Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος μίλησε για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό στη χώρα μας, το άνοιγμα των σχολείων αλλά και το πολυαναμενόμενο εμβόλιο της Οξφόρδης, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να έχουμε χαμηλές προσδοκίες.
Πιο αναλυτικά, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο και θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου με πλήρη σύνθεση των τάξεων, ο κ. Σύψας διευκρίνισε πως οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων είναι ακόμη υπό συζήτηση, ενώ την Πέμπτη η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να καταλήξει στις οριστικές οδηγίες για το πώς θα προσέλθουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία.
Ο καθηγητής ανέφερε επίσης πως τόσο η χώρα μας όσο και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη πήραν την απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, καθώς «ο φυσικός τους χώρος είναι το σχολείο» και δεν πρέπει να υπάρχουν ανισότητες στην παιδεία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κυρίως τα παιδιά του Δημοτικού είναι, κατά τον κ. Σύψα, η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά στην πανδημία, καθώς βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών μελετών δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό και προβάλλονται λιγότερο από αυτόν.
Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας από τα παιδιά, ο καθηγητής σημείωσε πως οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν πως είναι ασφαλής για τα παιδιά των τριών ετών και άνω, ωστόσο η αρμόδια επιτροπή στη χώρα μας δεν έχει ακόμη καταλήξει για το ηλικιακό όριο που θα θέσει.
Ο κ. Σύψας επεσήμανε τα πέντε βασικά μέτρα που θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Αυτά είναι:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα φορά σε όλες τις τάξεις ή από την Γ’ Δημοτικού και πάνω)
- Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις – Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
- Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά
- Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
- Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων
Για την περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, ο καθηγητής σημείωσε τα εξής: «Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά».
Σε ό,τι αφορά στα κυλικεία, η επιστημονική επιτροπή θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση μέχρι αύριο, Πέμπτη 20 Αυγούστου. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τρία:
- Τα παιδιά να πηγαίνουν ένα – ένα στο κυλικείο.
- Tο προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά.
- Nα μην ανοίξουν καθόλου τα κυλικεία.
«Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε θετικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης, ωστόσο τόνισε πως ο κόσμος δεν θα πρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες γι’ αυτό.
«Αυτή τη στιγμή, το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν έχει ολοκληρώσει τη φάση 3 της μελέτης. Άρα, δεν είμαστε ακόμα απόλυτα βέβαιοι πόσο αποτελεσματικό είναι και πόσο ασφαλές είναι. Να σας πω εδώ ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει κατεβάσει πολύ τις προσδοκίες λέγοντας ότι θα δεχθεί ένα εμβόλιο που θα έχει αποτελεσματικότητα κατά 50%. Ναι μεν θα έχουμε ένα εμβόλιο αλλά να περιμένουμε πρώτα τις μελέτες να δούμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι», τόνισε ο κ. Σύψας.