμάς έτυχε να το παραλάβουμε από εκεί, να ξεκινήσουμε και να βρισκόμαστε πια πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης και τελευταίας του φάσης. Τόσο ο οραματιστής του Ανδρέας Καλοκαιρινός, όσο και όλοι οι παραπάνω Δήμαρχοι, ο ένας μετά τον άλλον, σχεδίασαν, συνέστησαν επιτροπές, προετοίμασαν, έκαναν μελέτες, προκηρύξεις,  διαγωνισμούς και εξασφάλισαν τις χρηματοδοτήσεις για να ξεκινήσει. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η επιβράβευση για το έργο ανήκει σε όλους. Το ίδιο το έργο ανήκει πια σε όλους τους Ηρακλειώτες, σε όλους τους Κρητικούς- ανήκει σε όλους μας. Το ίδιο ασφαλώς και το καθήκον μας να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν, και να φροντίσουμε να είναι βιώσιμο για να επιτελέσει τον σκοπό του. Υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν και βελτιώσεις που θα μας υποδείξει, από σήμερα κιόλας, η λειτουργία του, αλλά και σεις οι ίδιοι.   

Πρέπει να πω ότι όταν ξεκινήσαμε τη δεύτερη φάση πολλοί δεν πίστευαν ότι θα δουν το έργο τελειωμένο. Και είχαν δίκιο. Ούτε βέβαιο ούτε  εύκολο ήταν. Ο Γιάννης Ξυλούρης αρχικά και στη συνέχεια, ο Μηνάς Καπετανάκης -ο προηγούμενος και ο νυν πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ- , ο αντιπρόεδρος Γιάννης Κεφαλογιάννης, το διοικητικό συμβούλιο, οι κατά καιρούς διευθυντές της Τεχνικής Υπηρεσίας,  ο σημερινός διευθυντής Γιώργος Πολυχρονάκης, που πιστώνεται την πρόοδο της δεύτερης φάσης – οι μηχανικοί και το προσωπικό της εταιρείας, όλοι οι παραπάνω και αρκετοί ακόμα, χρειάστηκε να υπερβάλλουν εαυτούς πάμπολλες φορές, για να βρουν λύσεις, να προχωρήσει το έργο. Τα κατάφεραν όμως!  Χάρις σε όλους αυτούς, βρισκόμαστε απόψε εδώ και τους ευχαριστώ από καρδιάς! Ευχαριστώ επίσης τα μέλη των επιτροπών ανέγερσης και λειτουργίας, που συγκροτήθηκαν από συμπολίτες κατά το παρελθόν καθώς και όσους μετείχαν και μετέχουν διαχρονικά στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου. Παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες μας, είμαι πεπεισμένος ότι οι προθέσεις τους υπήρξαν πάντα αγαθές.

Ευχαριστώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που  με την καλοπροαίρετη κριτική τους, μας βοήθησαν πολλές φορές να δούμε από άλλη οπτική το έργο. Ευχαριστώ, τέλος, όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις για τη συμβολή τους. Μολονότι είχαμε διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα, θεωρώ δεδομένο ότι μοναδικό ζητούμενο για όλους ήταν και παραμένει το καλό του έργου και της πόλεως.  

Αναφέρθηκα λίγο πριν στις δυσκολίες. Αλλά το παρελθόν, πρέπει να πω, δεν περιλαμβάνει μόνον αυτές. Περιλαμβάνει, και τις γενναίες δωρεές της οικογένειας και των ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, χωρίς τις οποίες το έργο ίσως δεν θα είχε ξεκινήσει καν.  

Για αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε, η αίθουσα αυτή, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, να πάρει το όνομα που φέρουν και τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Καλοκαιρινού.  Να ονομαστεί δηλαδή: «Αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού».

Έτσι, με σεβασμό στο παρελθόν και μόχθο για το παρόν, προχωράμε στο μέλλον. Και το μέλλον για το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου δεν μπορεί να είναι άλλο από την μετεξέλιξή του σε σημείο αναφοράς  για την Κρήτη, και όχι μόνον. Δεσμευτήκαμε να εργαστούμε για να γίνει το Ηράκλειο πολιτιστικό, τουριστικό και εμπορικό κέντρο της Μεσογείου, όπως υπήρξε πολλές φορές στο παρελθόν του.

Ξέραμε ότι για να συμβεί αυτό δεν αρκεί το όραμα. Χρειάζεται πράξη. Χρειάζεται προσωπική ευθύνη καθενός μας απέναντι στον τόπο. Χρειάζεται εξωστρέφεια – και την επιδιώκουμε με κάθε τρόπο-, με συνεργασίες, αδελφοποιήσεις, συστράτευση δυνάμεων, αξιοποίηση του δυναμικού όλης της Κρήτης. Θεωρούμε, και το έχω πει πολλές φορές, τον πολιτισμό ανάχωμα σε κάθε είδους κρίση, ιδίως αυτή των αξιών. Όχημα ψυχικής και πνευματικής ανάτασης, αλλά και ανάπτυξης.  Πιστεύουμε πως μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στην ανάκαμψη της χώρας. Οι πιο προηγμένες χώρες στον κόσμο επενδύουν σήμερα στον Πολιτισμό. Και τον προάγουν μεν οι καλές υποδομές, αλλά τον παράγουν οι άνθρωποι. Στην πολιτιστική αναγέννηση του Ηρακλείου, όπως την οραματιστήκαμε και την υλοποιούμε, θέλουμε να πρωταγωνιστούν οι δικοί του άξιοι άνθρωποι. Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι ένας από αυτούς. Παραδίδοντάς του το τιμόνι του Πολιτιστικού μας Κέντρου, πιστεύουμε ότι την αποψινή ιστορική βραδιά, θα ακολουθήσουν πολλές άλλες,  εξ ίσου σημαντικές. Το Ηράκλειο θα είναι εφεξής πόλος έλξης και σημείο αναφοράς. Όπως ακριβώς του αξίζει!

Ή όπως λέει ο ποιητής: Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα!

Σας ευχαριστώ πολύ!»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα