Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ανοιχτά Πανιά-Ανοιχτά Χανιά: Με επιτυχία τα δύο πρώτα χρόνια για το νέο Φεστιβάλ του Δήμου Χανίων

Πρέπει να διαβάσετε

Μια άκρως επιτυχημένη και εντυπωσιακή πορεία καταγράφουν ήδη στα δύο πρώτα χρόνια διεξαγωγής τους τα «Ανοιχτά Πανιά», το φεστιβάλ που οργανώνει ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και άλλων φορέων. Το Φεστιβάλ καλεί καλλιτέχνες απ’ όλη τη χώρα να έρθουν στα Χανιά και να δημιουργήσουν πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα με αναφορά και αφετηρία την πόλη των Χανίων.

Περισσότερες από 400 συνολικά καλλιτεχνικές προτάσεις κατατέθηκαν για να ενταχθούν στα «Ανοιχτά Πανιά» την πρώτη διετία διεξαγωγής τους, ενώ τις 30 παραγωγές που παρουσιάστηκαν παρακολούθησαν πάνω από 13.300 άτομα το 2021 και το 2022. Οι 337 καλλιτέχνες και συντελεστές παρουσίασαν έργα από όλες τις μορφές Τέχνης για πρώτη φορά σε 50 σημεία εντός του Δήμου Χανίων, ενώ κάποιες παραγωγές ταξίδεψαν και εκτός νομού, ακόμα και εκτός Κρήτης.

Τα αναλυτικά στοιχεία της διετίας για τα «Ανοιχτά Πανιά» παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στο παλιό λιμάνι της πόλης, από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Γιάννη Γιαννακάκη, τον Ειδικό Σύμβουλο Πολιτισμού του Περιφερειάρχη Κρήτης, Δημήτρη Μιχελογιάννη και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μυρτώ Λάβδα. Παράλληλα, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των καλλιτεχνικών προτάσεων, καθώς και καλλιτέχνες που συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους στις πρώτες χρονιές του Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά».

Για μία σημαντική στιγμή έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης καθώς «μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, όχι απλά να παρουσιάσουμε το αποτέλεσμα των δράσεων, αλλά ουσιαστικά να επικυρώσουμε ότι έχουν εδραιωθεί, ως μία καινούργια πολιτική του Δήμου Χανίων. Γιατί ήταν όντως μια πολιτική απόφαση, να δούμε τη θέση της Αυτοδιοίκησης, του Δήμου μας, απέναντι στην πολιτιστική παραγωγή του τόπου. Να υπερβούμε τα μοντέλα τα οποία προέβλεπαν ότι περιφερειακοί δήμοι και γενικότερα η περιφέρεια, αρκείται στη φιλοξενία καλλιτεχνικών παραγωγών και δεν αναλαμβάνει και δεν έχει και την τόλμη πολλές φορές να δημιουργήσει το πεδίο για καλλιτεχνική παραγωγή».

Ο Δήμαρχος Χανίων, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού για τη σημαντική συμβολή τους τα πρώτα δύο χρόνια διεξαγωγής του Φεστιβάλ, καθώς και όλους τους φορείς που συνέδραμαν στην προσπάθεια, τόνισε ότι το πλαίσιο πάνω στο οποίο στήθηκαν τα “Ανοιχτά Πανιά”, ήταν το πώς θα καταφέρουμε να ταυτίσουμε τα Χανιά, ως ένα μέρος πρωτότυπης πολιτιστικής δημιουργίας, χωρίς να κάνουμε διάκριση απέναντι στους καλλιτέχνες, με κανέναν τρόπο. «Η προσπάθεια είναι μία: τα Ανοιχτά Πανιά τελικά να γίνουν, Ανοιχτά Χανιά», κατέληξε ο κ. Σημανδηράκης.

Από τη μεριά της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δημήτρης Μιχελογιάννης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σημαίνοντα ρόλο σε κάθε τέτοιο εγχείρημα διαδραματίζουν «οι άνθρωποι πίσω από τον Πολιτισμό». «Είναι αξιέπαινες οι πρωτοβουλίες που γίνονται από αυτούς τους ανθρώπους, που ενεργοποίησαν τις υποδομές και βρήκαν τους πόρους. Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να επενδύει χρήματα στον Πολιτισμό, με μόνη προϋπόθεση να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι για να τα αξιοποιούν στο έπακρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.), Γιάννης Γιαννακάκης υπογράμμισε ότι με τα “Ανοιχτά Πανιά” ο Δήμος Χανίων κάνει μία υπέρβαση, που εδράζεται στην απόφασή μας ότι ο Πολιτισμός δεν μπορεί να κρίνεται μόνο από τις προσωπικές σχέσεις μιας μικρής κοινωνίας, αλλά πρέπει να βασίζεται στην ποιότητα του υλικού που έρχεται από διάφορες πηγές. «Τα Χανιά και οι Χανιώτες πρέπει να είναι περήφανοι, γιατί αυτό που συμβαίνει εδώ, δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Είναι πολύ λίγοι οι φορείς που μπορούν, σε αυτή την έκταση, να χρηματοδοτήσουν δράσεις που ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο της πόλης τους, είναι πολύ δύσκολο για κάποιους να κάνουν τις υπερβάσεις, που κάνουν οι Χανιώτες και είναι πολύ ιδιαίτερο τα Χανιά να γίνονται τα ίδια, ένα σκηνικό» είπε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και συμπλήρωσε πως στα “Ανοιχτά Πανιά”, το κοινό παρακολουθεί πράγματα για πρώτη φορά, δεν βλέπει περιοδεύουσες παραστάσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες κλπ.

«Δεν είμαστε κομμάτι σε κάτι που περιοδεύει, γινόμαστε η αρχή. Μετά από δύο χρόνια μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το εγχείρημα είναι πετυχημένο και πρέπει να συνεχιστεί, εφόσον όλοι εμείς μπορούμε να το στηρίζουμε. Τα Ανοιχτά Πανιά δεν θα κλείσουν ποτέ», τόνισε με έμφαση ο κ. Γιαννακάκης.

Τέλος, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Ανοιχτών Πανιών, Μυρτώ Λάβδα υπερτόνισε ότι τα Χανιά δίνουν υλικό για έμπνευση και δημιουργία, για πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες που διαμορφώνονται ειδικά γι’ αυτό το Φεστιβάλ και μέσα από μία διαδικασία καλλιτεχνικής έρευνας. «Η ερευνητική διαδικασία δίνει το υλικό για τις τελικές δημιουργίες που πρωτοπαρουσιάζονται στην πόλη και στόχος είναι αυτές οι παραγωγές, στη συνέχεια να ανοίγουν τα φτερά τους και να ταξιδεύουν και σε άλλους τόπους. Φέτος το Φεστιβάλ ανοίγει και μας ενδιαφέρει πολύ η ενδοχώρα Χανίων, οι τοπικές κοινότητες που είναι στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες της ενδοχώρας Χανίων. Μας ενδιαφέρει οι καλλιτέχνες να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για τα χωριά της ενδοχώρας, στη φετινή διοργάνωση», σημείωσε εκτός των άλλων η κ. Λάβδα.

Ξεχωριστή στιγμή, αποτέλεσε η αναφορά της Ιστορικού Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης και μέλους της Επιτροπής Αξιολόγησης για τα “Ανοιχτά Πανιά” 2021 και 2022, Μαρίας Βασιλάκη, η οποία μίλησε για την αναγκαιότητα της Τέχνης και την απήχηση του Φεστιβάλ, όχι μόνο στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες της πόλης, λόγω του ότι τα “Ανοιχτά Πανιά” έχουν όραμα και ψυχή, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα «Ανοιχτά Πανιά» φιλοξένησαν 30 πρωτότυπα έργα (15 το 2021 και 15 το 2022), όλα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η ηθοποιός Ιώ Ασηθιανάκη (“Μέσα στην Αγελάδα”, 2022), μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να στηρίζονται έμπρακτα οι καλλιτέχνες των Χανίων, αλλά και να ενθαρρύνονται καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα να έρθουν και να δημιουργήσουν στα Χανιά, κάτι που γίνεται μέσω του Φεστιβάλ και δίνει ανατροφοδότηση στους ντόπιους δημιουργούς και τους κατοίκους.

Η χορογράφος Κωνσταντίνα Μικρούτσικου (“Ιστορίες Δρόμου”, 2022) αναφέρθηκε στο πώς τα “Ανοιχτά Πανιά” κινητοποιούν όλη την πόλη των Χανίων, κρατώντας ενεργούς τους καλλιτέχνες και προσφέροντας διαρκώς νέα ερεθίσματα. Η επίσης χορογράφος και χορεύτρια Έλενα Σταυροπούλου εξιστόρησε την εμπειρία περιοδείας της παράστασής της “Ad locum” (2021) σε Στυμφαλία και Πάτρα, ενώ η επιμελήτρια τέχνης Σοφία Μαυρουδή (“She left, she left again, she left once more”, 2022) υπογράμμισε ότι, πρακτικές παραγωγής και προώθησης της σύγχρονης Τέχνης, που συναντάμε σε φεστιβάλ και θεσμούς του εξωτερικού, εφαρμόζονται και στα “Ανοιχτά Πανιά” του Δήμου Χανίων.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε το άνοιγμα της υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων για τα «Ανοιχτά Πανιά» 2023. Η ειδική πλατφόρμα θα ανοίξει στις 15 Μαρτίου 2023.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα