Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση των ορίων στην πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία

Πρέπει να διαβάσετε

Οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του νομικού ορίου του 50% για τη συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της χώρας την Πέμπτη, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της Γαλλίας για την κατασκευή νεότερων, πιο σύγχρονων πυρηνικών σταθμών.

Η ψηφοφορία έλαβε χώρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη ως μέρος μιας ευρύτερου νομοθετικού πακέτου που θα προβλέπει την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών Ευρωπαϊκών Αντιδραστήρων Πίεσης 2 (EPR2). Ο πρώτος από αυτούς, ο EPR2 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2035.

Η απόφαση πρέπει ακόμη να ξεπεράσει κάποια νομοθετικά εμπόδια προτού οριστικοποιηθεί – αλλά σηματοδοτεί μια ισχυρότερη ως τώρα προθυμία της κυβέρνησης να αναμορφώσει την πυρηνική ενέργεια σε ολόκληρη τη χώρα. Η Γερουσία ψήφισε υπέρ της πλήρους κατάργησης του ορίου τον Ιανουάριο.

Ένας νόμος του 2015 για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης περιόρισε το ποσοστό που θα μπορούσε να αντλήσει η Γαλλία από την πυρηνική ενέργεια στο 50% του μείγματος της έως το 2035. Με το 69% της ενέργειας της χώρας να προέρχεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το μέτρο θεωρήθηκε ότι θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές και άνοιξε τον δρόμο την περίοδο του κλεισίματος του εμβληματικού και τότε παλαιότερου πυρηνικού σταθμού της Γαλλίας στο Φεσενχάιμ τον Ιούνιο του 2020.

Ωστόσο, η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, η οποία επιταχύνθηκε σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επανέφερε την πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο ως αξιόπιστη, ελεγχόμενη και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πηγή ηλεκτρισμού. Η πυρηνική ενέργεια είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της Γαλλίας για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού κόστους μέχρι το 2050, μαζί με τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές και τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης.

«Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για τη φιλοπυρηνική μας πολιτική», δήλωσε την Πέμπτη η Μοντ Μπρεζέν, επικεφαλής βουλευτής του νέου νομοθετικού φακέλου.

«Η σύγχρονη Γαλλία δεν έφτασε ποτέ στην ενεργειακή αυτάρκεια», δήλωσε την Πέμπτη η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν σε κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για την ενεργειακή κυριαρχία, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις που κυβέρνησαν από το 2000 έως το 2010 ότι «υποχρηματοδότησαν» την πυρηνική τεχνολογία.

Πρόσθεσε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την «κατάκτηση της ενεργειακής κυριαρχίας» στη Γαλλία και την ΕΕ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα